Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μία εικόνα από το παρελθόν, πριν 42 χρόνια, δείχνει το μέλλον - Αέναο χρέος... αέναος πόλεμος

Μία εικόνα από το παρελθόν, πριν 42 χρόνια, δείχνει το μέλλον - Αέναο χρέος... αέναος πόλεμος
Το τεράστιο δημόσιο χρέος θεωρείται ως ανήθικη επιβολή στις μελλοντικές γενιές και οικονομική μάστιγα για το παρόν
Σχετικά Άρθρα
Είναι πάντα χρήσιμο να επισκέπτεται κάποιος ένα μουσείο για να δει πως η προκατάληψη της φύσης διαστρεβλώνει τις αντιλήψεις της τρέχουσας πραγματικότητας.
Μία εικόνα που ομολογουμένως δεν είναι τόσο αρχαία – μόλις πριν από 42 χρόνια, δείχνει το μέλλον.
Και αυτό διότι αφορά ένα θέμα που έχει ξεθωριάσει εδώ και καιρό, αλλά δείχνει το μέλλον.
Είναι η στιγμή που οι αναλυτές έδειχναν την πορεία του χρέους, στις 28 Ιανουαρίου του 1981.


Το τεράστιο δημόσιο χρέος θεωρείται ως ανήθικη επιβολή στις μελλοντικές γενιές και οικονομική μάστιγα για το παρόν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν χρηματοδοτηθεί σωστά στα ομόλογα, ανεβάζει τα επιτόκια, επηρεάζοντας και τους λιανικούς δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.
Βέβαια αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελεί πρόβλημα.
Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα χρόνο με το χρόνο έχουν γίνει τρόπος ζωής, αλλά ακόμη και τότε η τελευταία 10ετής πρόβλεψη του CBO είναι σοκαριστική.
Δείχνει ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει ύφεση για τα επόμενα δέκα χρόνια (λίγες πιθανότητες) και οι υπάρχουσες φορολογικές πολιτικές και πολιτικές δαπανών (διακεκομμένη κόκκινη γραμμή), το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Αυτό θα ισοδυναμούσε με διαρθρωτικό έλλειμμα ίσο με 8,4% του ΑΕΠ και εισιτήριο για τη δημοσιονομική καταστροφή.
Σε όρους δολαρίων, θα προσθέσει 20,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο χρέος την επόμενη δεκαετία, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος στα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032.
Δηλαδή, 50 χρόνια μετά την παραπάνω φωτογραφία, το δημόσιο χρέος θα έχει πενταπλασιαστεί!!!


Που οδηγεί το χρέος

Η κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, βέβαια, δεν ανησυχεί για το χρέος.
Αυτό φάνηκε και στην απόφαση του Κογκρέσου σχετικά με το νομοσχέδιο για την βοήθεια της Ουκρανίας.
Τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν εσπευσμένα προς ψήφιση, χωρίς τις ακροάσεις της επιτροπής, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Άλλωστε, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Zelensky έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, λέει τώρα ότι αν η Ουκρανία δεν νικήσει, η Βαλτική θα είναι η επόμενη στην ατζέντα του Putin και οι Αμερικανοί στρατιώτες σύντομα θα χύσουν αίμα στη Λετονία.
Αυτό είναι παράλογο.
Η χώρα βρίσκεται σε πλήρη καύσωνα πολέμου, χωρίς καμία ανησυχία για τις ΗΠΑ, η της ίδιας της αμερικανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες αναφορές, η κυβέρνηση Biden αναζητά περισσότερους τρόπους για να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία της Ρωσίας στοχεύοντας σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
Όπως ανέφεραν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα, αυτά τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν τις λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις που θα εμπόδιζαν τους Ρώσους αγοραστές πετρελαίου να συναλλάσσονται με εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και σε άλλα έθνη που ευθυγραμμίζονται με την Ουάσιγκτον.
Σωστά.
Προκειμένου να κερδίσει μια άσκοπη μάχη για κάποια ακίνητα που δεν υπολογίζονται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο σε κινεζικές, ινδικές, ελληνικές, βραζιλιάνικες εταιρείες κ.λπ.
Ομοίως, ανεξάρτητα από το ότι η Ρωσία θέλει να πληρώσει τα διεθνή χρέη της και οι δανειστές των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι περισσότερο από χαρούμενοι που λαμβάνουν τα έσοδα που τους οφείλονται.
Αλλά, όχι, αυτοί οι δανειστές εμποδίζονται με το αίτημα της Ουάσιγκτον – όλα για να διασφαλιστεί ότι ο Putin θα λάβει το μήνυμα.
Έτσι, μετά την Τετάρτη, οι επενδυτές των ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν πληρωμές ομολόγων από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.
Και όλη αυτή η λανθασμένη κίνηση της Ουκρανίας υποτίθεται ότι έχει να κάνει με την υπεράσπιση της οικονομικής ελευθερίας!

Τρέλες...

Οι ιστορικοί κάποτε θα αναρωτηθούν πώς έγιναν οι σημερινές τρέλες, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα μυστήριο.
Η Ουάσιγκτον έχει γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα του διαρκούς πολέμου, επειδή μπόρεσε – για ένα διάστημα – να εκδίδει διαρκώς χρέος και στη συνέχεια να το μεταφέρει στην κεντρική τράπεζα.
Στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι η μεγαλύτερη αμαρτία όλων των κεντρικών τραπεζών: έχουν μετατρέψει τους πολιτικούς του έθνους – συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων προοδευτικών – σε πολεμιστές που αποτελούν απειλή για το έθνος και, για το λόγο αυτό, για ολόκληρο τον πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης