Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι φοβούνται οι επενδυτές από τη Fed - Ο φρενήρης ρυθμός αύξησης επιτοκίων, «σκοτώνει» την ανάπτυξη

Τι φοβούνται οι επενδυτές από τη Fed - Ο φρενήρης ρυθμός αύξησης επιτοκίων, «σκοτώνει» την ανάπτυξη
Οι ανησυχίες για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed έχουν ήδη συμβάλει στην πτώση του S&P 500 κατά 19% φέτος
Σχετικά Άρθρα
Μόλις πριν από λίγους μήνες, οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Federal Reserve δεν καταπολεμούσε τον πληθωρισμό αρκετά επιθετικά.
Αρκετές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μετά, ορισμένοι φοβούνται τώρα ότι η Fed θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση με την πολύ γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτική, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, εν όψει της συνεδρίασης της 21ης Σεπτεμβρίου.
Με τις αγορές να παραπαίουν από τον ισχυρό αριθμό πληθωρισμού της περασμένης εβδομάδας, τα futures αργά την Παρασκευή αποτιμούσαν μια πιθανότητα περίπου 20% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου.
Αυτός ο αριθμός ήταν σχεδόν αδιανόητος νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η αγορά συζητούσε αν η κίνηση θα ήταν 50 ή 75 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές αποτιμούν επίσης πιο σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, με το τελικό επιτόκιο για τα αμερικανικά ομοσπονδιακά κεφάλαια να βρίσκεται τώρα στο 4,4%.

Φρενήρης ρυθμός αύξησης των επιτοκίων

Ενώ νωρίτερα μέσα στο έτος ορισμένοι επενδυτές είχαν επικρίνει τη Fed ότι κινείται πολύ αργά, πολλοί ανησυχούν τώρα περισσότερο ότι ο φρενήρης ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να μην επιτρέψει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μετρήσουν τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης στην οικονομία, αυξάνοντας τους κινδύνους να αυξήσουν τα επιτόκια υπερβολικά.
«Όλοι φοβόμαστε την υπερβολική σύσφιξη και το σενάριο της σκληρής προσγείωσης, επειδή η Fed έχει υπερσφίξει και έχει προκαλέσει σκληρή προσγείωση πιο συχνά από ό,τι δεν έχει προκαλέσει», δήλωσε ο Jeffrey Sherman, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στο ομολογιακό fund DoubleLine.
Τα αμερικανικά στοιχεία έχουν δείξει μια οικονομία που φαίνεται να βαδίζει με γοργούς ρυθμούς, παρά τις 225 μονάδες βάσης σύσφιξης που έχει ήδη παραδώσει η Fed.
Ωστόσο, τα ανησυχητικά σήματα είναι εύκολο να βρεθούν, από την τρομερή υστέρηση των κερδών της εταιρείας διανομής FedEx, την οποία η εταιρεία κατηγόρησε για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, μέχρι την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι ακόμη και ένα "μέτριο χτύπημα" θα μπορούσε να στείλει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine, Jeffrey Gundlach, ο οποίος τον Ιούνιο είχε επικρίνει τη Fed ότι κινείται πολύ αργά, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι ανησυχεί μήπως η Fed αυξήσει τα επιτόκια υπερβολικά.
Ο Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Linkedin ότι μια αύξηση των επιτοκίων σε περίπου 4,5% θα μπορούσε να βυθίσει τις μετοχές κατά περίπου 20%.
Το βασικό επιτόκιο πολιτικής της Fed βρίσκεται στο 2,25 με 2,5%.
«Αυξάνεται ο κίνδυνος ότι η Fed ... θα υπερβεί τα όρια με τις αυξήσεις των επιτοκίων ως απάντηση στα επίμονα υψηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Steven Oh, Global Head of Credit and Fixed Income, Co-Head of Leveraged Finance στην PineBridge Investments.
«Με τον τρόπο αυτό, αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης αντί για την ήπια προσγείωση που επιδιώκουν να επιτύχουν».

fed.JPG
«Βουτιά» στις αγορές

Οι ανησυχίες για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed έχουν ήδη συμβάλει στην πτώση του S&P 500 κατά 19% φέτος.
Τα παγκόσμια ομόλογα έχουν υποχωρήσει ραγδαία, υποβοηθούμενα από το απότομο ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι η πίεση των τιμών μπορεί να μειωθεί χωρίς απότομη οικονομική επιβράδυνση.
Έχει επίσης τονίσει, ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι αμείλικτη στον αγώνα της για την πάταξη του πληθωρισμού.
«Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ πιο οξείς συμβιβασμούς.
Πρέπει να επιλέξουν είτε να ζήσουν με περισσότερο πληθωρισμό είτε να σκοτώσουν την ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο», δήλωσε ο Jean Boivin, επικεφαλής του επενδυτικού ινστιτούτου της BlackRock.
Ο Andrew Patterson, ανώτερος διεθνής οικονομολόγος της Vanguard, πιστεύει ότι μπορεί να είναι προτιμότερο για τη Fed να ακολουθήσει την επιθετική δράση, δεδομένου του πόσο επίμονος ήταν ο πληθωρισμός.
Ο οίκος ωστόσο βλέπει πιθανότητα 65% για ύφεση μέσα στους επόμενους 24 μήνες.
Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η οικονομία μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να αντέξει μια πιο επιθετική Fed.
Η απασχόληση στις ΗΠΑ - ένα σημαντικό στιγμιότυπο της ευρύτερης οικονομίας - αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης