Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενώ η Wall Street καταγράφει ιστορικά υψηλά πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για επιθετικό sell off στις μετοχές

Ενώ η Wall Street καταγράφει ιστορικά υψηλά πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για επιθετικό sell off στις μετοχές
Η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει ότι οι μετοχές θα επηρεαστούν αργότερα μέσα στο έτος από τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που η Wall Street καταρρίπτει συνεχώς τα ιστορικά της υψηλά, προκαλώντας μεγάλη ευφορία ακόμη και στους μικροεπενδυτές των ΗΠΑ, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν για την επερχόμενη διόρθωση, η οποία δεν αποκλείεται και να λάβει διαστάσεις sell off.
Το κλίμα επενδυτικής ευφορίας που επικρατεί αποδίδεται κυρίως στην πρόοδο που σημειώνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα και, κυρίως, λόγω της πρωτοφανούς δημοσιονομικής επέκτασης και νομισματικής χαλάρωσης που διαπιστώνεται παγκοσμίως.
Ωστόσο, όπως προειδοποιούν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί, με τους δείκτες των ανά τον κόσμο χρηματιστηρίων να κινούνται σε ιστορικά υψηλά.
Και ενώ δεν αναμένεται άμεσα κάποια μεγάλη διόρθωση, Bank of America και Deutsche Bank εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μεγάλη διόρθωση στη Wall Street και δη στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, η οποία θα φτάσει έως -10%, όπερ σημαίνει μια ακραία διολίσθηση στις 3.800 μονάδες.

Bank of America: Πτώση έως -10% στον δείκτη S&P 500 το 2021, στις 3.800 μονάδες - Οι 5 λόγοι

Μεγάλη διόρθωση έως -10%, ήτοι στις 3.800 μονάδες, αναμένει μέσα στο 2021 για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 η Bank of America Merrill Lynch. 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας που επιγράφεται Five Reasons To Curb Your Enthusiasm, και την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews.gr, παρά την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, ο S&P 500 θα σημειώσει κάμψη περίπου 400 μονάδων. 
Σύμφωνα με την BofA, παρά το κλίμα ευφορίας που επικρατεί, η αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα καλά νέα. 
Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μια κυρίως τεχνικής φύσεως διόρθωση. 
Έχοντας κατά νου αυτό, απαριθμώνται 5 λόγοι που εξηγούν τη μελλοντική πτώση, ωστόσο πρώτα διευκρινίζονται κάποια πράγματα.
Παρότι η συσχέτιση μεταξύ αποδόσεων και τριμηνιαίων / ετήσιων κερδών είναι χαμηλή, μόλις στο 12% / 22%, συντρέχουν κάποιες παράμετροι που χρήζουν προσοχής. 
Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για την περίοδο 2021-2022 εκτιμώνται μεταξύ 185 δολ. και 205 δολ., με τον S&P 500 στις 2.900-3.200 και συντελεστή P / E στο 15,5x, έναντι 20x-22x που υπονοείται σήμερα από το τρέχον επίπεδο τιμών. 
Επιπλέον, οι εταιρείες που σημείωσαν κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2020 είχαν χαμηλότερες επιδόσεις τις επόμενες ημέρες.

Οι 5 λόγοι 

Οι πέντε λόγοι της μελλοντικής πτώσης που αναφέρει η BofA είναι οι εξής: 
α)Ο δείκτης Sell Side δίνει σήμα για πωλήσεις. 
Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ο S&P 500 «έπεσε» 7%.

sellside_indicator_1.jpg
β)Η κεφαλαιοποίηση του S&P 500, που είναι κολοσσιαία, συνοδεύεται από ισχνές αποδόσεις.
chart_long_term_valuation.jpg
γ)Οι μεγάλες αποδόσεις προηγούνται των ζημιών.
Ο S&P 500 παρουσίασε απόδοση +54% τους προηγούμενους 12 μήνες…
12_m_drawdown.jpg
δ)Το μοντέλο της Εύλογης Αξίας (Fair Value model) της BofA πηγαίνει τον S&P 500 στις 3.635 μονάδες.
Σημειώνεται πως αυτό το μοντέλο βασίζεται στην κυκλικά προσαρμοσμένη πρόβλεψη κερδών για το 2022 στα 173 δολ. και στην εκτίμηση για ασφάλιστρο κινδύνου ιδίων κεφαλαίων (ERP) στις 425 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, έναντι 398 μονάδων βάσης σήμερα.
fair_value_boFA_0.jpg
ε)Το Premium Equity Risk Premium «έπεσε» κάτω από 400 μονάδες βάσης.
erp_below_400.jpg
Συμπέρασμα

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι επενδυτές;
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, πρέπει να επιλέγουν τις κυκλικές και όχι τις αμυντικές μετοχές, και να προτάσσουν τις μετοχές αντί των ομολόγων.
Δεδομένης της θετικής προοπτικής της οικονομικής δραστηριότητας, προτιμώνται τομείς που συνδέονται με το ΑΕΠ.

Deutsche Bank: Διόρθωση από -6% έως -10% στον δείκτη S&P 500 τους επόμενους τρεις μήνες


Στις 3.800 έως 3.900 μονάδες, ήτοι διόρθωση από -6% έως -10%, «βλέπει» τον δείκτη του αμερικανικού χρηματιστήριου S&P 500 η Deutsche Bank, όταν η ανάπτυξη φτάσει στην κορύφωσή της, δηλαδή τους επόμενους τρεις μήνες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, οι μετοχές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας θετική συσχέτιση με μακροοικονομικά μεγέθη και δείκτες όπως ο μεταποιητικός δείκτης ISM (73% συσχέτιση), ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο peak του τους επόμενους 10 με 11 μήνες.
Ως αποτέλεσμα, «πολύ βραχυπρόθεσμα», η Deutsche Bank αναμένει ότι οι μετοχές, που ακόμη απολαμβάνουν μεγάλη στήριξη από τα μάκρο, θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, χάρη σε συστηματικές στρατηγικές των διαχειριστών χαρτοφυλακίων και σε προγράμματα επαναγοράς.
Ωστόσο, όλα αυτά θα τελειώσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όταν η ανάπτυξη φτάσει στο… τέρμα, με τον δείκτη S&P 500 της Wall Street να σημειώνει «βουτιά» από -6% έως -10%.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ο S&P 500 παρουσιάζει εξαιρετικά θετική συσχέτιση με τον ISM.
Όπως προαναφέρθηκε, οι αναλυτές της Deutsche Bank εντόπισαν 36 «κορυφές» στον δείκτη ISM κατά την περίοδο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα δύο τρίτα αυτών των κορυφών (24) είχαν ένα ανεστραμμένο σχήμα V, ενώ τα υπόλοιπα (8) «είδαν» το ISM να σταματά και να επιπεδώνεται σε υψηλό επίπεδο.
ISM_and_SP_correlation.jpg

Εξαιρουμένων επεισοδίων φθίνουσας πορείας για τον ISM που τελικά κατέληξαν σε ύφεση, η οποία επί του παρόντος φαίνεται απίθανη, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποτιμήσεις, ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε κατά μέσο όρο -8,4% γύρω από τις προαναφερόμενες κορυφές.
Αλλά σε γεγονότα κατά τη διάρκεια των οποίων ο ISM επιπεδώθηκε «είδαν» διάμεση πτώση -5,9%.
Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το sell off ξεκίνησε 2 εβδομάδες μετά την κορύφωση του ISM και διήρκεσε για 6 εβδομάδες. 
Αν και η χρήση της ιστορικής εμπειρίας ως οδηγού υποστηρίζει μια υποχώρηση -6% εάν η ανάπτυξη σταματήσει κοντά στην κορυφή, δεδομένου ότι η θέση είναι ασυνήθιστα αυξημένη τόσο νωρίς σε αυτήν την επέκταση, η Deutsche Bank πιστεύει ότι η διόρθωση θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, στο εύρος του 6-10%.
Τα καλά νέα είναι ότι, με αυτόν τον αποτυχημένο τρόπο, τα πράγματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό και μετά από αυτήν τη διόρθωση, η γερμανική τράπεζα υποστηρίζει ότι «η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει ότι οι μετοχές θα επηρεαστούν αργότερα μέσα στο έτος από τον πληθωρισμό.

Τι έδειξαν οι τελευταίες κινήσεις των insiders στη Wall Street

Ένα από τα πράγματα που παρακολουθούνται στενά στη Wall Street είναι οι κινήσεις των insiders.
Δηλαδή εκείνων που έχουν εσωτερικές πληροφορίες, καθώς συνδέονται με μια εταιρεία.
Κανείς δεν ξέρει περισσότερα για τις ανοδικές και πτωτικές εξελίξεις μιας επιχείρησης και την αποτίμησή της σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις από τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας.
Κάποιοι πιστεύουν ότι, ενώ η εσωτερική δραστηριότητα μπορεί μερικές φορές να είναι μια καλή ένδειξη των μελλοντικών μεταβολών των τιμών σε μεμονωμένες μετοχές στο σύνολο, πολλοί υποδηλώνουν ότι, παρόλο που μερικές φορές η αγορά εμπιστευτικών πληροφοριών μπορεί να είναι προβλέψιμη, η πώληση εσωτερικών πληροφοριών δεν είναι.
Και οι δύο αυτές θέσεις, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με τα δεδομένα.

Τι δείχνει η εμπειρία

Όπως έχει αποδείξει ο Nejat Seyhun, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο βιβλίο του Investment Intelligence, το συνολικό σύστημα πώλησης και αγοράς για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους έχει πολύ καλό ιστορικό στην πρόβλεψη μελλοντικών αποδόσεων σε έναν τίτλο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "το συνολικό εμπόριο εμπιστευτικών πληροφοριών προβλέπει τις συνολικές αποδόσεις των μετοχών".
Επιπλέον, "το συνολικό trading εμπιστευτικών πληροφοριών προβλέπει αλλαγές στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη έως και δύο χρόνια μπροστά."
Επομένως, όχι μόνο οι insiders είναι καλύτεροι από εκείνους των στρατηγικών της αγοράς της Wall Street, αλλά είναι επίσης καλύτεροι οικονομολόγοι.
Σίγουρα, έχουμε δει αυτό το παιχνίδι τον τελευταίο χρόνο.
Οι κινήσεις των insiders πριν από ένα χρόνο αποδείχθηκαν σωστές προς την κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς, την ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών και την ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι στιγμής.


Επιθετικές πωλήσεις

Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τα πρόσφατα δεδομένα (παρέχονται από το InsideArbitrage.com), είναι αμέσως προφανές ότι τα ανώτατα στελέχη (μαζί με τους διευθυντές και το 10% των μετόχων) σπάνια ήταν τόσο επιθετικά στην πώληση, ή δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν όπως είναι σήμερα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα του Seyhun που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτή η σχετική ανοχή από την πλευρά των insiders φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι τιμές των μετοχών είναι πιθανό να υπολείπονται της ευφορίας για το επόμενο έτος.
Επιπλέον, η οικονομία θα μπορούσε να αρχίσει να απογοητεύει και σε παρόμοιο χρονικό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης