Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Αν χτυπήσει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, μόνο η Ασία θα καταφέρει να επιβιώσει

Bloomberg: Αν χτυπήσει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, μόνο η Ασία θα καταφέρει να επιβιώσει
Πριν από 20 χρόνια, οι εταιρείες χρεοκόπησαν και κυβερνήσεις από την Ταϊλάνδη μέχρι και τη Νότια Κορέα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...
Είκοσι περίπου χρόνια μετά την σφοδρή οικονομική κατάρρευση στην ασιατική Ήπειρο, οι χώρες της περιοχής φαίνονται πολύ καλά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν μία νέα κρίση –όπως αυτή του 2007– σχολιάζει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Όπως αναφέρεται, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ασίας ανέρχονται πλέον σε πάνω από 6 τρισ. δολάρια, το ήμισυ της παγκόσμιας ποσότητας, με τα 3 δισ. να αφορούν την Κίνα.
Το 1996, οπότε και ξέσπασε η κρίση, τα αποθεματικά της Ασίας ήταν λιγότερα από 1 τρισ. δολάρια, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες «με τα χέρια δεμένα», όταν έπεσαν «θύματα» κερδοσκοπικής επίθεσης από επενδυτές όπως ο George Soros.
Πλέον, οι περισσότερες ασιατικές χώρες έχουν κυμαινόμενα συστήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών, μειώνοντας έτσι την πίεση στις κεντρικές τράπεζες.
Επίσης, τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών στην ήπειρο είναι πολύ ισχυρότερα, με συνεχόμενα πλεονάσματα εδώ και αρκετά χρόνια.
Οι ασιατικές οικονομίες είναι και πάλι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στον κόσμο, με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Κίνα να αναπτύσσονται με ρυθμό πάνω από 6% ετησίως.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες ασιατικές χώρες έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν το εξωτερικό τους χρέος, καθιστώντας τις οικονομίες τους λιγότερο εκτεθειμένες εάν μια απότομη ανατίμηση στο αμερικανικό δολάριο αυξήσει το κόστος αποπληρωμής των δανείων.
Πριν από 20 χρόνια, οι εταιρείες χρεοκόπησαν και κυβερνήσεις από την Ταϊλάνδη μέχρι και τη Νότια Κορέα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν τα κατακρημνισμένα νομίσματά τους καθιστούσαν αδύνατη την εξυπηρέτηση δανείων σε δολάρια.
Τέλος, αναφέρει το Bloomberg, πολλές από τις οικονομίες της Ασίας μείωσαν σταδιακά την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές και εξαρτώνται περισσότερο από την αύξηση της κατανάλωσης.
Οι νεοσύστατοι πληθυσμοί σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία αποτελούν ένα δημογραφικό πλεονέκτημα και, εάν να βρεθούν αρκετές θέσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε διόγκωση της μεσαίας τάξης.
Αναλυτικότερα:











Τα σημερινά «καλά μαντάτα» για την περιοχή 

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών επαναξιολόγησης (outlook, αφορά τους επόμενους 12 με 18 μήνες) του τραπεζικού συστήματος για τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific, APAC) προχώρησε σήμερα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, επικαλούμενος τη μείωση του κινδύνου και τις βελτιωμένες συνθήκες λειτουργίας.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων σταθεροποιείται στα περισσότερα τραπεζικά συστήματα, καθώς ο αρνητικός πιστωτικός κύκλος σε πολλά από αυτά έχει αποδειχτεί ρηχός, με μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη –που πλέον είναι εμφανής– και τη σταθεροποίηση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, σχολιάζει η Moody's.
Συνολικά, το 77% των outlook για τις τράπεζες στην περιοχή APAC είναι πλέον σταθερό, από 64% στο τέλος του 2016, ενώ οι τράπεζες σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Μογγολία είναι αυτές ποιυ στηρίζουν περισσότερο την αξιολόγηση.
Η Moody's πιστεύει επίσης ότι τα προβληματικά δάνεια που σχετίζονται με τα commodities έχουν κορυφωθεί –ως επί το πλείστον.
Οι σχετικά σταθερές τιμές στην ενέργεια το 2017 θα υποστηρίξουν την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών σε αυτόν τον τομέα, επισημαίνεται.
Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση και η κερδοφορία βρίσκονται σε καλά επίπεδα, ενώ τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι γενικά υψηλότερα, λόγω της μειωμένης έντασης στην αύξηση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και των αυστηρότερων ρυθμιστικών απαιτήσεων.
Η κερδοφορία των τραπεζών θα ανακάμψει σε πολλές αγορές της APAC, εκτιμά ο οίκος, ενώ η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν επίσης σε ισχυρό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης