Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dalio (Bridgewater): Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο – Όλοι προετοιμάζονται για αυτόν

Dalio (Bridgewater): Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο – Όλοι προετοιμάζονται για αυτόν
Σύμφωνα με τον Ray Dalio, «πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός παγκοσμίου πολέμου»

Οι πόλεμοι συνήθως αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων και τον τρόπο συμπεριφοράς των αγορών και των οικονομιών, αναφέρει ο Dalio ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας του.

Ο Μεγάλος Κύκλος

Η ιστορία δείχνει ότι οι εμφύλιοι και/ή διεθνείς πολέμοι που δύνανται να αλλάξουν την τάξη των πραγμάτων τόσο εγχωρίως όσο και παγκοσμίως, μέσω σταδίων που εμφανίζονται σαν μεγάλοι κύκλοι.
Σύμφωνα με τον Ray Dalio, «πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός παγκοσμίου πολέμου.
Δεν λέω ότι θα συμβεί στα σίγουρα, αλλά όλοι προετοιμάζονται για αυτόν.
Αν τα γεγονότα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα συρθούμε σε μια παγκόσμια σύγκρουση τα επόμενα δύο με τρία χρόνια (Η πιο επικίνδυνη περίοδος είναι το 2025 - 2026).»

Κάτι ανάλογο η ανθρωπότητα είχε βιώσει την περίοδο 1930-45.
«Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να αναλογιστούμε πώς οι κυκλικές σχέσεις αιτίου/αποτελέσματος οδηγούν στην εξέλιξη των γεγονότων που συνθέτουν τον Μεγάλο Κύκλο και τι πρέπει να κάνουμε ατομικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προοδευτικές πραγματικότητες».

Πώς λειτουργεί ο μεγάλος κύκλος και τι συμβαίνει τώρα

O Μεγάλος Κύκλος αποτελείται από τρεις κύκλους:
1) τον μακροπρόθεσμο κύκλο χρέους-χρήμα-οικονομία,
2) τον κύκλο εσωτερικής τάξης-διαταραχής
και 3) τον κύκλο εξωτερικής τάξης-διαταραχής.

Μαζί, καθορίζουν τα επίπεδα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, εσωτερικής σταθερότητας (εντός χωρών) και διεθνούς σταθερότητας (μεταξύ χωρών).
Όταν προκύπτουν οικονομικά προβλήματα ταυτόχρονα με μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις για τον πλούτο, την εξουσία και τις αξίες, αυτό προκαλεί μια τέλεια καταιγίδα.
Αυτοί οι τρεις κύκλοι και η συμβολή τους συνήθως ξαφνιάζουν τους ανθρώπους επειδή δεν τους έχουν ξαναδεί.
Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως διαρκούν περισσότερο από μια ζωή, έτσι συνήθως βιώνει κανείς κάθε φάση μόνο μία φορά στη ζωή του ή καθόλου.

Πού βρισκόμαστε στους τρεις κύκλους που συνθέτουν τον μεγάλο κύκλο

Όσο για το πού βρίσκεται ο κόσμος σε αυτούς τους τρεις κύκλους:

1 Ο μακροπρόθεσμος κύκλος χρέους-χρήμα-οικονομικός: Οι περισσότερες χώρες πλησιάζουν στο στάδιο συρρίκνωσης/αναδιάρθρωσης αυτού του μακροπρόθεσμου κύκλου. Η φάση συρρίκνωσης/αναδιάρθρωσης συμβαίνει όταν τα επίπεδα και οι ρυθμοί αύξησης του χρέους είναι μη βιώσιμα

2 Ο μακροχρόνιος κύκλος εσωτερικής τάξης-διαταραχής: Οι περισσότερες χώρες, ειδικά οι περισσότερες δυτικές δημοκρατίες και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, πλησιάζουν τώρα το επικίνδυνο μέρος του κύκλου των εσωτερικών συγκρούσεων.
Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι τσακώνονται σχεδόν για τα πάντα: ποιος παίρνει τι χρήματα και από πού τα παίρνει, πώς πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία, εάν η αστυνομία πρέπει να αντιμετωπίζει το έγκλημα σθεναρά ή με επιείκεια, ποιος κερδίζει τις εκλογές, τι να κάνει οπλοκατοχή, τι να κάνουμε για τις αμβλώσεις… ναρκωτικά… δημοσιονομικά ελλείμματα… κ.λπ.

3 Ο μακροχρόνιος εξωτερικός κύκλος τάξης-διαταραχής: Οι κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου βρίσκονται σε έντονες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων) και βρίσκονται στο χείλος του πολέμου.
Αυτό οφείλεται κλασικά σε συγκρίσιμα αντίπαλες χώρες που μάχονται για τον πλούτο και την ισχύ.
Αυτό είναι πλέον πιο προφανές:

α) στη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία και τις χώρες του ΝΑΤΟ,
β) στη σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα,
γ) στις απειλές της Βόρειας Κορέας προς τους γείτονές της
και δ) στις συγκρούσεις του Ιράν με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Αλλά και πολλές άλλες χώρες έχουν συγκρούσεις (π.χ. η Τουρκία σε με την Ελλάδα, η Ινδία με το Πακιστάν και την Κίνα, η Υεμένη με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία και η Παλαιστίνη με το Ισραήλ).
τις περισσότερες χώρες υπάρχουν επίσης είτε μεγάλες αυξήσεις στις εσωτερικές συγκρούσεις είτε ισχυρή καταστολή της εσωτερικής αντιπολίτευσης.
«Τώρα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον ολοκληρωτικό παγκόσμιο πόλεμο» καταλήγει ο Ray Dalio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης