Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs και Morgan Stanley βλέπουν βίαιη πτώση στη Wall Street και μετά... πάλι άνοδο

Goldman Sachs και Morgan Stanley βλέπουν βίαιη πτώση στη Wall Street και μετά... πάλι άνοδο

Το τρέχον ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο από τον Μάρτιο του 2020 έχει προβληματίσει τους επενδυτές

Βίαιη πτώση, η οποία όμως θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές, βλέπουν για τη Wall Street οι Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Ιδιαίτερα ευάλωτες, σύμφωνα με την Morgan Stanley, ίσως αποδειχθούν οι πέντε μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 (Microsoft, Facebook, Apple, Amazon, Google), ενώ σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια παύση στην ανοδική πορεία θα μπορούσε να έρθει σε περίπτωση που το ενδιαφέρον επικεντρωθεί στη Fed και στο ενδεχόμενο να περιορίσει το πρόγραμμα κινήτρων της.

Morgan Stanley: Το επενδυτικό ρίσκο στη Wall Street έχει ενταθεί

Selloff, δηλαδή ρευστοποιήσεις, αναμένει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley για τις χρηματιστηριακές αγορές.
Αν μη τι άλλο, συντρέχουν λόγοι εξαιτίας των οποίων το επενδυτικό ρίσκο στη Wall Street έχει ενταθεί.
Ιδιαίτερα ευάλωτες, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ίσως αποδειχθούν οι πέντε μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 (Microsoft, Facebook, Apple, Amazon, Google), λόγω π.χ. αύξησης των επιτοκίων.
Ωστόσο, πέρα από το ρίσκο που υπάρχει εξαιτίας πιθανής αύξησης τόσο των ονομαστικών όσο και των πραγματικών επιτοκίων, η υπερβολική ευφορία ούτως ή άλλως ενέχει κινδύνους.
euphoria_model_1.jpg
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η μέση απόδοση για το 92% των μετοχών του S&P 500 κινείται πάνω από τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών.

Το τρέχον ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο από τον Μάρτιο του 2020 έχει προβληματίσει τους επενδυτές

Όπως αναφέρεται, ιστορικά ο δείκτης τείνει να εμφανίζει μια δυσκολία να ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα.
Συνεπώς, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει διόρθωση ή απλώς οι τιμές να παρουσιάσουν μια… επιβράδυνση.
Επισημαίνει πως το τρέχον ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο από τον Μάρτιο του 2020 έχει προβληματίσει τους επενδυτές.
Μέχρι τώρα, βέβαια, ο δείκτης «κοιτά» μόνο προς τα πάνω.

Η Goldman Sachs προειδοποιεί: Σύντομα η διόρθωση σε Wall Street και ομόλογα

Για επικείμενη διόρθωση σε αμερικανικές μετοχές και ομόλογα, αφού σημείωσαν ιστορικά υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius.
Παρά τις ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού, η Wall Street έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2021.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την Παρασκευή (8/1/2021) οι αγορές έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά.
Μετά την πτώση στα τέλη Μαρτίου, ο S&P 500 και ο Dow Jones έχουν και οι δύο ενισχυθεί κατά σχεδόν 70% και ο Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 80%.
Μιλώντας στο CNBC, o Hatzius εξήγησε γιατί οι αποτιμήσεις στην αγορά θα σταματήσουν την ανοδική τους πορεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια παύση στην ανοδική πορεία θα μπορούσε να έρθει σε περίπτωση που το ενδιαφέρον επικεντρωθεί στη Fed και στο ενδεχόμενο να περιορίσει το πρόγραμμα κινήτρων της.
Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασε το 1% την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τζόρτζια όπου επιβεβαιώθηκε η νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές.
Σημειώνεται ότι η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έφτασε στο 1,18% την Τρίτη (12/1/2021).
Ωστόσο, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είναι σημείο αναφορά για όλα τα ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση των αποδόσεων ισοδυναμεί με αύξηση των εταιρικών χρεών.

Ο ρόλος της Fed

Εν τω μεταξύ, οποιαδήποτε μείωση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed ισοδυναμεί με λιγότερα χρήματα στην οικονομία, κάτι που θα ζημιώσει το χρηματιστήριο όπως συνέβη το 2013.
Παρά μια πιθανή διόρθωση στις αγορές βραχυπρόθεσμα, ο Hatzius δήλωσε ότι η Goldman Sachs είναι θετική στις αμερικανικές μετοχές μακροπρόθεσμα ενώ πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα.
«Ακόμα πιστεύουμε ότι είναι φιλικό περιβάλλον για τα risk assets, για τις μετοχές και τα ομόλογα» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε «είμαστε στην αρχή του επιχειρηματικού κύκλου, υπάρχει πολύ χαλάρωση στην οικονομία των ΗΠΑ και ακόμα περισσότερη στις άλλες οικονομίες».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο πληθωρισμός παραμένει κάτι από τον στόχο, και οι κεντρικές τράπεζες αλλά και οι δημοσιονομική πολιτική ήταν επικεντρωμένες στο επαναφέρουν την οικονομική δραστηριότητα, κάτι που «γενικά είναι πολύ θετικό για τις αγορές».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs αναβάθμισε την πρόβλεψη της για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ σε 6,4% από 5,6% για το 2021.

Ιστορικά προηγούμενα

Τα προηγούμενα τέσσερα ράλι κορυφώθηκαν σε επίπεδα πάνω από το 90% για αυτόν τον δείκτη εύρους (9/18/2009, 1/23/2004, 1/7/1983 και 6/6/1975), ενώ το καθένα από αυτά συνέβη έπειτα από μια οικονομική ύφεση.
Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό το στατιστικό;
Επειδή, όταν οι αποδόσεις των μετοχών στον S&P 500 ξεπεράσουν τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, ακολουθεί selloff.
Oπως αναφέρει η Morgan Stanley, οι αποδόσεις σε αυτά τα επίπεδα δεν χρειάζεται να είναι αρνητικές.
Μάλιστα, στις μισές περιπτώσεις, ιστορικά, δεν είναι.
Ωστόσο, είναι ο δείκτης των τελευταίων 200 ημερών που προιωνίζεται... κακά μαντάτα.
what_happens_after_massive_overbought.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης