Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Βαθιά ύφεση στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – Εκροές κεφαλαίων περί τα 40 δις. ευρώ και άλμα στις αποδόσεις ομολόγων

tags :
BNP Paribas: Βαθιά ύφεση στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – Εκροές κεφαλαίων περί τα 40 δις. ευρώ και άλμα στις αποδόσεις ομολόγων
Σε τρεις τομείς θα μεταδοθούν οι συνέπειες στις οικονομίες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, σύμφωνα με την BNP Paribas: στις κεφαλαιαγορές, τις εξαγωγές και τις καταθέσεις των τραπεζών.
Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τα νομίσματα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης θα υποτιμηθούν σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν και θα προκληθεί εκροή καταθέσεων. Οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα ομοιάζουν με αυτές της χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2008-2009.
Η BNP Paribas υπενθυμίζει ότι στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009, η εκροή κεφαλαίων από την Κεντρική Ευρώπη έφτασε περίπου στα 20 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά για την αγορά ομολόγων και μετοχών η πτώση κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 35%. Σε απάντηση αυτών των τάσεων η Κεντρικές Τράπεζες των χωρών αυτών προχώρησαν σε υποτιμήσεις των νομισμάτων τους κατά 12-36%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν από 40-420 μονάδες βάσης.
Στην προκειμένη περίπτωση, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η εκροή κεφαλαίων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 40 δις. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την επομένη ενός τέτοιου γεγονότος, οι Κεντρικές τράπεζες μπορεί να υποτιμήσουν τα νομίσματα τους από 5-15%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να αυξηθούν πάνω από 250 μ.β. Η Πολωνία φαίνεται μάλιστα και η πιο ευάλωτη σε ένα τέτοιο γεγονός, τόσο σε επίπεδο εκροών όσο και σε επίπεδο πιέσεων της αγοράς. Παράλληλα, θα υπάρξουν άμεσες κινήσεις απομόχλευσης του ενεργητικού των τραπεζών, με την αγορά της Τσεχίας να φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τους περισσότερους κινδύνους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι βασικοί παίκτες της τραπεζικής αγοράς της Κεντρικής Ευρώπης. Ελέγχουν περί το 70% της αγοράς των εν λόγω κρατών ενώ οι απαιτήσεις τους φτάνουν περί τα 530 δις. ευρώ (Q3 2011), ποσό που αντιστοιχεί στο 52% του ΑΕΠ της Πολωνίας και το 93% του ΑΕΠ της Τσεχίας. Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε Βουλγαρία και Ρουμανία είναι επίσης μεγάλη, όπως επιπλέον και των πορτογαλικών, των ιρλανδικών, των ισπανικών και των ιταλικών.
Η BNP Paribas, αναμένει η απομόχλευση να φτάσει στα 50 δις. ευρώ ή το 6% των απαιτήσεων, αλλά ανάλογα με τον τρόπο που η ελληνική έξοδος δρομολογηθεί μπορεί ο δείκτης της απομόχλευσης να διπλασιαστεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία εμφανίζονται πιο ευάλωτες εξαιτίας του μεγάλου κύματος της απομόχλευσης στις οικονομίες τους. Ωστόσο, εφιστά την προσοχή στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, αφού σε περίπτωση που υπάρξουν κινήσεις κρατικοποίησης τραπεζών, το κύμα εκροών μπορεί να είναι μεγαλύτερο αφού η εμπιστοσύνη θα έχει μειωθεί.
Αναφορικά με τις εξαγωγές, η BNP Paribas θεωρεί ότι οι βαλκανικές χώρες μπορεί να δουν πτώση κατά 10% στις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα. Συνολικά, εάν η έξοδος συνοδευτεί με ύφεση τότε η πτώση των εξαγωγών μπορεί να φτάσει ακόμη και το 15%. Ειδικά για το ενδεχόμενο ύφεσης, η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι στην Τσεχία και την Ουγγαρία μπορεί να φτάσει το 5%, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το 7% και στην Πολωνία το 1-2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης