Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brevan Howard: Στασιμοπληθωρισμός τύπου 1970 προ των πυλών - Κίνδυνος ύφεσης και υψηλής ανεργίας

Brevan Howard: Στασιμοπληθωρισμός τύπου 1970 προ των πυλών - Κίνδυνος ύφεσης και υψηλής ανεργίας
Αυτός ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού, σφικτών… αγορών εργασίας και αβέβαιων προσδοκιών για τον πληθωρισμό εισάγει την προοπτική μιας σπείρας μισθού-τιμής τύπου 1970, λέει η Brevan Howard
Σχετικά Άρθρα

Σε πληθωριστικό σοκ, τύπου δεκαετίας ’70, το οποίο, τελικά οδήγησε σε βαθιά ύφεση, κινδυνεύουν να καταλήξουν οι δυσθεώρητες ανατιμήσεις που διαπιστώνονται στις οικονομίες παγκοσμίως, σύμφωνα με το hedge fund Brevan Howard Asset Management.
Όπως επισημαίνει η επενδυτική εταιρεία, η οποία καταγράφει κέρδη ρεκόρ σε σχεδόν δύο δεκαετίες δραστηριοποίησής της στις αγορές, το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον είναι τόσο περίπλοκο όσο ποτέ τα τελευταία 75 χρόνια.
«Αυτός ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού, σφικτών… αγορών εργασίας και αβέβαιων προσδοκιών για τον πληθωρισμό εισάγει την προοπτική μιας σπείρας μισθού-τιμής τύπου 1970, η οποία αποδείχθηκε πολύ δαπανηρή για να αντιστραφεί κατά την εποχή του κεντρικού τραπεζίτη Volcker», σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του hedge fund.
Η Brevan Howard, μια από τις πιο γνωστές εταιρείες με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλέστηκε μια περίοδο ακρωτηριασμού του πληθωρισμού πριν από δεκαετίες, όταν ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Paul Volcker, παρέδωσε το λεγόμενο Saturday Night Special, ένα ριζοσπαστικό -και απροσδόκητο- «μανιφέστο» νομισματικής σύσφιξης ένα Σαββατοκύριακο Οκτωβρίου του 1979.
Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τον Volcker οδήγησε σε ύφεση και υψηλή ανεργία, αλλά τελικά περιόρισε τον σπειροειδή πληθωρισμό.
Αυτήν τη στιγμή, η Fed βρίσκεται «σημαντικά» πίσω από την καμπύλη σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία θα έπρεπε να είναι μεταξύ 4% και 6% με βάση τις παραδοσιακές προσεγγίσεις της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε η εταιρεία σε ένα σπάνιο σχόλιο για τις προοπτικές της αγοράς, προσθέτοντας ότι και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, αλλά και τα assets σταθερού εισοδήματος τείνουν να υπολειτουργούν σε τέτοιο περιβάλλον.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Brevan Howard απηχεί σχόλια βετεράνων, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Man Group Plc, Luke Ellis και ο Henry Kaufman, που έχουν επισημάνει τους κινδύνους του σπειροειδούς πληθωρισμού και αμφισβητούν εάν η Fed θα κάνει αρκετά για να τον καταπολεμήσει.

Κέρδη συναλλαγών

Η Brevan Howard είχε τοποθετηθεί για το τρέχον μακροοικονομικό τοπίο από πέρυσι, στοιχηματίζοντας στην εισαγωγή υψηλότερων επιτοκίων.
Παρότι τέτοιες συναλλαγές δεν οδήγησαν σε σημαντικά κέρδη πέρυσι, μετατρέπονται σε μεγάλα κέρδη για την εταιρεία το 2022.
Η ναυαρχίδα της Brevan Howard, Master Fund, το οποίο διαχειριζόταν assets 8,5 δισ. δολ. στα τέλη Φεβρουαρίου, σημείωσε άνοδο 6,6% αυτόν τον μήνα έως τις 25 Μαρτίου, ενισχύοντας τα κέρδη της φέτος στο 9,25%.
Εκπρόσωπος της επενδυτικής εταιρείας Jersey, με έδρα τα Channel Islands, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σε κάθε περίπτωση, τα hedge funds που προβαίνουν σε μάκρο συναλλαγές βλέπουν την τύχη τους να αλλάζει μετά από μια δεκαετία χαμηλών αποδόσεων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και εισάγουν αστάθεια στην αγορά.
Εταιρείες όπως η Haidar Capital Management και η Castle Hook Partners ήταν από τους μεγαλύτερους νικητές του κλάδου φέτος.
Η Brevan Howard είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας φαινόταν αδιανόητος στην αρχή του έτους και θα είναι πληθωριστικός, διαταράσσοντας την ανάπτυξη.
Ενώ οι «επιθετικές» κυρώσεις φαίνονται ως η πλέον κατάλληλη απάντηση απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, πρέπει να αναμένουμε ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ.
«Αν και δεν είναι απρόσκοπτη σύγκριση, υπάρχουν ομοιότητες με το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ το 1973 και το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ μετά την ιρανική επανάσταση το 1979», είπε η Brevan Howard.
«Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης