Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες- «Κλειδί» η έγκαιρη αξιολόγηση

tags :
Moody's: Credit positive η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες- «Κλειδί» η έγκαιρη αξιολόγηση
«Κλειδί» για τη συνέχεια, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές
Credit positive (πιστωτικά θετική) χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες. 
Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αναμένουν οριακή κερδοφορία για τις τράπεζες το 2016, ενώ θετικό στοιχείο χαρακτηρίζουν και τη μείωση του κόστους.
Σύμφωνα με την έκθεση Credit Outlook - Declines in greek banks nonperforming loans and orerating expenses are credit positive (Πιστωτικό outlook - Πιστωτικά θετική η μείωση των NPLs και των λειτουργικών εξόδων), με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2016, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, «κλειδί» για τη συνέχεια αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές. 
Η Moody's τονίζει ότι η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει εγκαίρως τις αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος, θα αποτελέσει το «κλειδί» για το ενδιαφέρον των ξένων funds να επενδύσουν στα χαρτοφυλάκια των δανείων σε καθυστέρηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους οι αναλυτές, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέγραψαν μείωση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄τριμήνου 2016, σε συνέχεια της σημαντικής επιβράδυνσης κατά τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Κατά τη διάρκεια του β΄τριμήνου, το συνολικό ποσό δανείων που δεν εξυπηρετήθηκαν για διάστημα 90 ημερών (NPLs), σημείωσε υποχώρηση κατά 375 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών, μόνο η Alpha Bank κατέγραψε κατέγραψε θετικό ρυθμό (αλλά και πάλι μειούμενο) όσον αφορά τον σχηματισμό NPL ύψους 110 εκατ. ευρώ.



Όσον αφορά τις προβλέψεις, συνεχίζουν να αναλώνουν το 88% των προ προβλέψεων κερδών, με βάση τα στοιχεία Ιουνίου 2016, τα οποία επικαλείται η Moody's.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις είχαν καταγράψει σημαντική άνοδο το 2015, μετά την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.
Περαιτέρω μείωση των NPLs, θα οδηγήσει επίσης σε μείωση των NPEs (μη εξυπηρετούμενη έκθεση).
Τα NPEs είναι σημαντικά υψηλότερα των NPLs, περίπου στο 50% των συνολικών δανείων στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Moody's, ο δείκτης NPE αναμένεται να βελτιωθεί με τουλάχιστον έναν χρόνο καθυστέρηση, σε σχέση με τον δείκτη των NPLs.
Αναλυτικά, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο των NPLs στα 82,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 (ή κατά 36,3%), από 84,9 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η μείωση του μεγάλου όγκου των NPLs παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζει η Moody's.
Εντός του Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των δράσεων που ανέλαβαν για να μειώσουν τα NPLs με βάση τους στόχους, οι οποίοι προβλέπουν μείωση κατά 40% έως τα τέλη του 2019.
«Με προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα, αναμένουμε ότι η ουσιαστική μείωση των NPLs θα απαιτήσει τρία με τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι το πλαίσιο για τις κατασχέσεις collateral και την πώληση των NPLs εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις», υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης