Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι νικητές και οι χαμένοι σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ υπό τον Trump

JP Morgan: Οι νικητές και οι χαμένοι σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ υπό τον Trump
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Donald Trump έχει δηλώσει ότι θα αυξήσεις τους φόρους για τις εισαγωγές από την Κίνα
Με αφορμή τις προεκλογικές εξαγγελίες του Donald Trump περί υψηλότερων δασμών για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με τους «εταίρους» τους.
Ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Adrian Mowat με δηλώσεις του στο CNBC αναφέρεται σε αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι για να γίνουν οι κατανοητές οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις επενδύσεις στην Κίνα και στη Ρωσία.
«Ο Trump σχεδιάζει να επιβάλει ένα φόρο που θα πλήξει σοβαρά τις εισαγωγές και την ίδια στιγμή θα αποτελέσει φορολογικό κίνητρο για εξαγωγές.
Αυτό δεν αποτελεί απλά μια διαφωνία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, αλλά μια ευρύτερη εμπορική διαμάχη» είπε.
Ωστόσο, ο ίδιος πάει ακόμα ένα βήμα παραπέρα και αναφέρεται στο κινεζικό χρηματιστήριο, ενώ δηλώνει ότι η JP Morgan είναι overweight για τις κινεζικές μετοχές.
«Ο MSCI China -ο δείκτης της Κίνας στον οποίο επενδύουμε- αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εταιρείες που βασίζονται στην εγχώρια δραστηριότητα.
Κι έτσι αυτό που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση εμπορικής διαμάχης είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερα εγχώρια κίνητρα» είπε ο Mowat.
«Αυτό στην πραγματικότητα θα ήταν καλό για τα κέρδη των κινεζικών εταιρειών, σε αντίθεση με την Κορέα ή την Ταϊβάν, όπου το κύριο μέρος των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είναι εξαγωγικές» τόνισε ο ίδιος.
Εξάλλου, η JPMorgan είναι overweight και για τη Ρωσία, όχι λόγο της θετικής στάσης του Vladimir Putin απέναντι στον Trump, αλλά της πιθανότητας η χώρα να επωφεληθεί από ένα ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο υπό τον Trump.
Πάντως, ο Mowat επεσήμανε ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα επηρεάσει μόνο τα risk premiums των αφορών που είναι συνηθισμένοι στόχοι, όπως η Κίνα, καθώς αυτά τα είδη των διαφωνιών είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης.
«Επίσης θα επηρεάσει το risk premium παγκοσμίως.
Ο δείκτης S&P 500 δεν αποτελείται μόνο από εγχώριες εταιρείες.
Όπως έχουμε δει, όταν το δολάριο είναι ήδη ισχυρό, αυτό είναι αρκετή πίεση στα κέρδη των εταιρειών», δήλωσε ο Mowat.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης