Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τι διδάχθηκαν οι αγορές από στρατιωτικές συγκρούσεις του παρελθόντος

Capital Economics: Τι διδάχθηκαν οι αγορές από στρατιωτικές συγκρούσεις του παρελθόντος
Στα διδάγματα για τις αγορές από συγκρούσεις και μείζονες κρίσεις του παρελθόντος, αναφέρεται με ανάλυσή της η Capital Economics
Σχετικά Άρθρα
Στα διδάγματα για τις αγορές από συγκρούσεις και μείζονες κρίσεις του παρελθόντος, αναφέρεται με ανάλυσή της η Capital Economics, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οπως σημειώνει η Capital Economics, το ξέσπασμα  μεγάλων συγκρούσεων και στρατιωτικών κρίσεων στο παρελθόν, είχαν οδηγήσει τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών σε πτώση, ενώ οι κινήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις αναπτυγμένες αγορές εξαρτώνται από το πώς ανταποκρίθηκαν οι τιμές της ενέργειας και οι κεντρικές τράπεζες.
Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε εύλογα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις αγορές μετοχών και ότι οι αποδόσεις ενδέχεται να εξακολουθήσουν να αυξάνονται εάν οι κεντρικές τράπεζες προχωρήσουν σε σύσφιξη όπως αναμένουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Αξίζει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ιστορικό γεγονός που να παρέχει άμεσο παραλληλισμό με την τρέχουσα κατάσταση.
Τα περισσότερα πρόσφατα επεισόδια αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων (π.χ. μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ή Βόρειας Κορέας, ο πόλεμος της Ρωσίας το 2008 με τη Γεωργία, η σύγκρουση στην Υεμένη από το 2014 και οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία) αποδείχθηκαν φευγαλέα ή/και είχαν περιορισμένες παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ίσως ανάλογος με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990 και την έναρξη μεγάλων αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003, δεδομένων των επιπτώσεων για τις ενεργειακές αγορές.
Αλλά αυτά δεν αφορούσαν άλλες στρατιωτικές υπερδυνάμεις.
Για το λόγο αυτό είναι επίσης χρήσιμο να εξετάσουμε τι συνέβη σε ορισμένες κρίσεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Οι μετοχές

Οι αγορές μετοχών, όπως ήταν αναμενόμενο, συνήθως υποχωρούσαν στην αρχή αυτών των σημαντικών γεγονότων.
Η έκταση της πτώσης ποικίλλει σημαντικά.
Μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις του S&P 500, ήταν το 1990 μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, όταν υποχώρησε κατά -20%. (Βλ. Διάγραμμα 1.)
Οι αγορές μετοχών ανέκαμψαν στη συνέχεια μετά από μερικούς μήνες, εν μέρει χάρη στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και επειδή η σύγκρουση έληξε γρήγορα. (Βλ. Διάγραμμα 2.)
Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και της επακόλουθης εισβολής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001 στις αγορές μετοχών περιορίστηκε, αλλά είχε επίσης ορατή αρνητική επίδραση. (Βλ. Διάγραμμα 3.)
Σε αυτήν την περίπτωση, η Fed μείωσε τα επιτόκια αμέσως και ο S&P 500 ανέκτησε γρήγορα τις ζημίες του.
Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, ο αντίκτυπος του πολέμου της Ουκρανία στις αγορές μετοχών δεν φαίνεται τόσο μεγάλος.
Πράγματι, ενώ η επενδυτική διάθεση φαίνεται να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω σήμερα, ο S&P 500, για παράδειγμα, έκλεισε χθες 5% κάτω από το επίπεδό του στις 9 Φεβρουαρίου, πριν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιήσουν ότι επίκειται ρωσική εισβολή και 3% υψηλότερα από το επίπεδό του αμέσως πριν την εισβολή.
Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη τα πήγαν πολύ χειρότερα, αλλά ακόμη και οι μειώσεις 9% και 14% του δείκτη EURO STOXX 50 αφού αυτές οι ημερομηνίες δεν φαίνονται πολύ ακραίες σε σχέση με τις πτώσεις του μετά την 11η Σεπτεμβρίου ή την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
Οι σημαντικότεροι μετοχικοί δείκτες πιθανότατα έχουν ενισχυθεί, εν μέρει, από τη μείωση των προσδοκιών των επενδυτών για νομισματική σύσφιξη και τη σχετική πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

capital1_4.JPG
Το βασικό σενάριο της Capital Economics προβλέπει ότι ο πόλεμος θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην οικονομική παραγωγή των μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός να είναι σημαντικά υψηλότερος.
Επομένως, ενώ οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να είναι λίγο πιο προσεκτικοί, δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε επιθετική σύσφιξη.
Εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, οι αποδόσεις των ομολόγων, ειδικά αυτές των προστατευόμενων από τον πληθωρισμό ομολόγων, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακάμψουν σε μεγαλύτερο βαθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης