Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Fitch: Προς δημοσιονομικό σοκ η Ελλάδα - Ο γερασμένος πληθυσμός απειλεί το ασφαλιστικό σύστημα

Προειδοποίηση Fitch: Προς δημοσιονομικό σοκ η Ελλάδα - Ο γερασμένος πληθυσμός απειλεί το ασφαλιστικό σύστημα
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, είναι στην πλέον επικίνδυνη ζώνη…
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρό δημοσιονομικό σοκ μπορεί να προκαλέσει στις δυτικές οικονομίες και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο αυξανόμενος ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού, επισημαίνει σε report της η Fitch Ratings.
Οι πολίτες των προηγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ ζουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ηλικιωμένοι έναντι των νεαρότερων.
Αυτή η κατάσταση, ελλείψει μεταρρύθμισης, θα επιβαρύνει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, καθώς μάλιστα το εργατικό δυναμικό μειώνεται.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, το Δημογραφικό και η επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα συνιστούν σοβαρή απειλή δημοσιονομική απειλή.
Το ολοένα συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό έχει επιπτώσεις στο ΑΕΠ, με τη γηρασμένη ελληνική οικονομία να ενισχύει την τάση αύξησης του δημόσιου χρέους, απουσία επαρκών μεταρρυθμίσεων τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και γενικότερα.
Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό ενώ έως το 2045 η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί θα είναι δραματική, με τον δείκτη άνω των 65 ετών / 20-64 ετών να αγγίζει το 67,7%.
Μοιραία, η αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δείκτη του δημόσιου χρέους, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της χώρας.
Το αυξανόμενο κόστος γήρανσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτωτικές αξιολογήσεις μακροπρόθεσμα, εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Η διάμεση χώρα της Δύσης στην έκθεση της Fitch Ratings προβλέπεται να έχει υποβάθμιση κατά 1,1 βαθμίδα έως το 2045 και 3,8 βαθμίδες έως το 2070, σε σχέση με το σημείο εκκίνησης του έτους βάσης 2020.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, είναι στην πλέον επικίνδυνη ζώνη.
Ωστόσο, στην περίπτωση της χώρας, τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν ως μέρος του πακέτου διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους αποτέλεσαν θετική εξέλιξη.
1_181.JPG

Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι το «κλειδί»

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων παραμένει μείζoνα μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι σχεδόν το ήμισυ των δημόσιων δαπανών που σχετίζονταν με τη γήρανση το 2019 προήλθαν από συνταξιοδοτικές δαπάνες.
Η αύξηση του δημοσιονομικού κόστους των συντάξεων λόγω γήρανσης θα μπορούσε να είναι συνάρτηση πολλών χαρακτηριστικών, όπως η χρηματοδότηση και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η έναρξη και η διάρκεια της συνταξιοδότησης, καθώς και η επάρκεια των μη κρατικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης αντιπροσώπευε επιπλέον το 28% των δαπανών που σχετίζονται με την ηλικία σε ολόκληρη την ΕΕ το 2019, ενώ η μακροχρόνια περίθαλψη αντιπροσώπευε το 7% και η εκπαίδευση7 το 4,1%.
Το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του υψηλότερου κόστους γήρανσης έως το 2070 σε ολόκληρη την ΕΕ, εν μέρει λόγω των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.
Η γήρανση σχετίζεται με αυξημένη χρήση υγειονομικής περίθαλψης και υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη τάση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης ανά μονάδα, καθώς οι διαδικασίες αποκτούν πολυπλοκότητα, η οποία μπορεί εν μέρει να αντισταθμιστεί από την ευρύτερη χρήση γενόσημων φαρμάκων
Ο βαθμός στον οποίο ένας πληθυσμός έχει επαρκείς ιδιωτικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις, είτε λόγω μιας αποταμιευτικής κουλτούρας είτε λόγω υποχρεωτικών συστημάτων από τη νομοθεσία, θα ελαφρύνει το βάρος της γήρανσης στα δημόσια οικονομικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποχρεωτικές και «εθελοντικές» εισφορές στα ασφαλιστικά συστήματα μειώνουν την εξάρτηση των πολιτών από τα δημόσια συστήματα για ένα κοινωνικά αποδεκτό επίπεδο συνταξιοδότησης στο μέλλον.
Οι ιδιωτικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις συχνά στρέφονται προς τα υψηλότερα εισοδήματα, ειδικά όπου οι υποχρεωτικές εισφορές είναι ανεπαρκείς. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης