Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων αυξάνεται το β' τρίμηνο του 2018

tags :
Moody's: Η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων αυξάνεται το β' τρίμηνο του 2018
Moody's: Η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων αυξάνεται το β' τρίμηνο του 2018
Η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων ανήλθε σε 44,9 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας σημαντική αύξηση των εκδόσεων σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's, στην οποία τονίζει ότι η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται πολύ κάτω από τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν το 2017.
Η Moody's μειώνει τις εκτιμήσεις της για την έκδοση πράσινων ομολόγων στα 175 δισ. έως 200 δισ.  δολάρια από 250 δισ. δολάρια, ενώ αναμένει πιο ενεργό το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ωστόσο είναι απίθανο να αντισταθμίσει πλήρως τη συγκράτηση της ανάπτυξης που παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018.
Σε σύγκριση με το ρυθμό ανάπτυξης 85% μεταξύ των ετών 2016 και 2017, η έκδοση πράσινων ομολόγων ύψους 76,7 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 αντιπροσωπεύει αύξηση μόλις 7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Η έκθεση εξετάζει διάφορους παράγοντες που συνέβαλαν ενδεχομένως να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων επιτοκίων.
Τα πράσινα καλυμμένα ομόλογα έχουν τα πιστωτικά οφέλη της προσφυγής τόσο στον εκδότη όσο και στις εξασφαλίσεις, έτσι ώστε να διαφοροποιήσουν τα πράσινα χαρτοφυλάκια ομολόγων που συνήθως σταθμίζονται προς τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα.
Μια πρωτοποριακή έκδοση καλυμμένων πράσινων ομολόγων προήλθε από την τράπεζα  Sparebank 1 Boligkreditt of Norway της Νορβηγίας, η οποία εξέδωσε πράσινα ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 από την πλατφόρμα καλυμμένων ομολόγων ύψους 21 δισ. ευρώ.
Η συναλλαγή χρηματοδότησε μια δεξαμενή στεγαστικών δανείων υποστηριζόμενη από ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες που προέρχονταν από τράπεζες στην Sparebank 1 Alliance.
Η Moody's αναμένει επίσης να αυξηθεί ο όγκος εκδόσεων των πράσινων κρατικών ομολόγων τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της σημασίας τους ως εργαλείου για τη διευκόλυνση των μεγαλύτερων ροών κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα σε πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις.
Οι κρατικοί εκδότες πράσινων ομολόγων αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την άποψη της ικανότητάς τους να παρέχουν λεπτομερή αναφορά επιπτώσεων και αποτελεσματική διαχείριση των εσόδων.
Επιπλέον, οι περιπλοκές της χρηματοδότησης της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να δυσχεράνουν την αποτελεσματική απομόνωση και παρακολούθηση των πράσινων ομολόγων.
Οι κρατικοί εκδότες αντιμετώπισαν αυτές τις προκλήσεις θεσπίζοντας νομοθεσία για τα αμοιβαία κεφάλαια, τα έσοδα από δανεισμό σε επιχειρήσεις δημόσιων επενδύσεων και τη δέσμευση για ανεξάρτητους ελέγχους, μεταξύ άλλων λύσεων.
Οι πρόσφατες επικαιροποιήσεις των αρχών για τα πράσινα και κοινωνικά ομόλογα, καθώς και τα συμπληρωματικά έγγραφα που περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής για εξωτερική ανασκόπηση, χαρτογράφηση υψηλού επιπέδου των αρχών των στόχων αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ένα πλαίσιο για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιπτώσεις των κοινωνικών ομολόγων, μεγαλύτερη διαφάνεια και γνωστοποίηση της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης