Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley, Saxo bank, Julius Baer: Ο ΟΠΕΚ+ στηρίζει Ρωσία, αδιαφορεί για την ενεργειακή κρίση

Morgan Stanley, Saxo bank, Julius Baer: Ο ΟΠΕΚ+ στηρίζει Ρωσία, αδιαφορεί για την ενεργειακή κρίση
Πως σχολίασαν οι αναλυτές την περικοπή παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Σχετικά Άρθρα
Οι αιφνιδιαστικές βαθιές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου που συμφωνήθηκαν αυτή την εβδομάδα από τον ΟΠΕΚ+ θα ωφελήσουν περισσότερο τη Ρωσία, ενώ θα περιορίσουν την προσφορά στη Δύση που ήδη υποφέρει από τις τιμές ρεκόρ της ενέργειας.
Οι σχέσεις του ΟΠΕΚ+ και της Δύση είναι πλέον τεταμένες, αφού το καρτέλ του πετρελαίου μείωσε την προσφορά κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή 2% της παγκόσμιας προσφοράς σε μια ήδη σφιχτή αγορά.
Ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι απλώς αντέδρασε στην εκτίναξη των επιτοκίων στη Δύση, όπου οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μειώνουν "καθυστερημένα" τη ρευστότητα, προκαλώντας άνοδο του δολαρίου και καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο.
Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ ότι τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας και χαρακτήρισε την απόφαση κοντόφθαλμη λέγοντας ότι ο κόσμος υποφέρει ήδη από το υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και 11 συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία.

Ωφελείται η Ρωσία

Παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου δήλωσαν ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η Ρωσία θα επωφεληθεί πράγματι περισσότερο από την απόφαση.
Η Μόσχα δεν θα χρειαστεί να μειώσει ούτε ένα βαρέλι παραγωγής, καθώς ήδη παράγει πολύ κάτω από τον συμφωνημένο στόχο, ενώ θα επωφεληθεί από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου, η οποία θα επιτευχθεί μέσω των περικοπών κυρίως από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ στον Κόλπο.
"Ο νικητής είναι η Ρωσία, ενώ ο χαμένος είναι ο παγκόσμιος καταναλωτής που δεν χρειάζεται υψηλότερες τιμές ενέργειας εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης", δήλωσε ο Ole Hansen της Saxo bank.

Καμία περικοπή για τη Μόσχα

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι περικοπές αποσκοπούσαν στη σταθεροποίηση της αγοράς και επιβεβαίωσαν τα διαπιστευτήρια του ΟΠΕΚ+ ως οργανισμού υπεύθυνου για τη σταθερότητα της αγοράς.
Οι περικοπές των 2 εκατομμυρίων βαρελιών αντιπροσωπεύουν πάνω από το 4% της συνολικής παραγωγής-στόχου του ΟΠΕΚ+ των 43,8 εκατομμυρίων βαρελιών.
Ωστόσο, το καρτέλ ήδη δυσκολευόταν να παράγει σύμφωνα με τους στόχους πριν από την περικοπή, αντλώντας 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερο από τους στόχους παραγωγής του τον Αύγουστο.
Οι κύριοι υστερούντες τα τελευταία χρόνια ήταν παραδοσιακά η Αγκόλα και η Νιγηρία λόγω των χαμηλών επενδύσεων.
Τους τελευταίους μήνες, προστέθηκε και η Ρωσία, η οποία τέθηκε υπό αυστηρές δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και αντλούσε 9,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο έναντι του στόχου των 11 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία, η Ρωσία υποτίθεται ότι θα μειώσει την παραγωγή της στα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια - ουσιαστικά 0,6 εκατομμύρια πάνω από την τρέχουσα παραγωγή της.
"Η Ρωσία δεν θα χρειαστεί να μειώσει τίποτα.
Είναι θετικά νέα για τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την παραγωγή", δήλωσε η BCS Express με έδρα τη Ρωσία.

Ποιος περικόπτει;

Αντίθετα, η ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, η οποία αντλεί σύμφωνα με τον στόχο, θα πρέπει να μειώσει περίπου 0,5 εκατομμύρια πραγματικά βαρέλια την ημέρα - αξίας 46 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα ή 1,4 δισεκατομμυρίων το μήνα.
Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy, Jorge Leon, δήλωσε ότι εκτιμά πως 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την πραγματική μείωση της παραγωγής θα επωμιστούν κυρίως η Σαουδική Αραβία (-520.000 βαρέλια ημερησίως), το Ιράκ (-220.000 βαρέλια ημερησίως), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-150.000 βαρέλια ημερησίως) και το Κουβέιτ (-135.000 βαρέλια ημερησίως).
"Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα προσθέσουν αναπόφευκτα στον πληθωρισμό που καταπολεμούν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα συνυπολογιστούν στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων", δήλωσε.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν επίσης ότι οι περικοπές θα συσφίξουν σημαντικά τις αγορές πετρελαίου, ιδίως όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα φέτος και το επόμενο έτος.
"Βλέπουμε τώρα την αγορά πετρελαίου να υπολείπεται για άλλη μια φορά κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια το 2023", δήλωσε ο αναλυτής Martijn Rats.
Η Ρωσία πιθανότατα θα δει μια περαιτέρω απώλεια στην παραγωγή, ενώ θα πρέπει να δεχτεί μια βαθύτερη έκπτωση του πετρελαίου που πωλεί στην Ασία.
Ο Hansen δήλωσε ότι αναμένει ότι η αμερικανική Fed θα συσφίξει περαιτέρω τα επιτόκια, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου, τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που μπορεί τελικά να πάρει περισσότερο χρόνο για να αντιστραφεί.
Ο Norbert Rücker από την Julius Baer δήλωσε ότι οι εντάσεις μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών πετρελαίου θα αυξηθούν.
"Η Δύση έχει περισσότερα κίνητρα για να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε κράτη, όπως η Βενεζουέλα ή το Ιράν.
Η Κίνα ως καταναλωτής πετρελαίου μοιάζει διχασμένη στη μέση των αντιπάλων", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης