Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Φούσκα οι χρηματιστηριακές αγορές – Ορατή η κατάρρευση των μετοχών στις ΗΠΑ και διεθνώς

BofA: Φούσκα οι χρηματιστηριακές αγορές – Ορατή η κατάρρευση των μετοχών στις ΗΠΑ και διεθνώς
Η άνοδος του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι η αιτία για να καταστεί ορατή η φούσκα από όλους, σύμφωνα με τον BofA.
Σχετικά Άρθρα

Τα χρηματιστήρια αποτιμώνται με όρους φούσκας που τροφοδοτείται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών προειδοποίησε η Bank of America Merill Lynch σε νέα έκθεση της με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2021.
«Η ακραία πολιτική παραμένει η καλύτερη εξήγηση για το ακραίο ράλι το 2020», ανέφερε η Bank of America Merill Lynch.
Η άνοδος του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι η αιτία για να καταστεί ορατή η φούσκα από όλους, σύμφωνα με τον BofA.
Η Bank of America αναφέρεται στις νομισματικές πολιτικές της Fed και στις πολιτικές δημοσιονομικής τόνωσης του Κογκρέσου.
Από την πανδημία COVID-19, ο ισολογισμός της Fed έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ καθώς συνεχίζουν να αγοράζουν τίτλους σταθερού εισοδήματος.
Η Fed μείωσε επίσης τα επιτόκια παρέμβασης κοντά στο 0%.
Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο ανακοίνωσε ένα κύμα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας με πακέτο στήριξης 1,9 τρισεκ. δολαρίων για να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.
«Οι ακραίες πολιτικές γίνονται ολοένα και πιο ακραίες»
Όπως και τον Μάρτιο 2020 έχει σημάνει συναγερμός.
Τότε τον Μάρτιο 2020 οι αγορές έχασαν το 35% της αξίας τους και από ότι φαίνεται υπάρχει η ίδια πιθανότητα να υπάρξουν επιθετικές ρευστοποιήσεις στις αγορές.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολιτικές δαπανών, πρόκειται να σταματήσουν σύντομα, με τον πρόεδρο Joe Biden να προωθήσει ένα σχέδιο τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πιθανότατα θα ακολουθήσει ένα πακέτο δαπανών για υποδομές. Αυτές οι πολιτικές τόνωσης οδήγησαν τον ισολογισμό της Fed να φτάσει το 42% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει στο 18% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την BofA.
Ωστόσο, η φούσκα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, σημείωσε η BofA, αφού υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιστρέψει, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε «άτακτη αύξηση των αποδόσεων ομολόγων, αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και υψηλή μεταβλητότητα».
Αλλά ο πιο προφανής καταλύτης για υψηλότερα επιτόκια και ένα ασθενέστερο χρηματιστήριο;
Το εμβόλιο COVID-19, σύμφωνα με το BofA, θα πρέπει να είναι εφαλτήριο για πωλήσεις.

Ηθικός ή ανήθικος κίνδυνος;

Υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος moral hazard και ο ανήθικος κίνδυνος Immoral Hazard αναφέρει η Bank of America Merill Lynch η οποία προβλέπει ότι ημέρα της κρίσεως πλησιάζει.
«Υπάρχουν δύο τύποι επενδυτών», σύμφωνα με το CIO της Bank of America Hartnett:
Εκείνοι που θέλουν να γίνουν πλούσιοι και εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν πλούσιοι.
Η BofA προειδοποιεί «όταν εκείνοι που θέλουν να παραμείνουν πλούσιοι αρχίζουν να ενεργούν σαν εκείνοι που θέλουν να γίνουν πλούσιοι, τότε πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για όλα»
Στις αγορές καταγράφονται φούσκες μεγάλης κλίμακας, κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, κρυπτονομίσματα όπως το Biticon σε ελεύθερη πτώση άλλη η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κίνα και διεθνώς εξακολουθούν να αυξάνονται.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Ο ίδιος λόγος που είπαμε το 2009 ο ανήθικος κίνδυνος που πήρε την μορφή κινήτρων και όπως υποστηρίζει η BofA ήταν αυτός ο λόγος που ο ισολογισμός της Fed εκτινάχθηκε στο 42% του ΑΕΠ των ΗΠΑ ...
BofA_bnnnn.png

Bofa_4S.jpgBofa_5S.jpgBofA_3s.jpg
bOFA6S.jpg

Ο δείκτης ευφορίας γνωστός και ως BofA Wall Street Euphoria
είναι πλέον πιο κοντά στο σήμα Sell δηλαδή τις πωλήσεις.

Αρχικά ήταν η Citigroup.

Ακολούθησε η Goldman Sachs.
Πλέον και η Bank of America Merrill Lynch προειδοποιεί ότι η υπερβολική ευφορία της αγοράς πρόκειται να προκαλέσει πόνο στους επενδυτές ειδικά τους επενδυτές στα χρηματιστήρια.
Σε ανάλυση της η Savita Subramanian της BofA, εκ των πιο έμπειρων αναλυτών για μετοχές επαναλαμβάνει την προειδοποίηση τόσο της Citi όσο και της Goldman τονίζοντας ότι επικρατεί συναίσθημα ευφορίας μεταξύ των επενδυτών.
Ο δείκτης ευφορίας γνωστός και ως BofA Wall Street Euphoria είναι πλέον πιο κοντά στο σήμα Sell δηλαδή τις πωλήσεις.
Ωστόσο, παρά την «πιο επιφυλακτική προσέγγιση», η BofA αρνείται να πει στους πελάτες της να πουλήσουν καθώς υπάρχουν ακόμη κάποιες αξίες… στις μετοχές.
Κατά την BofA η άνοδος 16% το 2020, έτος που έστειλε δεκάδες εκατομμύρια αμερικανούς στην ανεργία, οι μετοχές διαπραγματεύονται τώρα με κέρδη 22,5 φορές, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το ανώτατο επίπεδο του Αυγούστου (22,7x).

Οι μετοχές σε υπερτιμημένη ζώνη

Πλέον πολλές μετοχές βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη, σύμφωνα με 20 μετρήσεις αποτίμησης της BofA, η αγορά είναι πλέον υπερτιμημένη σύμφωνα με 18 στα 20 στοιχεία που αναλύονται (και σε πολύ υπερτιμημένη ζώνη σύμφωνα με τα 15 από τα 20 οικονομικά στοιχεία).
Ο δείκτης Sell Side Indicator της BofA - ένα αντιφατικό μοντέλο καταγραφής της επενδυτικής συμπεριφοράς - "βρίσκεται στο πλησιέστερο επίπεδο στο όριο του sell των πωλήσεων δηλαδή, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πουλήσετε;

Λοιπόν όχι, γιατί κάθε φορά που τα τελευταία 12 χρόνια οι επενδυτικές τράπεζες συστήνουν πωλήσεις, οι κεντρικές τράπεζες παρενέβησαν οδηγώντας ακόμη ψηλότερα τις αποτιμήσεις και αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Τα σήματα bearish market δηλαδή πωλήσεις μετοχών είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθούν από τα αντίστοιχα σήματα bullish.
Προτείνουμε στους επενδυτές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε διόρθωση της αγοράς στο α΄ τρίμηνο του 2021 που μπορεί να έρθει είτε από απογοήτευση σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων, την οικονομική ανάκαμψη ή την φορολόγηση των εταιρικών κερδών ως ευκαιρία αγοράς.
Οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται πιο ελκυστικές έναντι των ομολόγων (αν και λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν), αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι αποδόσεις των μετοχών είναι πιθανό να προσεγγίσουν το 5% κατά την επόμενη δεκαετία.
Κάποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν αλλά η μεγάλη εικόνα δεν δίνει πολλά ανοδικά περιθώρια.
BOFA_BN1.jpg

BOFABN2.jpg
BOFABN3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης