Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Σε τροχιά ισχυρής διόρθωσης οι μετοχές, άμεσα στις 3.400 μονάδες o S&P 500

Morgan Stanley: Σε τροχιά ισχυρής διόρθωσης οι μετοχές, άμεσα στις 3.400 μονάδες o S&P 500
Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley Michael Wilson, οι αποτιμήσεις στις μετοχές διαγράφουν τροχιά διόρθωσης

Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει πτώση στις 3.400 μονάδες (πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.390 μονάδες) τις επόμενες εβδομάδες, με καταλύτες τα ERP, τις αποδόσεις των ομολόγων και τα EPS.
Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Michael Wilson, οι αποτιμήσεις στις μετοχές διαγράφουν τροχιά διόρθωσης, εν αναμονή της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves, που παλεύει με το «όπλο» των επιτοκίων να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Την ίδια στιγμή, το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών (Equity Risk Premium - ERP) ακόμη δεν αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και οι οποίοι εντείνονται λόγω της πίεσης στα περιθώρια κέρδους και στην αδύναμη ζήτηση, καθώς η καταναλωτική ζήτηση φαίνεται να μειώνεται.
Ο λόγος για αυτό είναι πως, σε αντίθεση με τα επιτόκια, το ERP αποτελεί αντανάκλαση των προσδοκιών για την ανάπτυξη.
Όταν η ανάπτυξη επιταχύνει ή επιβραδύνεται, το ERP τείνει είτε προς υψηλότερα είτε προς κατώτερα επίπεδα…
Στο τέλος του 2021, ήταν στις 315 μονάδες βάσης, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το τρέχον ERP είναι υποδεέστερο των εκτιμήσεων για 335 μονάδες βάσης.
Με άλλα λόγια, δεν αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη του 2022, καθώς τοποθετείται στις 295 μονάδες βάσης.

Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και τόσο η ανάπτυξη όσο και τα κέρδη επιβραδύνονται, «με όρους P/E η αποτίμηση των μετοχών είναι τελείως λανθασμένη».
Λαμβανομένης υπόψη της περαιτέρω χειροτέρευσης σε ό,τι αφορά τα σημάδια για την ανάπτυξη, κανένας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει πως η εύλογη και δίκαιη τιμή για το ERP δεν θα έπρεπε να είναι μικρότερη από τις 500 μονάδες βάσης.
Φυσικά, μια ύφεση θα μπορούσε μειώσει την απόδοση των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, που θα περιόριζε ένα μέρος της ανόδου του ERP.

Μεταβλητές

Σε κάθε περίπτωση, τρεις είναι οι μεταβλητές οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον των αγορών:
α)Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων
β)Τα υψηλότερα ERP
γ)Και EPS (κέρδη ανά μετοχή) τους επόμενους 12 μήνες
Ως εκ τούτου, εάν οι ΗΠΑ αποφύγουν μια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες (που εξακολουθεί να είναι το βασικό σενάριο της Morgan Stanley), ο Wilson εμμένει στην άποψή του για το Street-low των 3.400 για τον S&P 500 ως «ένα πιο αξιόπιστο επίπεδο υποστήριξης», που λαμβάνει υπόψη τα εξής:
α)Τα κέρδη θα μειωθούν από 3%-5%
β)Η απόδοση του δεκαετούς θα αγγίξει το 3%
γ)Το ERP θα φτάσει τις 370 μονάδες βάσης
Αυτά τα τρία μαζί μεταφράζονται σε EPS 15x, στα 230 δολ. – εκεί εκτιμά ο Wilson το τεχνικό σημείο στήριξης για τις μετοχές, ήτοι τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 εβδομάδων, που περιλαμβάνει από τα υψηλά στα προ Covid επίπεδα έως την ανακοίνωση για τα εμβόλια, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η τράπεζα στο πρόσφατα δημοσιευμένο «εγχειρίδιο ύφεσης».

Φυσικά, εάν έχουμε ύφεση, όλα τα στοιχήματα τίθενται εκτός..., με τον πήχη να τίθεται, σύμφωνα με την Goldman, για τον S&P στις 3.150 μονάδες...

Οικονομία


Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα, γιατί, όταν πρόκειται για τον καταναλωτή, η συζήτηση «πρέπει να τελειώσει τώρα», σύμφωνα με τον Wilson, ο οποίος αναφέρει αυτό που λέμε εδώ και μήνες μετά από κάθε μηνιαία έκρηξη στη χρήση πιστωτικών καρτών.
Σύμφωνα λοιπόν με τoν αναλυτή της Morgan Stanley, το καταναλωτικό συναίσθημα στις ΗΠΑ έφτασε σε ιστορικό χαμηλό τον Μάιο λόγω των υψηλότερων τιμών και των αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει.
Με άλλα λόγια, το αφήγημα των αποταμιεύσεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κραυγαλέο ψέμα…
Και, φυσικά, δεν λαμβάνονται υπόψη τα ομόλογα, οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα.
Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτή η τελευταία μέτρηση είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί και 45% χαμηλότερη από την τελευταία φορά που η Fed ξεκίνησε μια τόσο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης και μπόρεσε να ενορχηστρώσει μια ήπια προσγείωση.

Όπως δείχνει το επόμενο διάγραμμα, η πρόθεση για αγορά αγαθών συνεχίζει να πέφτει παράλληλα με την πτώση της συνολικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης των νοικοκυριών – ακόμα και αν οι δαπάνες λιανικής παραμένουν ισχυρές.

Ο Wilson προειδοποιεί ότι αυτή η δυναμική έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση αγαθών: «Η πτώση του κλίματος όχι μόνο ενέχει κίνδυνο για την οικονομία και την αγορά από την άποψη της ζήτησης, αλλά επίσης, σε συνδυασμό με τον ΔΤΚ της Παρασκευής, διατηρεί τη Fed σε έναν hawkish δρόμο.

Συνοψίζοντας, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι εισερχόμαστε σε έναν καθοδικό κύκλο, που αποτελεί βασικό κίνδυνο για τα περιθώρια κέρδους, ιδιαίτερα για τα καταναλωτικά αγαθά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης