Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι κρύβει το "Σχέδιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού" του Biden

Τι κρύβει το
Η Wall Street Journal δημοσιεύει ένα άρθρο του Joseph R. Biden, Jr. με τίτλο «Joe Biden: My Plan for Fighting Inflation».
Σχετικά Άρθρα


Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden θα πρόσπαθήσει να βγάλει απο το "μανίκι" του τον "κρυφό άσσο" στην προσπάθεια του να τα "βάλει" με το το τέρας του πληθωρισμού.

Η Wall Street Journal δημοσιεύει ένα άρθρο του Joseph R. Biden, Jr. με τίτλο «Joe Biden: My Plan for Fighting Inflation». Ο υπότιτλος είναι: «Δεν θα ανακατευτώ με τη Fed, αλλά θα αντιμετωπίσω τις υψηλές τιμές καθοδηγώντας παράλληλα τη μετάβαση της οικονομίας σε σταθερή και σταθερή ανάπτυξη».
Εν ολίγοις:
1) Θα αφήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια.
2) Θα μειώσει του κόστος για τις οικογένειες, ενισχύοντας την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας των ΗΠΑ.
3) Θα χαμηλώσει τα ελλείμματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος Biden θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Fed Powell για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο για να «συζητήσουν την κατάσταση της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την «παραγωγική ικανότητα», αυτό περιλαμβάνει αλυσίδες εφοδιασμού εντός, σχεδόν ή φιλικών αλυσίδων, βιομηχανική πολιτική, μαζική ενίσχυση της συμμετοχής των ΗΠΑ σε (θαλάσσια) logistics ή/και ελέγχους κεφαλαίων.

Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι το σχέδιό της συνήλθε καθώς τελικά απαγορεύει το θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο, με μια προσωρινή εξαίρεση για το πετρέλαιο αγωγών, σταματώντας τα 2/3 αυτής της ροής. Θα χτυπήσει αυτό τη Ρωσία; Εκτός και αν η ΕΕ πρόκειται να σταματήσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο --κάτι που δεν ισχύει- σημαίνει αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς το ρωσικό πετρέλαιο (με έκπτωση) πάει κάπου αλλού και το πιο ακριβό πετρέλαιο που αγόραζαν κατευθύνεται στην ΕΕ με υψηλότερο κόστος. Πράγματι, ποιο είναι το ευρύτερο σχέδιο της ΕΕ για τον πληθωρισμό καθώς ο ΔΤΚ της Ισπανίας (8,7% σε ετήσια βάση) και της Γερμανίας (7,9% ετησίως) εκτινάσσεται στα ύψη, ο τελευταίος σε υψηλό 60 ετών, παρά τις ενεργειακές επιδοτήσεις; Ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας σε έναν μερκαντιλιστικό καθαρό εξαγωγέα. Έχει εμπορικά ελλείμματα λόγω των υψηλότερων τιμών εισαγωγής; Αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική που πυροδοτεί τον λαϊκισμό;

Ο πραγματικός κίνδυνος μπορεί τότε να είναι η τρέχουσα περίπτωση ανόδου της αγοράς – ότι τον Σεπτέμβριο η Fed απορρίπτει και επιστρέφει σε μειώσεις επιτοκίων και μεγαλύτερο QE. Εάν αυτό συμβεί καθώς τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πιέσεις των εμπορευμάτων παραμονεύουν (για γεωπολιτικούς σκοπούς: «Η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 30% για να έχει καλύτερη τιμή, λέει ο Fedun της Lukoil»), έχουμε ένα πραγματικό χάος.

Ναι, το δολάριο θα κατρακυλούσε αρχικά – αλλά σχεδόν όλοι οι άλλοι θα μείωναν τα επιτόκια και θα έκαναν επίσης QE (ή 6), οπότε θα αναπηδούσε. Ακόμα κι έτσι, το ανταλλακτικό εμπόριο εμπορευμάτων πιθανότατα θα εκτοξευθεί μαζί με τις τιμές των εμπορευμάτων. Ίσως οι αποδόσεις των ομολόγων να ήταν χαμηλότερες: ωστόσο, και το συνάλλαγμα στο οποίο εκφράζονται, δεν θα σας αγόραζαν τόσο πολλά από όσα πραγματικά χρειάζεστε.

Εν τω μεταξύ, πολλοί EM βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση. Η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε χάος. Ακόμη και το Πακιστάν με πυρηνικά όπλα προειδοποιεί ότι αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση εάν δεν λάβει χρηματοδότηση 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων συναλλάγματος. Έχουμε ένα σχέδιο για αυτό στο τραπέζι με τη μορφή ανταλλαγών της Fed --για τους συμμάχους των ΗΠΑ-- όταν συναντηθούν ο Biden και ο Powell ;

Και ποιο είναι το σχέδιο της Κίνας; Καθώς ανοίγει ξανά εν μέρει τη Σαγκάη, ωθώντας τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλότερα, μπορεί να διεκδικήσει μηδενικά αποτελέσματα για τον Covid... μέχρι να φουντώσει ξανά, όπως συμβαίνει παντού αλλού. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και επαναλάβετε, κυριολεκτικά, δεδομένου ότι ο PMI παραγωγής του για τον Μάιο ήταν 49,6 και οι υπηρεσίες 47,8, που ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο. Και πάλι, το Bloomberg λέει «Οι κινεζικές τράπεζες ξεχειλίζουν με μετρητά που κανείς δεν θέλει να δανειστεί», κάτι που είναι ελάχιστα θετικό… και όμως απολύτως αναμενόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης