Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Είναι έτοιμη η Ελλάδα για τις αγορές, χωρίς το δίκτυ της ΕΚΤ; - Κρίση χρέους ΙΙ βλέπουν οι αναλυτές

Είναι έτοιμη η Ελλάδα για τις αγορές, χωρίς το δίκτυ της ΕΚΤ; - Κρίση χρέους ΙΙ βλέπουν οι αναλυτές
Το δίλημμα της ΕΚΤ είναι να καθορίσει τη νομισματική πολιτική 19 διαφορετικών χωρών
Σχετικά Άρθρα
Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, καθώς οι εμβολιασμοί έναντι του Covid-19 επιταχύνονται, οδηγούν επίσης και σε έναν νέο κίνδυνο.
Καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ετοιμάζονται επίσης και για την αναπόφευκτη συνέπεια: την απόσυρση της στήριξης έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
Και για τις πιο χρεωμένες οικονομίες της περιοχής - συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας - αυτό είναι και το γεγονός που θα τις φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τις δυνάμεις της αγοράς που δεν μπορούν να χειριστούν.

Την αρχή την έκανε η Citigroup

Υπό αυτήν την προοπτική, η Citigroup ετοιμάζεται να μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων ήδη από τον Ιούνιο, ενώ και η M&G Investments ανέφερε ότι είναι καιρός να αρχίσει να μειώνει την έκθεσή της στο περιφερειακό χρέος.
Λόγω των μέτρων της ΕΚΤ κατά το παρελθόν έτος, το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ είχε αποσυνδεθεί από τον κίνδυνο.
Μεγάλο μέρος της περιοχής προσπαθεί να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση, τουλάχιστον από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τα ελλείμματα έχουν αυξηθεί και το χρέος είναι σε εντυπωσιακά επίπεδα.
Ωστόσο, ένας επενδυτής που δανείζει χρήματα στην Ιταλία για 10 χρόνια μπορεί μόνο να περιμένει να λάβει επιτόκιο περίπου 0,75%.
Τα ελληνικά ομόλογα, που θεωρούνται ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία και από τους τρεις από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, έχουν επιτόκιο μικρότερο από 1%.
Πριν από μια δεκαετία, η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ ώθησε τις αποδόσεις της Ελλάδας πάνω από το 40%.

Η αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα

"Η περιοχή προσωρινά εξάλειψε τον παράγοντα πιστωτικού κινδύνου για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λόγω της στήριξης κατάσταση έκτακτης ανάγκης", δήλωσε ο Eric Lonergan, διαχειριστής της M&G.
"Το πρόβλημα είναι όταν σταματήσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για επιστρέψουν στις δυνάμεις της αγοράς.
Και ορισμένοι από αυτούς τους αριθμούς φαίνονται πραγματικά, πολύ κακοί.
Η Ευρώπη είναι ειρωνικά ευάλωτη στην ανάκαμψη", ανέφερε ο ίδιος.

Οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων της Ευρώπης έχουν μειωθεί ακόμη και όταν οι οικονομίες συρρικνώθηκαν
Europe's peripheral bond yields have fallen even as economies shrank

Το ράλι στο χρέος της ζώνης του ευρώ εξαρτάται κυρίως από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας (PEPP) ύψους 1,85 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ και βοήθησε στην εξοικονόμηση κεφαλαίων για τους επενδυτές.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι κάτοχοι ιταλικών ομολόγων είχαν αποδόσεις πάνω από 10%, σύμφωνα με τους Bloomberg Barclays Indices.
Σε μια δεκαετία, θα είχαν σχεδόν διπλασιάσει τα χρήματά τους.
«Η χώρα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος με πολύ χαμηλότερες αποδόσεις λόγω της ΕΚΤ, οπότε η κρίση ήταν κάπως μια ευλογία μεταμφιεσμένη για την Ιταλία», σύμφωνα με τον Hendrik Tuch, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Aegon Asset Management.
"Οι αποδόσεις και τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων δεν διαμορφώνονται στη Ρώμη αλλά στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη", πρόσθεσε.

Πότε θα αρθεί η στήριξη

Ενώ η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είπε αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν «πρόωρο» να μιλήσουμε για τη χαλάρωση της στήριξης, αλλά η συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε και πότε θα μπορούσε να γίνει πλησιάζει γρήγορα.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν στη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία θα πρέπει να αρχίσει να αποκλιμακώνεται το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η Bloomberg την Παρασκευή, επικαλούμενο αξιωματούχους που γνωρίζουν εσωτερικές συζητήσεις.
Παρά τα καθησυχαστικά λόγια της Lagarde, τέτοιου είδους συνομιλίες θα αυξήσουν την εστίαση των επενδυτών στην ημέρα εκείνη.
Χωρίς την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης, το επίκεντρο θα επιστρέψει στο χρέος της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, το οποίο διογκώθηκε περαιτέρω το 2020 λόγω των αναγκαίων δαπανών για την υγεία και την κρίση, και εάν μπορεί ποτέ να τεθεί υπό έλεγχο.

Ανησυχίες για τις μετά Covid πολιτικές

Η PGIM Fixed Income, η οποία διαχειρίζεται περίπου 968 δισ. δολάρια, διατηρεί την ευνοϊκή της στάση για τα περιφερειακά ομόλογα, αλλά επίσης αρχίζει να ανησυχεί για τις μετα-κορωνοϊού προοπτικές.
«Ο κίνδυνος είναι πόσο έντονη είναι η διαδικασία μετάβασης από αυτό το βαρύ περιβάλλον τόνωσης σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικών μέτρων», είπε.
"Οι βασικές αρχές είναι άσχημες για ορισμένες από αυτές τις χώρες", προσθέτει η PGIM.

Κίνδυνος χρέους

Προς το παρόν, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να δαπανήσουν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, λόγω της έναρξης εκταμίευσης μετρητών γύρω στα μέσα του έτους.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος είχε πιστωθεί τη στήριξη του ευρώ κατά την τελευταία κρίση χρέους, σχεδιάζει να ενισχύσει την οικονομία της Ιταλίας με περισσότερα από 200 δισ. ευρώ κεφαλαίων.
Όμως, ενώ αυτό το κίνητρο θα βοηθήσει την ανάκαμψη, το ερώτημα είναι αν θα δημιουργήσει σταθερή ανάπτυξη αρκετά ισχυρή ώστε να απομακρύνει ουσιαστικά τον τεράστιο όγκο χρέους της Ιταλίας, που επί του παρόντος είναι περίπου στο 160% της οικονομικής παραγωγής.
debt_2.JPG

Η περίπτωση της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, η Fitch Ratings προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει πάνω από 200% φέτος και οποιαδήποτε αποτυχία να το μειώσει θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική αξιολόγηση.
Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι πότε η ΕΕ θα μπορούσε να επαναφέρει εκ νέου τους δημοσιονομικούς κανόνες - οι οποίοι είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας - και ποια μορφή θα λάβουν.
Ενώ η δημοσιονομική κατάσταση σε ορισμένες χώρες πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπερβολικά αυστηροί στόχοι, για παράδειγμα σχετικά με τα ελλείμματα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό.
Η Saxo Bank είναι μία εκ των μεγάλων επικριτών στην περιφέρεια της Ευρώπης, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει κρίση κρατικού χρέους, μέρος 2, ξεκινώντας με μια έξοδο ξένων επενδυτών από ελληνικό χρέος.
Η ανησυχία της Saxo είναι ότι με τα αμερικανικά ομόλογα να αποδίδουν 60 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του έτους - και με την εξίσωση αντιστάθμισης νομισμάτων όλο και πιο ευνοϊκή - οι επενδυτές θα προτιμούσαν να τοποθετήσουν χρήματα εκεί παρά σε ευρωπαϊκές κρατικές αποδόσεις.

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Για την ΕΚΤ, το δίλημμα είναι ότι και πάλι θα αντιμετωπίσει την εγγενή πρόκληση της ζώνης του ευρώ: καθορισμός νομισματικής πολιτικής για 19 χώρες με πολύ διαφορετικές καταστάσεις οικονομίας, πληθωρισμού, ανεργίας και χρέους.
Εάν αρχίσει να σφίγγει, τα περιφερειακά έθνη θα είναι εκείνα που θα χάσουν, καθιστώντας τα τεράστια ελλείμματά τους δυσκολότερα στη χρηματοδότηση.
"Είναι πολύ δύσκολο να δούμε κάτι διαφορετικό από τη δημοσιονομική λιτότητα", δήλωσε ο Lonergan της M&G.
"Δεν ξέρω πότε θα χτυπήσει, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αν κοιτάξει κανείς πολλά από τα πιο ευάλωτα μέρη της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων τώρα", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης