Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ και την ενεργειακή κρίση - Οι 2 λόγοι και οι εκλογές

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ και την ενεργειακή κρίση - Οι 2 λόγοι και οι εκλογές
Πλεονέκτημα για την Ελλάδα η μακροπρόθεσμη μέση λήξη του δημόσιου χρέους
Σχετικά Άρθρα
Εν αναμονή της αλλαγής της πολιτικής της ΕΚΤ, οι αποδόσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί σημαντικά, επαναφέροντας ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους της Νότιας Ευρώπης στο επίκεντρο της αγοράς, παρατηρεί η Goldman Sachs, στη σημερινή της ανάλυση για τις προκλήσεις των χρεών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Και σύμφωνα με την ίδια, ακόμα κι αν οι πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης για τη Νότια Ευρώπη παραμένουν ευάλωτες λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, το βραχυπρόθεσμο αποθεματικό που παρέχεται από τους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, την επίμονη ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη (Ταμείο Ανάκαμψης και, πιο πρόσφατα, REPowerEU) και τη σταδιακή νομισματική αυστηροποίηση της πολιτικής παρέχει στην περιοχή επιπλέον χρόνο για να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες.
Επιπλέον, η σχετικά μακροπρόθεσμη μέση λήξη του δημόσιου χρέους (από 7 έτη στην Ιταλία έως 21 έτη στην Ελλάδα) θα συμβάλει στην εξομάλυνση του βραχυπρόθεσμου αντίκτυπου της αύξησης των αποδόσεων στο κόστος του χρέους.
Στιγμιότυπο_2022-05-30_11.43.46_πμ.png
Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, υπάρχουν ασύμμετροι κίνδυνοι και οι επενδυτές μπορεί να προσπαθήσουν να δοκιμάσουν πόσο εκτεθειμένη μπορεί να είναι η περιοχή λόγω της αυξανόμενης πίεσης των αποδόσεων, ειδικά στην Ιταλία.
Για να ελέγξει τα περιθώρια, η Goldman Sachs έθεσε τα «ανώτατα όρια απόδοσης» - το επίπεδο των αποδόσεων των ομολόγων πάνω από το οποίο οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια ανοδική πορεία χωρίς σημαντικές αλλαγές πολιτικής.
Το πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους της υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες χώρες στη Νότια Ευρώπη εξακολουθούν να είναι άνετα κάτω από τα επίπεδα απόδοσης που πιθανότατα θα ασκούσαν εκ νέου ανοδική πίεση στους δείκτες χρέους.
Η Ιταλία αποτελεί τη σχετική εξαίρεση με την τρέχουσα τιμολόγηση του δημόσιου χρέους να πλησιάζει ήδη το εκτιμώμενο ανώτατο όριο απόδοσης (2,75% για την απόδοση των 7ετών).

Στιγμιότυπο_2022-05-30_11.44.08_πμ.png
Η πρόκληση των εκλογών

Ενώ η Ελλάδα είναι η πιο πιθανό να διατηρήσει τη συνέχεια της πολιτικής, δεδομένων των υψηλότερων πιθανοτήτων να παραμείνει στη θέση της η σημερινή κυβέρνηση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην Ιταλία και την Ισπανία.
Στιγμιότυπο_2022-05-30_11.45.27_πμ.png
Ωστόσο, λόγω της διαφορετικής στάσης έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα δύο πολιτικά τοπία, η Ιταλία παραμένει η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από διαταραχή της πολιτικής και η πορεία προς τις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε κάλλιστα καταλήξει να είναι καταλύτης για νέες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης, ενώ οι κίνδυνοι γύρω από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να υφίστανται λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής στην Ουκρανία, η Νότια Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στην πολυετή χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, του κύριου προγράμματος της πρωτοβουλίας NextGenerationEU.
Η υποστήριξη του προγράμματος εξαρτάται από το ότι ένα κράτος μέλος θα επιτύχει ένα σύνολο ποιοτικών (Οροσήμων) και ποσοτικών (Στόχων) προσυμφωνημένων αποτελεσμάτων.
Επί του παρόντος, μόνο πέντε από τα 27 μέλη της ΕΕ έχουν συμμετάσχει ενεργά στην πρωτοβουλία ολοκληρώνοντας ορισμένους από τους στόχους και τα ορόσημα του προγράμματος και, ως εκ τούτου, έχουν λάβει τις πρώτες εκταμιεύσεις από την ΕΕ.
Τέσσερις από αυτές τις χώρες βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη.

Η λιγότερο ενεργοβόρα Νότια Ευρώπη

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει επιβραδύνει την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως περισσότερο τους ευρωπαίους καταναλωτές και οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση της ανάπτυξης από τις αρχές του 2022.
Εν τω μεταξύ, οι οικονομίες στη Νότια Ευρώπη, πιο προσανατολισμένες στις υπηρεσίες και λιγότερο ενεργοβόρες — με εξαίρεση της Ιταλίας — αντέχουν σχετικά καλά δεδομένης της επίμονης γεωπολιτικής αβεβαιότητα.
Ωστόσο, το κλίμα της αγοράς έχει γίνει ολοένα και πιο επιφυλακτικό ως προς τα περιφερειακά κρατικά χρέη καθώς μπορούν να εκτεθούν θεμελιώδεις ευπάθειες από επερχόμενα καταλυτικά γεγονότα.
Δεδομένης της σχετικής αβεβαιότητας, η Goldman Sachs συνοψίζει τις εκτιμήσεις της σε εύλογα εύρη.
Οι μέσοι όροι δείχνουν επομένως μια μέγιστη βιώσιμη απόδοση περίπου 2,75% στην Ιταλία, 5,5% στην Ισπανία, 5,25% στην Πορτογαλία και 6% στην Ελλάδα.
Στο βαθμό που οι αυξανόμενες αποδόσεις οδηγούνται από την αύξηση των επιτοκίων σε ολόκληρη την περιοχή, τα αποτελέσματά της υποδηλώνουν ότι το ιταλικό ανώτατο όριο βιωσιμότητας περιορίζει επίσης το μέγιστο επιτόκιο σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Στιγμιότυπο_2022-05-30_11.44.51_πμ.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης