Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Δυτική» σύγκριση - ανάλυση Ρωσίας - Ουκρανίας επί του πεδίου: Εντυπωσιακή η στρατιωτική μηχανή του Vladimir Putin

«Δυτική» σύγκριση - ανάλυση Ρωσίας - Ουκρανίας επί του πεδίου: Εντυπωσιακή η στρατιωτική μηχανή του Vladimir Putin
Μια δυτική σύγκριση Ρωσίας - Ουκρανίας...
Σχετικά Άρθρα
Περίπου ένας χρόνος έχει παρέλθει από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Putin έβαλε μπρος τη ρωσική πολεμική μηχανή, στο πλαίσιο της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής του»…
Ως εκ τούτου, κάποια συμπεράσματα σχετικά με το αξιόμαχο των δύο εμπλεκόμενων μερών δύναται να συναχθούν με μια σχετική ασφάλεια, ανεξαρτήτως πλευράς…
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και έμπειροι δυτικοί αναλυτές, με διάθεση μεροληψίας, αποφεύγουν να παρακάμψουν την πραγματικότητα, αποδεχόμενοι τη ρωσική στρατιωτική υπεροχή.
Η περίπτωση του καθηγητή και γεωπολιτικού αναλυτή Dennis Soltys είναι ενδεικτική…
Όπως επισημαίνει, «ο εξοπλισμός του ουκρανικού στρατού με δυτικά όπλα αποτελεί καλή ευκαιρία για μια αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων και της εξέτασης του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι συσχετισμοί δυνάμεων στο πεδίο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Με τη βοήθεια της Oryx, ενός ολλανδικού οργανισμού που χρησιμοποιεί ανοιχτές πηγές, μετρά δηλαδή ως αποδεικτικά στοιχεία μόνο τις απώλειες εξοπλισμού που επιβεβαιώνονται από φωτογραφίες ή βίντεο, συνάγεται το συμπέρασμα πως οι ρωσικές απώλειες βαρέος εξοπλισμού όλων των τύπων ήταν σχεδόν 9.100 έναντι 2.934 για τους Ουκρανούς.
Αν και αναγνωρίζεται ότι αυτά τα στοιχεία υποτιμούν, σε μεγάλο βαθμό, τις πραγματικές απώλειες, είναι αξιοσημείωτο ότι οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) ήταν περίπου το ένα τρίτο των ρωσικών απωλειών στις περισσότερες κατηγορίες.
Αυτό συνέβη παρόλο που τα όπλα της AFU ήταν σχετικά… φτωχά - ειδικά το πυροβολικό, το οποίο είχε μικρότερο βεληνεκές από τα ρωσικά αντίστοιχά του και πολύ λιγότερα πυρομαχικά.
Η μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών αρμάτων καταστράφηκε από το πυροβολικό, όχι από τα περίφημα Javelins, NLAWS και Gustavs.
Ουκρανικής κατασκευής αντιαρματικοί πύραυλοι και πυροβολικό διήρκεσαν τέσσερις μήνες, πράγμα που σήμαινε ότι η απώθηση του ρωσικού στρατού από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας στα αρχικά στάδια του πολέμου επιτεύχθηκε κυρίως με εγχώριους πόρους.

Πιθανή καταστροφή

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έως τις 9 Φεβρουαρίου 135.010 Ρώσοι στρατιώτες, από μια δύναμη 190.000, είχαν σκοτωθεί και πιθανώς περισσότεροι από αυτόν τον αριθμό τραυματίστηκαν.
Οι απώλειες ρωσικών αρμάτων μάχης μέχρι εκείνη την ημερομηνία υπολογίζονταν σε 3.255 — 1.200 στάλθηκαν αρχικά.
Οι απώλειες τεθωρακισμένων οχημάτων ανήλθαν συνολικά σε 6.468 έναντι 2.900 αρχικά. πυροβολικού, 2.244, όταν αρχικά αναπτύχθηκαν 1.600 μονάδες.
Οι απώλειες αεροπλάνων ανήλθαν συνολικά σε 295, ενώ 330 τέθηκαν σε μάχη αρχικά, και 285 ελικόπτερα χάθηκαν, αφού 240 αναπτύχθηκαν στην αρχική εισβολή (σ.σ. τα νούμερα είναι εκτός πραγματικότητας και πιθανολογούμε πως προέρχονται από την κοιλιακή χώρα του καθηγητή Soltys).
Οι δυτικές εκτιμήσεις ήταν αρχικά χαμηλότερες, αλλά έτειναν να συγκλίνουν προς τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου.
Μπορεί να συναχθεί ότι τα στοιχεία για το προσωπικό που σκοτώθηκε ισχύουν σε γενικές γραμμές λόγω του πολιτικού πλαισίου, δηλαδή της τεράστιας πίεσης που άσκησε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στους στρατηγούς του.
Yπενθυμίζεται πως ο Putin έχει αντικαταστήσει ανώτατο διοικητή του ρωσικού στρατού πολλές φορές επειδή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους του.
Κάθε διοικητής αδιαφορούσε για τις ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με την τσαρική και σοβιετική παράδοση που λέει ότι οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν.
Με άλλα λόγια, τα στατιστικά του Υπουργείου είναι εύλογα επειδή η κατάσταση απαιτούσε απώλειες.
Ουσιαστικά, η AFU κατέστρεψε ρωσικό εξοπλισμό και επαγγελματίες στρατιώτες χρησιμοποιώντας λιγοστούς πόρους.
Με την προσθήκη των σύγχρονων όπλων που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία, φαίνεται ότι η AFU θα βρεθεί πιθανόν σε ευνοϊκή θέση.
Δυστυχώς για την AFU, ωστόσο, αυτό θα ήταν ένα πολύ βιαστικό συμπέρασμα, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του ρωσικού στρατού.

Χωρίς όρια

Το μεγαλύτερο ρωσικό πλεονέκτημα είναι ουσιαστικά το απεριόριστο ανθρώπινο δυναμικό.
Το στατιστικό αποτύπωμα των απωλειών στη ρωσική κοινωνία είναι αμελητέo.
Αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα είναι επίσης μικρό, επειδή μεγάλο μέρος των μαχών και των νεκρών από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει γίνει από Ασιάτες και Καυκάσιους, καθώς και από ρώσους περιθωριακούς από τις οικονομικά φτωχές περιφέρειες της Ρωσίας.
Δηλωμένο ξεκάθαρα, η ρωσική αστική κοινωνία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τους περιθωριακούς της χώρας της και ο Putin αποφάσισε ότι είναι πολιτικά ασφαλές να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επιστράτευση.
Μια υπόθεση είναι ότι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται ανάλογα με τον εξοπλισμό που καταστράφηκε.
Σε αυτή την περίπτωση, η αναλογία απωλειών της Ουκρανίας προς τη Ρωσία θα ήταν 1:3, όπως φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία της Oryx.
Όμως, ενώ οι Ρώσοι αξιωματικοί ξοδεύουν άφθονα τους άνδρες τους, οι Ουκρανοί αξιωματικοί εξοικονομούν τις απώλειες μέσω καλύτερων τακτικών.
Η AFU προσπαθεί να αποφύγει τις μάχες κατά του ρωσικού πυροβολικού και τεθωρακισμένων.
Δίνει έμφαση στην κινητικότητα και τον αιφνιδιασμό, σαν ένα είδος ανταρτοπόλεμου με βαριά όπλα.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ουκρανίας από την άποψη αυτή, είναι πιθανό ο λόγος ζημιών να είναι σημαντικά υψηλότερος.
Η εκπρόσωπος της ουκρανικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας είπε ότι η απώθηση των Ρώσων από τη δεξιά όχθη του ποταμού Dnipro στην περιοχή Kherson επιτεύχθηκε με αναλογία 1:6, κάτι που φαίνεται εύλογο λαμβάνοντας υπόψη τις τακτικές της AFU και το γεγονός ότι μέχρι τότε η AFU διέθετε δυτικό πυροβολικό μεγαλύτερης εμβέλειας και ακρίβειας από αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι.
Αρκετοί Ουκρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι στις πόλεις Bakhmut και Soledar του Donbas, οι οποίες είναι γεωγραφικές κατάλληλες για άμυνα, η αναλογία απωλειών στις μάχες κυμαίνεται μεταξύ 1:5 και 1:10.
Αλλά όσο εκπληκτική και αν φαίνεται να είναι η απόδοση της AFU, τα πρόσθετα στατιστικά στοιχεία λένε μια διαφορετική ιστορία.
Επί του παρόντος, στην Ουκρανία, υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι στρατιώτες διαφόρων ειδών.
Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι καθώς αυξάνονται οι ρωσικές κινητοποιήσεις, η Μόσχα θα μπορεί να εκπαιδεύει 100.000 πεζούς σε ένα βασικό πρότυπο κάθε μήνα.
(Οι ειδικοί και οι χειριστές εξοπλισμού χρειάζονται περισσότερο χρόνο.)
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν μήνα ρεκόρ τον Ιανουάριο, σκοτώνοντας περισσότερους από 20.000 Ρώσους.
Εάν ίσος αριθμός τραυματίστηκαν σοβαρά, αυτό περιλαμβάνει μηνιαία απώλεια 40.000.
Το δίλημμα για την AFU γίνεται εντυπωσιακά προφανές εδώ, επειδή παρά τις υψηλές απώλειες, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να αυξάνεται κάθε μήνα κατά 60.000 άτομα.
Εάν η ρωσική κινητοποίηση προχωρήσει ομαλά, τότε σε έξι μήνες 360.000 νέοι στρατιώτες θα
βρίσκονται στην Ουκρανία.
Το έργο των ουκρανικών στρατευμάτων είναι τρομακτικό.

Το ηθικό;

Περαιτέρω, λέγονται πάρα πολλά για το υποτιθέμενο χαμηλό ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων.
Η προτιμώμενη ρωσική τακτική είναι να στέλνει πρώην φυλακισμένους με αμνηστία για να εντοπίσει τις θέσεις της AFU και να τραβήξει τα πυρά των Ουκρανών.
Τη δε πιθανή υποχώρηση αποτρέπουν οι Τσετσένοι του Kadyrov.
Aυτή είναι μια δαπανηρή μέθοδος μάχης, αλλά είναι αποτελεσματική στην επίτευξη σταδιακών εδαφικών κερδών.
Στις πρόσφατες ενέργειες στο Soledar, όπου η ιδιωτική εταιρεία Wagner πρωτοστάτησε στη ρωσική προέλαση, οι Βαγκνερίτες γνώρισαν απώλειες της τάξης του 70% ή περισσότερο, αλλά τελικά κατέλαβαν την πόλη.
Εν ολίγοις, η ικανότητα της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής να συνεχίσει να πιέζει παρά τις υψηλές απώλειες είναι εντυπωσιακή.
Δεδομένης μιας τέτοιας εικόνας, είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν η AFU θα μπορέσει να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις, ακόμη και αν φτάσει βαρύς εξοπλισμός στις ποσότητες που έχουν υποσχεθεί.
Η κύρια ρωσική προσπάθεια είναι πιθανό να γίνει στην περιοχή του Donbass, αφού η πλήρης κατάληψή του είναι ο ελάχιστος μακροχρόνιος πολιτικός στόχος του Πούτιν.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η AFU θα έπρεπε να μετατοπίσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της προς τα ανατολικά για να περιορίσει τη ρωσική επίθεση εκεί.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν το σχέδιό για μια επίθεση στον Νότο και για το κόψιμο της ρωσικής χερσαίας γέφυρας προς την Κριμαία.
Κατά συνέπεια, η Ρωσία θα κερδίσει όλο το Donbass και να διατηρήσει το νότο και την Κριμαία.
Θα ήταν μια κατάσταση win-win για τον Putin, ο οποίος θα αναδειχτεί θριαμβευτής.
Αν όλα όσα περιγράφηκαν παραπάνω ισχύουν κατά προσέγγιση, τι σημαίνει αυτό για τη δυτική πολιτική;
Δύο αντίθετες συλλογιστικές γραμμές οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.
Ένας συλλογισμός είναι ότι οι στρατιώτες της AFU τα πήγαιναν πάντα καλά, ακόμη και με φτωχούς πόρους, και θα πρέπει να υποστηριχθούν με περισσότερα βαριά όπλα, επειδή έχουν την ευκαιρία να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη.
Η αντίθετη γραμμή είναι ότι οι διαμαρτυρίες για τις απώλειες πολέμου δεν θα εμφανιστούν στη Ρωσία και ότι οι δυνατότητες της Μόσχας να κινητοποιήσει στρατεύματα είναι πρακτικά απεριόριστες.
Κατά συνέπεια, η AFU θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο να χάσει τον πόλεμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης