Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η πολιτεία της Καλιφόρνια ξεπέρασε τη Γαλλία ως η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Η πολιτεία της Καλιφόρνια ξεπέρασε τη Γαλλία ως η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
Το «ΑΕΠ» της πολυπληθέστερης πολιτείας των ΗΠΑ ανέρχεται σε 2,5 τρισ. δολ., μέγεθος το οποίο ξεπερνά και εκείνα των Ινδίας, Ιταλίας και Βραζιλίας
Η οικονομία της πλουσιότερης αμερικανικής πολιτείας, της Καλιφόρνια, δεν είναι απλά κυρίαρχη στις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί παγκόσμια υπερδύναμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, η Καλιφόρνια κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομία της Γαλλίας και να γίνει η 6η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, πίσω τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Αφορμή για αυτή την «εκτόξευση» της Καλιφόρνια αποτέλεσε η ισχυρή ανάπτυξη και τα κέρδη του δολαρίου έναντι των άλλων ξένων νομισμάτων.
Ο παρακάτω χάρτης συγκρίνει τις αμερικανικές πολιτείες με διάφορες χώρες ανά τον κόσμο με παρόμοια οικονομικά μεγέθη, με την Ελλάδα να συγκρίνεται άμεσα με την πολιτεία της Αϊόβα.
Σημειώνεται ότι το συνολικό μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας ανέρχεται σε 18 τρισ. δολ.



Συνολικά οι ΗΠΑ παράγουν το 24,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ έχουν μόλις το 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Τρεις αμερικανικές πολιτείες, η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Νέα Υόρκη, θα κατατάσσονταν, εάν ήταν αυτόνομες χώρες, μεταξύ των 11 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη το 2015.
Το «ΑΕΠ» της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης πολιτείας των ΗΠΑ, ανέρχεται σε 2,5 τρισ. δολ., μέγεθος το οποίο ξεπερνά ακόμη και τις Ινδία, Ιταλία και Βραζιλία.



Πέρυσι η Καλιφόρνια δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας από κάθε άλλη πολιτεία, ενώ 4 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, μεταξύ τους η Google και η Facebook, έχουν την έδρα τους στην πολιτεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης