Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Black Knight: Οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ καταρρέουν με τον ταχύτερο ρυθμό από την πτώχευση της Lehman Brothers

Black Knight: Οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ καταρρέουν με τον ταχύτερο ρυθμό από την πτώχευση της Lehman Brothers
«Η Black Knight HPI για τον Αύγουστο σημειώνει πως οι τιμές υποχώρησαν σε εθνικό επίπεδο για δεύτερο συνεχή μήνα, με τη διάμεση τιμή κατοικίας να είναι στο -2% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου».

Λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Case Shiller, ο οποίος σχετίζεται με τις τιμές στην αγορά στέγης, «έδειξε» για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό αρνητική μηνιαία αλλαγή στις τιμές των κατοικιών... η Black Knight επιβεβαίωσε την άσχημη τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα, διαπιστώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παροχής δεδομένων για τα στεγαστικά δάνεια, η μέση τιμή στις κατοικίες μειώθηκε κατά 0,98% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από πτώση 1,05% τον Ιούλιο.
Οι δύο περίοδοι συνιστούν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2009.
Μάλιστα, με τον τρέχοντα ρυθμό, ενδέχεται σύντομα να δούμε διόρθωση ρεκόρ στις τιμές των κατοικιών, η οποία θα ξεπεράσει τη διολίσθηση η οποία παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η έκθεση σημειώνει ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2022 αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές σε μηνιαία βάση από τον Ιανουάριο του 2009 ενώ κατατάσσεται μεταξύ των οκτώ μεγαλύτερων που έχουν καταγραφεί.

«Η Black Knight HPI για τον Αύγουστο σημειώνει πως οι τιμές υποχώρησαν σε εθνικό επίπεδο για δεύτερο συνεχή μήνα, με τη διάμεση τιμή κατοικίας να είναι στο -2% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου».
Οριακά καλύτερες από την αναθεωρημένη μηνιαία πτώση 1,05% του Ιουλίου, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,98% τον Αύγουστο.
Οι μόνοι μήνες με σημαντικά υψηλότερες μειώσεις των τιμών σε μηνιαία βάση ήταν ο χειμώνας του 2008, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την επακόλουθη οικονομική κρίση».
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο ρυθμός μείωσης στις τιμές των κατοικιών ανταγωνίζεται αυτόν που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης – το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συνεχίσει να γίνεται αυτό και πού είναι ο «πάτος».

Ξεχωριστά, η έκθεση διαπιστώνει ότι μετά την απότομη άνοδο από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, τα επίπεδα των προς πώληση αποθεμάτων σταθεροποιήθηκαν τον Αύγουστο, αυξανόμενα μόλις στο 1/10 του ρυθμού των τελευταίων μηνών, καθώς οι πωλητές φαινόταν να κάνουν ένα βήμα πίσω, περιμένοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να υποχωρήσουν λόγω και της επερχόμενης ύφεσης.

Το έλλειμμα των εθνικών αποθεμάτων παρέμεινε σχετικά σταθερό στο -44%, με την αγορά να παραμένει σε λιγότερες από 600 χιλιάδες καταχωρίσεις σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Από την πλευρά της, η Black Knight προτείνει ότι οι πωλητές είναι πιθανό να αποθαρρύνονται τόσο από την πτώση της ζήτησης όσο και από τις τιμές, μαζί με ένα αυξανόμενο αντικίνητρο να εγκαταλείψουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων σε ένα περιβάλλον απότομα αυξανόμενων επιτοκίων.

Τούτου λεχθέντος, και όπως συμβαίνει με τον δείκτης Case Shiller, ενώ οι τιμές πέφτουν σε μηνιαία βάση, εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα:
Τον Αύγουστο, οι τιμές των κατοικιών ήταν 12,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αν και πολύ χαμηλότερα από την αλλαγή 20% σε ετήσια βάση που σημειώθηκε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.
Ωστόσο, καθώς οι τιμές των κατοικιών πέφτουν, δεν υπάρχουν εκπλήξεις στη λίστα με τις πιο προσιτές στεγαστικές αγορές, όπου κυριαρχούν οι συνήθεις ύποπτοι - εκείνες οι πόλεις όπου μια βόλτα σε έναν δρόμο σχεδόν εγγυάται ένα τραύμα από πυροβολισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης