Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar: DTC, κερδοφορία και NPEs επηρεάζουν δυσμενώς την Πειραιώς, παρά τη βελτίωση

DBRS Morningstar: DTC, κερδοφορία και NPEs επηρεάζουν δυσμενώς την Πειραιώς, παρά τη βελτίωση
Η DBRS Morningstar θεωρεί υγιή τα επίπεδα ρευστότητα της Πειραιώς – αν και παραμένει, όπως λέει, ευάλωτη σε κραδασμούς.
Σχετικά Άρθρα

Παρά την πανθομολογουμένη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη, DTC, κερδοφορία και NPEs επηρεάζουν δυσμενώς την Πειραιώς, που σύμφωνα με την DBRS Morningstar παραμένει ευάλωτη σε κραδασμούς.
Η Εσωτερική Αξιολόγηση (IA) «Β» της τράπεζας αντικατοπτρίζει το ισχυρό εγχώριο franchise του Ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική, αλλά και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Ωστόσο, το IA ενσωματώνει το υψηλό απόθεμα NPEs σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη συγκρατημένη ζήτηση για δάνεια και τη μέτρια διαφοροποίηση της τράπεζας.
Επιπλέον, αν και ο Όμιλος έχει βελτιώσει την κερδοφορία του, το υψηλό κόστος κινδύνου συνεχίζει να επιβαρύνει σημαντικά τα κέρδη και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό στο εγγύς μέλλον.
Η DBRS Morningstar θεωρεί υγιή τα επίπεδα ρευστότητα της Πειραιώς – αν και παραμένει, όπως λέει, ευάλωτη σε κραδασμούς.
Το σταθερό trend αντανακλά το ότι οι κίνδυνοι είναι γενικά ισορροπημένοι.

NPEs

Η DBRS Morningstar εκτιμά ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να μειώνει τα NPEs μέσω τιτλοποιήσεων και επομένως στο μέλλον θα είναι σε θέση να διαχειριστεί κόκκινα δάνεια που πιθανόν θα προκύψουν λόγω του COVID-19.
Αυτή η άποψη αντανακλά το μέτριο επίπεδο των νέων εισροών NPEs με την άρση των μέτρων στήριξης, π.χ. μορατόρια.
Οι δείκτες κεφαλαίου προς το παρόν καλύπτουν με σχετική άνεση τις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις.
Ως εκ τούτου, η τράπεζα είναι σε θέση να απορροφήσει τυχόν αρνητικό αντίκτυπο από νέες εισροές NPEs.
Ζήτημα αποτελούν σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την DBRS, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις…
Εν προκειμένω σημειώνεται πως η Πειραιώς είχε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 συνολικό ενεργητικό 75,4 δισ. ευρώ και 5,5 εκατομμύρια πελάτες.
Ο Όμιλος διατηρεί ηγετική θέση στην Ελλάδα, με ισχυρά μερίδια εγχώριας αγοράς 28% και 29%, βάσει των δανείων και των καταθέσεων, αντίστοιχα.
Μετά από μια παρατεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης έπειτα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, η Πειραιώς στοχεύει να ενισχύσει τις πηγές εσόδων και τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα, να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού της, να ενισχύσει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και να αυξήσει τους όγκους δανείων για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από το πανδημία.
Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι η Πειραιώς έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
1_235.JPG
Κερδοφορία

Η κερδοφορία της Πειραιώς ήταν πολύ ασθενής τα τελευταία χρόνια καθώς τα έσοδα δέχθηκαν πιέσεις, κυρίως λόγω της απομόχλευσης του χαρτοφυλακίου δανείων και της χαμηλής διαφοροποίησης, ενώ το κόστος αναδιάρθρωσης και το αυξημένο πιστωτικό κόστος είχαν ως αποτέλεσμα ο Όμιλος να καταγράψει σημαντικές ζημίες το 2010-2018.
Ωστόσο, επέστρεψε σε θετική καθαρή κερδοφορία το 2019.
Στη συνέχεια, το υψηλότερο κόστος κινδύνου λόγω της πανδημίας COVID-19 το 2020 και η επιταχυνόμενη απομάκρυνση του κινδύνου το εννεάμηνο του 2021 είχαν ως αποτέλεσμα η Πειραιώς να παρουσιάσει περαιτέρω ζημίες. 
2_211.JPG
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι η κερδοφορία του Ομίλου θα βελτιωθεί σταδιακά, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της οικονομίας που συνεπάγεται υψηλότερη ζήτηση δανείων και υψηλότερες προμήθειες.
Στον αντίποδα, η καθαρή κερδοφορία παραμένει ευάλωτη, συνεπεία του κόστους πίστης και του κόστους αναδιάρθρωσης.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), τα οποία αποτελούν βασικό παράγοντα εσόδων για τον Όμιλο, έχουν επηρεαστεί από την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου δανείων και την υποτονική ζήτηση νέων δανείων.
Το εννεάμηνο του 2021, ο δείκτης NII (καθαρά έσοδα από τόκους) μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, με την συνεισφορά από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, το χαμηλότερο κόστος καταθέσεων και τη θετική συμβολή του TLTRO 3 να αντισταθμίζουν μόνο εν μέρει τον αντίκτυπο από την επιταχυνόμενη απομάκρυνση του κινδύνου.
Αντίθετα, οι καθαρές προμήθειες αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση το 9μηνο του 2021, υποστηριζόμενες από την ανάκαμψη στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, την επενδυτική τραπεζική, τις τραπεζοασφάλειες, τις υπηρεσίες καρτών και πληρωμών και τις δανειοδοτικές δραστηριότητες.
Ως αποτέλεσμα, τα βασικά τραπεζικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση το 9μηνο του 2021.
Το εννεάμηνο του 2021, τα εκ του νόμου λειτουργικά έξοδα ανήλθαν συνολικά σε 719 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 5% ετησίως (Στοιχείο 5), αλλά μειωμένα κατά 2% ετησίως, εξαιρουμένων των εφάπαξ εξόδων λόγω εθελουσίας εξόδου.
Παρά τα υψηλότερα εκ του νόμου λειτουργικά έξοδα, ο λόγος κόστους προς έσοδα του Ομίλου ήταν 38% το εννεάμηνο του 2021, από 48% το εννεάμηνο του 2020, υποστηριζόμενος από υψηλότερα έσοδα τα οποία, ωστόσο, περιλάμβαναν σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα εμπορικά κέρδη – ο δείκτης κόστους προς έσοδα ήταν 45% το 9μηνο του 2021.
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι ο Όμιλος θα εστιάσει στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας ενόψει ψηφιοποίησης, στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, τα έξοδα του οποίου έχουν έχει ήδη δεσμευτεί, ενώ έχει προγραμματιστεί πρόσθετη μείωση προσωπικού το 2022.
Την ίδια στιγμή, οι απομειώσεις δανείων έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα αποτελέσματα του Ομίλου τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού, καθώς και τον αντίκτυπο από την COVID-19.
Οι εν λόγω επιβαρύνσεις ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 726 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, λόγω προβλέψεων επί επισφαλειών περίπου 3,8 δισ. ευρώ, που προέκυψαν από την επιταχυνόμενη απομείωση κινδύνου.
Ωστόσο, οι απομειώσεις οργανικών δανείων μειώθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση το εννεάμηνο του 2021, αντανακλώντας τη βελτίωση της δυναμικής της ποιότητας του ενεργητικού και το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Λόγω του υψηλού πιστωτικού κόστους, η Πειραιώς ανέφερε ζημίες προ φόρων 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το εννεάμηνο του 2021 - σημαντικά μεγαλύτερες από τις ζημίες προ φόρων 133 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.
3_152.JPG
Ρευστότητα

Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι το προφίλ χρηματοδότησης του Ομίλου έχει βελτιωθεί, αλλά παραμένει ευάλωτο σε κραδασμούς.
Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε 52,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, αυξημένες κατά 11% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το 77% των πηγών χρηματοδότησης του Ομίλου (Σχήμα 10).
Μετά τις σημαντικές εκροές καταθέσεων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα στα μέσα του 2015, η εμπιστοσύνη των καταθετών φαίνεται να έχει επιστρέψει στο σύστημα.
Ως εκ τούτου, η Πειραιώς παρουσίασε σημαντική αύξηση στις καταθέσεις πελατών κατά την περίοδο 2015-2019, η οποία σε συνδυασμό με την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου δανείων, είχε ως αποτέλεσμα έναν πιο ομαλοποιημένο ακαθάριστο δείκτη δανείων προς καταθέσεις 106% στο τέλος του 2019 
5_88.JPG
Αυτή η τάση επιταχύνθηκε περαιτέρω λόγω της πανδημίας που οδήγησε σε σημαντική αύξηση των καταθέσεων πελατών και στην επιταχυνόμενη απομάκρυνση του κινδύνου.
Ως αποτέλεσμα, ο Όμιλος ανέφερε ακαθάριστο δείκτη δανείων προς καταθέσεις 68% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.
H προσφυγή στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ συνέχισε να αυξάνεται το εννεάμηνο του 2021, φθάνοντας τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, ή το 20% της συνολικής χρηματοδότησης , μετά τη συμμετοχή της Πειραιώς στο πρόγραμμα TLTRO 3.
Το μείγμα χρηματοδότησης έχει επίσης βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της έκδοσης δύο ομολόγων Tier 2 το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 0,9 δισ. ευρώ, αλλά και χάρη στην έκδοση πράσινων ομολόγων ύψους 0,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.
Οι δείκτες ρευστότητας έχουν επίσης βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, ο Όμιλος ανέφερε δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 199% και καθαρό δείκτη σταθερής χρηματοδότησης (NSFR) 123%.
Οι λήξεις του χρέους το 2022, κυρίως καλυμμένα ομόλογα, είναι διαχειρίσιμες.

Κεφαλοποίηση

Παρά την έκδοση των Tier 2 και Additional Tier 1, και την αύξηση κεφαλαίου, που απαιτούνταν για να υποστηριχθεί η επιταχυνόμενη απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η DBRS Morningstar θεωρεί την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου ως πολύ αδύναμη.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, μετά την τιτλοποίηση Sunrise 2 και το carve-out και την πώληση καρτών, η Πειραιώς ανέφερε σταδιακή εισαγωγή Common Equity Tier 1 (CET1) και δείκτες Συνολικού Κεφαλαίου 11,3% και 15,9% αντίστοιχα, από 14,1% και 16,1% ένα χρόνο νωρίτερα.
Ως αποτέλεσμα, τα τρέχοντα κεφαλαιακά αποθέματα ήταν 197 μ.β. και 165 μ.β. αντίστοιχα πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις SREP για τους δείκτες CET1 και Συνολικού Κεφαλαίου, εξαιρουμένης της χαλάρωσης των ελάχιστων απαιτήσεων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2022.
6_76.JPG
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι οι σχεδιαζόμενες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου θα μπορούν να απορροφήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο από τις επερχόμενες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις NPE, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα υψηλή επιβάρυνση των μη δεσμευμένων NPEs στα κεφάλαια του Ομίλου, θα δούμε πιθανό κίνδυνο επιδείνωσης της κεφαλαιοποίησης εάν η Πειραιώς αποτύχει.
Σε κάθε περίπτωση, η κεφαλαιακή διάρθρωση της Πειραιώς παραμένει αδύναμη λόγω του σημαντικού επιπέδου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης