Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Επενδυτικές ευκαιρίες 150 τρισ. στη διάσκεψη για το Κλίμα - Οι 26 μετοχές που θα ξεχωρίσουν

Bank of America: Επενδυτικές ευκαιρίες 150 τρισ. στη διάσκεψη για το Κλίμα - Οι 26 μετοχές που θα ξεχωρίσουν
Επενδυτικές ευκαιρίες ύψους 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα προκύψουν από την COP-26
Σχετικά Άρθρα

Επενδυτικές ευκαιρίες και προκλήσεις ύψους 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα προκύψουν από τη φετινή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), η οποία θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε report της η Bank of America Merrill Lynch.
Σύμφωνα λοιπόν με την BofA, η οικονομία και, γενικότερα, ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει πρωτόφαντες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Αυτή είναι η δεκαετία της δράσης για το κλίμα και η COP26 θα αποτελέσει το σημείο καμπής σε ό,τι αφορά τη μάχη που δίνεται για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα απαιτηθεί μετάβαση σε καθαρές τεχνολογίες σε όλους τους τομείς με πρωτοφανή ρυθμό, πάντα υπό την καθοδήγηση των κυβερνήσεων και την αίρεση των πολιτών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η τρέχουσα δεκαετία ίσως είναι τελευταία μας ευκαιρία, χρονικά, για ανάληψη δράσης.
Ήδη οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν τα επόμενα χρόνια από έλλειψη νερού, 100 εκατ. είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας, ενώ περί τους 800 εκατομμύρια ανθρώπους θα κινδυνεύσουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2025.
Οι μετανάστες από τις αναδυόμενες αγορές λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να φτάσουν τα 143 εκατομμύρια, λόγω των εκεί ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στον αντίποδα, 5 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων τον χρόνο, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για Έρευνα και Ανάπτυξη, 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία και ένας καθαρότερος πλανήτης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν κόσμο με τελείως διαφορετικές προοπτικές.

Καλό COP, κακό COP

Στο μεταξύ, η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή έχει θιασώτες αλλά και επικριτές.
Τα πράγματα δεν είναι μαύρο ή άσπρο… καθώς μάλιστα τα ερωτήματα που τίθενται είναι κρίσιμα.
Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μηδενική εκπομπή ρύπων; Μάλλον είναι, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος και πολύ χρήμα, με το κόστος τα επόμενα 30 χρόνια να ξεπερνά τα 150 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή δύο φορές το τρέχον παγκόσμιο ΑΕΠ.
Επιπλέον, πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως, έλλειψης πόρων (π.χ. τόσο το νικέλιο όσο και το λίθιο αναμένεται να εκλείψουν το 2024), ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA θα ξεπεράσουν το 3% σε ετήσια βάση.
Επίσης, δεν «μιλάμε» για μια πραγματικά πράσινη οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές, προεξοφλούν τον κίνδυνο.
Από την άλλη, το κόστος των ιδίων κεφαλαίων είναι 10% χαμηλότερο για τις εταιρείες ESG που έχουν υψηλή επενδυτική διαβάθμιση, ενώ το 37% των επενδυτών στις αναδυόμενες αγροές σχεδιάζει να μειώσει την έκθεσή του σε ορυκτά.

Η «κρίση» των 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Στη διάσκεψη για το κλίμα, η τεχνολογία, η οικονομία, οι αγορές και η ESG ενώνουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν μια κρίση 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή, αλλιώς, αύξηση των πηγών χρηματοδότησης κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με ολόκληρη τη φορολογική βάση των ΗΠΑ, ή 3 φορές το πακέτο μέτρων στήριξης για την COVID-19.
Οι εκθετικές μειώσεις κόστους στις τεχνολογίες αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών έχουν καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές τη φθηνότερη μορφή ενέργειας σε περιοχές που παράγουν > 90% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, η αγορά είναι ιδιαίτερα θερμή.
Τα πράσινα ομόλογα και τα δάνεια αυξήθηκαν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με 3 δολάρια σε κάθε 10 δολάρια από τις μετοχές παγκοσμίως να πηγαίνουν σε ESG assets, τα οποία υποστηρίζουν επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.
Τέλος, η BofA βλέπει τη χρηματοδότηση των ισολογισμών των κεντρικών και εμπορικών τραπεζών να αυξάνεται κατά περίπου 500 δις. δολάρια ετησίως – κάτι που θα προκαλέσει ένα πληθωριστικό σοκ της τάξεως του 3%, που όμως κρίνεται διαχειρίσιμο. 

Κόστος 69 τρισεκ. δολ., επενδυτικές ευκαιρίες 5 τρισεκ. ετησίως

Ο δυνητικός αντίκτυπος της μη δράσης θα μπορούσε να είναι σημαντικός:> 3% του ΑΕΠ θα χάνεται κάθε χρόνο έως το 2030, στα 69 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2100.
Σημειώνεται πως 5% της αξίας των μετοχών παγκοσμίως (2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) εξαφανίστηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τον κίνδυνο ακραίου πλήγματος στα εταιρικά κέρδη να ελλοχεύει για ορισμένους τομείς.
Ωστόσο, η ανάγκη για επενδύσεις που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση να αυξηθεί πάνω από 5 τρισεκ. δολάρια ετησίως θα δημιουργήσει ευκαιρίες. 
Αυτό είναι θετικό για κλάδους όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι βιομηχανίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα βιομηχανικά αέρια και οι μπαταρίες. 
dfsa_3.JPG
Οι 26 μετοχές της BofA

Την ίδια στιγμή, η BofA εντοπίζει 26 μετοχές εταιρειών οι οποίες εκτιμάται ότι σημειώσουν ισχυρές αποδόσεις χάρη στην κλιματική αλλαγή, με αφορμή και την Διάσκεψη COP26.
Αυτές είναι οι εξής:

  • ΑΠΕ: NextEra Energy , Enphase Energy, Vestas, E.ON, EDPR, Acciona Xinyi Solar
  • Βιομηχανία: Kingspan, Sika, Norsk Hydro, Generac, WEG, Waste Connections
  • Υδρογόνο: Air Liquide, Nippon Sanso, Siemens Energy
  • Βοκαύσιμα: Raizen, Neste
  • Ηλεκτρικά οχήματα: CATL, Samsung SDI, SK Innovation, NIO, XPeng, BYD, Lucid
  • Ενεργειακή Μετάβαση: Aker Carbon Capture

α_6.JPG
β_4.JPG
γ_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης