Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Yardeni Research: Να εμπιστεύεστε την καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων - Δείχνουν το τέλος της bear market

Yardeni Research: Να εμπιστεύεστε την καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων - Δείχνουν το τέλος της bear market
Οι ανατροπές της καμπύλης απόδοσης στην πραγματικότητα προβλέπουν ότι η νομισματική πολιτική της Fed γίνεται πολύ σφιχτή
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου "αναβοσβήνει" ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν κορυφωθεί, οι μετοχές έχουν πιάσει πάτο και η πολιτική σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πλησιάζει το όριό της, σύμφωνα με τον Ed Yardeni της Yardeni Research.
Με τη Fed να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων έχουν επισκιάσει εκείνες των μακροπρόθεσμων λήξεων από τα μέσα περίπου του έτους, ένα φαινόμενο με μακρά ιστορία που σηματοδοτεί μια διαφαινόμενη ύφεση.
Το χάσμα είναι τώρα τόσο ακραίο όσο ήταν όταν η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων του τότε προέδρου της Fed, Paul Volcker, για την αναχαίτιση του πληθωρισμού κατέστρεψε την οικονομία στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η αντιστροφή της καμπύλης είναι επίσης ένα ισχυρό σήμα για άλλα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της συμπίεσης των πιστώσεων, λέει ο Yardeni.
Ο βετεράνος αναλυτής είναι γνωστός για την επινόηση του όρου "vigilantes των ομολόγων" για να περιγράψει τους επενδυτές που πωλούν ομόλογα για να διαμαρτυρηθούν για τις νομισματικές ή δημοσιονομικές πολιτικές που θεωρούν πληθωριστικές.
"Οι ανατροπές της καμπύλης απόδοσης στην πραγματικότητα προβλέπουν ότι η νομισματική πολιτική της Fed γίνεται πολύ σφιχτή, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση που θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε πιστωτική κρίση, προκαλώντας ύφεση", έγραψε ο Yardeni.
"Η Fed θα πρέπει να τελειώσει με τη σύσφιξη στις αρχές του επόμενου έτους, όπως αναμενόταν από την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων από το περασμένο καλοκαίρι".
9ba30e1a9f5bb7aaaf649d94c5b9d58d.webp
Αιτία για ελπίδα

Η άποψή του μπορεί να φέρει κάποια χαρά στους κατόχους τόσο ομολόγων όσο και μετοχών.
Η αγορά των κρατικών ομολόγων έχει χάσει περίπου 12% φέτος, ένας ρυθμός πρωτοφανούς ετήσιας πτώσης.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης S&P 500 έχει κατρακυλήσει περίπου 16%, γεγονός που τον φέρνει σε τροχιά για την πιο απότομη πτώση από το 2008.
Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν εκείνες των 10ετών κατά περίπου 81 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 1981.
Η αντιστροφή έχει οξυνθεί, καθώς οι traders αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για το πόσο ψηλά περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια.
Η αγορά τα βλέπει τώρα να φτάνουν γύρω στο 5% προς τα μέσα του 2023, αυξάνοντας την προοπτική ύφεσης της οικονομίας κάποια στιγμή το επόμενο έτος.
"Αναμφισβήτητα η σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed έχει ήδη προκαλέσει αρκετές χρηματοπιστωτικές κρίσεις", συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ο Yardeni.
"Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι πιστωτικής κρίσης σε ολόκληρη την οικονομία".
Η άποψη του Yardeni είναι ότι η απόδοση του 10ετούς μπορεί να έχει κορυφωθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν έκλεισε στο 4,24%, το υψηλότερο κλείσιμο φέτος.
Τελευταία βρισκόταν γύρω στο 3,7%.
Όσον αφορά τις μετοχές, η ανάλυση δείχνει ότι η αγορά μπορεί να έχει πιάσει πάτο στις 12 Οκτωβρίου, όταν ο S&P 500 έκλεισε στις 3.577 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο φέτος.
"Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια "αναπτυξιακή ύφεση" ή μια "επιβράδυνση του μέσου κύκλου" και όχι την πιο τυπική ύφεση που προβλέφθηκε από παρόμοιες ανατροπές της καμπύλης αποδόσεων στο παρελθόν", δήλωσε ο Yardeni.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης