Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση – Η Πορτογαλία θα χρειαστεί haircut τουλάχιστον 40% στο χρέος της για να μπορέσει να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά

tags :
BNP Paribas: Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση – Η Πορτογαλία θα χρειαστεί haircut τουλάχιστον 40% στο χρέος της για να μπορέσει να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά
Για ένα ακόμη PSI εντός του ευρωπαϊκού εδάφους ετοιμάζονται οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των τιμών των τίτλων στη δευτερογενή αγορά. Στο επίκεντρο έχει τεθεί η Πορτογαλία, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για κούρεμα του χρέους της, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι διατείνονται ότι η Ελλάδα ήταν μοναδική περίπτωση.
Το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο διαπραγματεύεται με discount 47%, ενώ η απόδοση του ομολόγου είναι πάνω από το 13,7%. Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα είναι βελτιωμένα σε σχέση με αυτά που εμφανίζονταν τον Ιανουάριο, όταν και η απόδοση του 10ετούς ήταν στο 18,29%, αλλά και πάλι σύμφωνα με τους αναλυτές το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας είναι μη βιώσιμο.
«Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση. Η Πορτογαλία έχει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Matteo Regesta, της BNP Paribas.
«Η Πορτογαλία βρίσκεται σε δύσκολο σημείο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερό το χρέος της, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της περίπου 2% του ΑΕΠ της, μέγεθος  που πέτυχε μόλις τρία από τα τελευταία 17 χρόνια. Εάν υπάρξει haircut 40% στο πορτογαλικό χρέος, τότε το απαιτούμενο πλεόνασμα θα ήταν κοντά στο 1% του ΑΕΠ, στόχος πολύ πιο εφικτός, αναφέρουν οι αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg.
Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το αν η Πορτογαλία θα αποφασίσει αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά εάν η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να περιοριστεί μόνο στην Πορτογαλία και την Ελλάδα. Στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι και η Ιρλανδία μπορεί να αποφασίσει κάποια ήσσονος σημασίας αναδιάρθρωση, όπως και ότι είναι πιθανό να το αποφύγουν οι Ισπανία και Ιταλία, αναφέρει η BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης