Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Erste Bank: Το 90% των πελατών μας δεν μπορεί να επενδύσει σε οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο σε τραπεζικές καταθέσεις

tags :
Erste Bank: Το 90% των πελατών μας δεν μπορεί να επενδύσει σε οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο σε τραπεζικές καταθέσεις
Ουσιαστικά δεν υπάρχει κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη - Με τους ρυθμούς που κινούμαστε θα χρειαστούν 50 χρόνια για να ανοίξουν
Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων πλήττουν την ικανότητα των αποταμιευτών να βγάλουν χρήματα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Erste Bank, Andreas Treichl, στο CNBC, πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Βιέννη σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι η έλλειψη επενδυτικών επιλογών στις βασικές αγορές της τράπεζας πρέπει να αντιμετωπιστεί.
«Τα αρνητική επιτόκια καταθέσεων είναι κακά για τους πελάτες, δεν είναι απαραίτητα τόσο άσχημα για τις τράπεζες, επειδή έχουμε δύο πλευρές του ισολογισμού και έτσι είναι πραγματικά άσχημα για τους πελάτες της μαζικής αγοράς», δήλωσε ο Treichl.
«Στην πραγματικότητα αυτό είναι κακό για περίπου το 90% του πληθυσμού στην περιοχή μας, οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα για να επενδύσουν σε οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο στις τραπεζικές καταθέσεις», σημείωσε.
Τα αρνητικά επιτόκια επιβαρύνουν ουσιαστικά τους δανειστές που παρκάρουν τα μετρητά τους στην κεντρική τράπεζα και πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει τα έσοδα σε οργανισμούς που ακόμα αναρρώνουν από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Είναι κακό για εμάς από την πλευρά των καταθέσεων, αλλά το κόστος του κινδύνου μας έχει συρρικνωθεί σημαντικά και εν μέρει έχουν συρρικνωθεί λόγω των χαμηλών επιτοκίων», δήλωσε ο Treichl.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αναπτύξει τις κεφαλαιαγορές της και ότι έχει πάρα πολύ μικρή δραστηριότητα στην αγορά κεφαλαίων.
«Ουσιαστικά δεν υπάρχει κεφαλαιαγορά» στις περιοχές όπου λειτουργεί η τράπεζα, δηλαδή την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σερβία, γεγονός που παρεμποδίζει τη δημιουργία πλούτου.
«Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να κερδίσουν τίποτα, παρά μόνο το εισόδημά τους, γι' αυτό είναι κακό», είπε.
Σύμφωνα με Treichl, η ΕΚΤ πιέζει τους επικεφαλής των τραπεζών να πουν στους πελάτες τους «να επενδύσουν σε φανταχτερά χαρτιά».
Ωστόσο, «δεν υπάρχει φανταχτερό χαρτί και δεν θέλουν να επενδύσουν σε φανταχτερά χαρτιά.
Αντίθετα, επιμένουν στις καταθέσεις ή τις ασφάλειες ζωής ή τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, αλλά δεν "βγάζουν" χρήματα για τις τράπεζες».
Αλλά για να υπάρξει πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαιαγορών θα χρειαστεί χρόνο, είπε.
«Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα.
Δεν μπορείτε να γίνει αυτό από τη μια μέρα στην άλλη», σημείωσε.
Ενώ τάσσεται υπέρ της επέκτασης των αγορών κεφαλαίου, τόνισε ότι «θα χρειαστούν 30-50 χρόνια για να αλλάξουν.
Και μέχρι τότε;
Θέλετε να έχετε πραγματική φτώχεια μέχρι τότε;».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια για την ενίσχυση των αγορών κεφαλαίου, μια κίνηση που λέει θα προσφέρει νέες πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, θα βοηθήσει να αυξήσει τις επιλογές για τους αποταμιευτές και θα κάνει την οικονομία πιο ανθεκτική.
Οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι σχετικά υπανάπτυκτες και κατακερματισμένες, σύμφωνα με δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου το Σεπτέμβριο.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι τόσο μεγάλη όσο η αμερικανική, αλλά οι αγορές μετοχών της Ευρώπης έχουν λιγότερο από το μισό μέγεθος και οι αγορές χρέους της λιγότερο από το ένα τρίτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης