Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Cambridge, FED: Τα δομημένα lockdown 8 μηνών θα μείωναν 50% το οικονομικό σοκ

Cambridge, FED: Τα δομημένα lockdown 8 μηνών θα μείωναν 50% το οικονομικό σοκ
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Cambridge University και την FED, δομημένη καραντίνα θα επέφερε 50% λιγότερη οικονομική ζημία σε σχέση με τις καθολικές καραντίνες που τελικώς υιοθετήθηκαν
Η επιβολή «δομημένων μορφών καραντίνας» για 8 μήνες θα μπορούσε να μειώσει στο 50% την οικονομική καταστροφή που θα προκληθεί από τον Covid-19 χωρίς να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα FED.
Το άνοιγμα της οικονομίας υπήρξε σημείο έντασης σε ορισμένες χώρες, με την οικονομική ζημία να σταθμίζεται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας ενώ στις ΗΠΑ υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες κατά των περιοριστικών μέτρων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από οικονομολόγους από το Cambridge University και την FED, ένα δομημένο κλείδωμα θα επέφερε 50% λιγότερη οικονομική ζημία σε σχέση με τις καθολικές καραντίνες που τελικώς υιοθετήθηκαν.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα των ΗΠΑ, συνδύασαν τη μακροοικονομική ανάλυση με την επιδημιολογία για να προσδιορίσουν τις οικονομικές συνέπειες των πολιτικών καραντίνας.
Οι αναλυτές σημείωσαν ότι το μοντέλο τους θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Διαπίστωσαν ότι η επιβολή καθολικής καραντίνας θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη» για την οικονομική παραγωγή, καθώς η εξάπλωση του ιού θα έπληττε τους εργαζόμενους σε τομείς που ήταν ζωτικής σημασίας για να διατηρήσουν ζωντανή την οικονομική ζωή.
Με την κοινωνική απομάκρυνση, το βασικό εργατικό δυναμικό θα πληγεί πολύ σκληρά - και η οικονομία θα συρρικνωθεί με μέγιστο μηνιαίο ρυθμό 30% καθώς οι βιομηχανίες τους δέχτηκαν μεγάλη πίεση, ανέφερε η μελέτη.
Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι για να προστατευθεί η οικονομία στο μέγιστο, οι «βασικοί εργαζόμενοι» - εκείνοι σε βασικές βιομηχανίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και οι μεταφορές - πρέπει να διαχωριστούν από τον υπόλοιπο εργαζόμενο πληθυσμό.
Ενώ η ανάληψη δράσης δεν είναι απαράδεκτη από την άποψη της δημόσιας υγείας αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη από οικονομική άποψη», ανέφεραν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Η έκθεση εξέτασε διάφορες πολιτικές κλειδώματος, προβάλλοντας πώς κάθε σενάριο θα επηρέαζε την οικονομία.
Στο πρώτο σενάριο, το 15% των βασικών εργαζομένων και το 40% του υπόλοιπου εργαζόμενου πληθυσμού θα εργαζόταν από το σπίτι, ενώ το 30% των ατόμων που δεν εργάζονταν θα μπορούσαν επίσης να παραμείνουν σε καραντίνα.
Αυτό θα διαρκούσε για οκτώ μήνες, και θα σήμαινε ότι το ένα τρίτο του συνόλου του πληθυσμού κρατήθηκε σε καραντίνα για εκείνη την περίοδο.
Σε αυτό το σενάριο, η μέγιστη μηνιαία οικονομική συρρίκνωση σε οποιοδήποτε σημείο της καραντίνας θα μειωνόταν στο ήμισυ περίπου στο 15%, σε σύγκριση με τη μέγιστη μηνιαία συρρίκνωση του 30%, της καθολικής καραντίνας.
Ο Giancarlo Corsetti, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge δήλωσε ότι σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, η κορυφή των μολύνσεων θα μειωνόταν από 40% σε 15% - αν και σημείωσε ότι ακόμη και αυτό το επίπεδο μπορεί να εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλό» για να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτό το ήπιο σενάριο καραντίνας για οκτώ μήνες δεν εστιάζει στο εμβόλιο, αλλά θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για ασυλία της αγέλης.
«Εκτός από τον περιορισμό της απώλειας ζωής, η δέσμευση για μακροχρόνια κοινωνική απόσταση δομημένη για να διατηρεί τους βασικούς εργαζόμενους ενεργούς μπορεί να εξομαλύνει σημαντικά το οικονομικό κόστος της νόσου», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές μοντελοποίησαν επίσης ένα σενάριο όπου τα ποσοστά μόλυνσης έφθασαν στο 1,5% του πληθυσμού για 18 μήνες - περίπου το χρονικό διάστημα που πολλοί ειδικοί έχουν προβλέψει ότι θα πάρει ένα εμβόλιο για να είναι έτοιμο για χρήση.
Σε αυτήν την πιο αυστηρή περίπτωση, το 25% των βασικών εργαζομένων, το 60% των μη βασικών εργαζομένων και το 47% των ατόμων που δεν εργάζονται σε ηλικία θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα.
Εάν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, η μελέτη προέβλεπε μέγιστη μηνιαία οικονομική συρρίκνωση 20%.
Εξετάστηκε επίσης ένα «πολύ αυστηρό μοντέλο καραντίνας», το οποίο θα έβλεπε το 40% των βασικών εργαζομένων και το 90% του υπόλοιπου πληθυσμού να τεθεί σε περιορισμό για τρεις μήνες. Αυτό το σενάριο θα ήταν τόσο κακό για την οικονομία όσο να μην υπήρχε καθόλου καραντίνα καθώς τα ποσοστά μόλυνσης θα καθυστερούσαν και η ασυλία της αγέλης θα επιμηκυνόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης