Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η συντριβή της στερλίνας θα προστατεύσει τη βρετανική οικονομία

Capital Economics: Η συντριβή της στερλίνας θα προστατεύσει τη βρετανική οικονομία
H αδύναμη στερλίνα αποτελεί μέρος της θεραπείας της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit
Μετά τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 έως το τέλος του Μαρτίου του 2017, η στερλίνα έκανε βουτιά σημειώνοντας χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, η βουτιά του βρετανικού νομίσματος μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της βρετανικής οικονομίας και να την προστατεύσει.
«Είναι αλήθεια ότι διαμορφούμενη στα περίπου 1,27 δολ. η στερλίνα είναι τώρα πιο αδύναμη από το 1985.
Ωστόσο αυτό είναι μέρος της ιστορίας» αναφέρεται σε πρόσφατο note της Capital Economics.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από το παρακάτω γράφημα, η στερλίνα αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου από το 2014 όταν ήταν στα περίπου 1,70 δολ.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ η στερλίνα έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου, έχει πέσει χαμηλό μόνο 7 ετών έναντι ενός καλαθιού κυρίων νομισμάτων.
Κι αυτό με τη σειρά του, «θα μπορούσε απλώς θα θεωρηθεί ως η αντιστροφή της απότομης ανατίμησης από τα μέσα του 2013 έως τα τέλη του 2015.
Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, τουλάχιστον για τους εξαγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου» επισημαίνεται στο ίδιο note.

Screen Shot 2016 10 05 at 1.17.46 PM

Ακόμα, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα είναι υψηλότερος κατά το επόμενο έτος ή περίπου απ' ότι θα ήταν διαφορετικά.
«Αλλά υπάρχει μικρός κίνδυνος ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής κρίσης στη στερλίνα.
Αντ' αυτού, η πτώση της στερλίνας παραμένει σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της προοπτικής ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προστατεύσει την οικονομία» επισημαίνει η Capital Economics.
Επομένως, «η αδυναμία της στερλίνας είναι τόσο ένα σύμπτωμα των ανησυχιών λόγω του Brexit όσο και μέρος της θεραπείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης