Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη, σοκ σε ενέργεια και πληθωρισμό - Ηχηρή προειδοποίηση από Moody's, Morgan Stanley

Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη, σοκ σε ενέργεια και πληθωρισμό - Ηχηρή προειδοποίηση από Moody's, Morgan Stanley
Ζοφερές οι προοπτικές στην Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα
Αναπόφευκτη είναι η ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις ενός σοκ σε ενέργεια και πληθωρισμό, με τις προοπτικές για τη νομισματική ένωση να είναι ζοφερές.
Σύμφωνα με τη Moody's Analytics, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την πανδημία της covid-19, έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές της Ευρωζώνης, ενώ η Morgan Stanley, θεωρεί αναπόφευκτη μία ήπια ύφεση στο δ΄τρίμηνο του 2022. 

Moody's Analytics: Στο 50% οι πιθανότητες ύφεσης
 
Το βασικό σενάριο της Moody's Analytics δίνει πιθανότητες ύφεσης της τάξης του 50% για την Ευρωζώνη σε ορίζοντα 12 μηνών.
«Δίνουμε πιθανότητα 50% ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.
Δεν είναι εμφανείς μεγάλες ανισορροπίες, όπως φούσκες στην αγορά κατοικίας και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ευρωζώνη ενδέχεται να μην υποστεί σοβαρό πλήγμα στη δραστηριότητα και την απασχόληση.
Ωστόσο, η ύφεση μπορεί να διαρκέσει αρκετά τρίμηνα», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η έκρηξη του πληθωρισμού και οι ενέργειες άλλων κεντρικών τραπεζών όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, οδήγησαν την ΕΚΤ να εγκαταλείψει τη σταδιακή προσέγγισή της στη νομισματική σύσφιξη.
Οι προσδοκίες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν για σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ξεκινώντας προς τα τέλη του 2023 ή πιθανώς ακόμη και το 2024.
Πλέον η αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη τον Ιούλιο είναι βέβαιη, ενώ η πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια έως και 75 μονάδες βάσης σε μία μόνο συνεδρίαση αργότερα φέτος δείχνει πόσο έχει αλλάξει η στάση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση.
Έχοντας αφήσει στη άκρη το πρόβλημα του πληθωρισμού για τόσο καιρό, τώρα πρέπει να ανεβάσει ρυ8θμούς για να καλύψει τη διαφορά με άλλες κεντρικές τράπεζες στον αγώνα για τον έλεγχό του
. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή διατρέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει την ευρωζώνη σε ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές

Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο 2022 - Κλιμακώνεται το ρίσκο

Για ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο του 2022 κάνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, εν μέσω της μείωσης των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναφέρουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί για δύο τρίμηνα πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2023,  λόγω της αύξησης των επενδύσεων. 
Η εκτίμηση διαφέρει από την προηγούμενη της Morgan Stanley, η οποία άλλαξε τις προβλέψεις της με την προοπτική των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, την ώρα που οι δείκτες εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων διολισθαίνουν παράλληλα με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Οι κίνδυνοι, με δεδομένες αυτές τις προοπτικές έχουν ενταθεί αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Παρά την επιβράδυνση, εκτιμούν ότι με τον πληθωρισμό στα ύψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων σε κάθε συνεδρίαση το 2022, στο 0,75% τον Δεκέμβριο, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοπή των αυξήσεων μετά τον Σεπτέμβριο εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης