Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανθρωποκυνηγητό για τον Mohamed Amra, τον δραπέτη κρατούμενο και βαρόνο ναρκωτικών που αιματοκύλισε την γαλλική αστυνομία

Ανθρωποκυνηγητό για τον Mohamed Amra, τον δραπέτη κρατούμενο και βαρόνο ναρκωτικών που αιματοκύλισε την γαλλική αστυνομία

Συγκλονίζει έκθεση για τη βία και τα ναρκωτικά στη Γαλλία

Σχετικά Άρθρα

Ο 30χρονος Mohamed Amra με το παρατσούκλι «Μύγα» είναι ο κατάδικος με παρελθόν ληστειών και άλλων κακουργημάτων που κατάφερε να αποδράσει την Τρίτη (14/5/2024) από τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν στη Γαλλία.
Κατά το περιστατικό σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, ενώ αμέσως άρχισε ανθρωποκυνηγητό για το δράστη που είναι παλιός γνώριμος των γαλλικών αρχών.
Το ποινικό μητρώο του, όπως αναφέρει το BFMTV, περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 καταδίκες για μικροαδικήματα (οδήγηση χωρίς δίπλωμα, κλοπή, αντίσταση κατά της αρχής και προσβλητική συμπεριφορά) αλλά και για διακίνηση ναρκωτικών.
Δεν είχε καταγραφεί ως ριζοσπαστικοποιημένος κρατούμενος.
Αστυνομική πηγή τον περιέγραφε στη Le Parisien ως επικεφαλής δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, ενώ το BBC προσθέτει ότι είχε σχέσεις με ομάδες της Μαφίας στη Μασσαλία.
Το επίπεδο επιτήρησής του είχε πρόσφατα επαναξιολογηθεί σε «επίπεδο 3» (από τα 4), που απαιτεί την παρουσία πέντε δεσμοφυλάκων και ενός αξιωματικού κατά τις μετακινήσεις του.
Λίγες πριν από την απόδραση, ο Amra είχε βρεθεί ενώπιον ανακριτή στη Ρουέν που διεξάγει έρευνα για υπόθεση απαγωγής και απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Η απόδραση έγινε όταν ο Amra επέστρεφε στις φυλακές με τους συνεργούς του να χρειάζονται μόλις δύο λεπτά για να ολοκληρώσουν τη φονική ενέδρα.
Το BFMTV αναφέρει ότι ο Amra είχε δικαστεί την Παρασκευή (10/05/2024) για διακεκριμένες ληστείες (κλοπές από σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις στα προάστια του Εβρέ μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2019).
Του ασκήθηκε δίωξη για επτά αδικήματα, αθωώθηκε για τέσσερα από αυτά και, τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, αν και η εισαγγελία είχε ζητήσει 24 μήνες.
Δύο ημέρες πριν από την απόδραση είχε επιχειρήσει να πριονίσει τα κάγκελα στο κελί του και για αυτό μπήκε στην απομόνωση.
Η υπόθεση της ανθρωποκτονίας, για την οποία ερευνάται η σχέση του, είναι αυτή ενός άνδρα στο Ομπάν της νότιας Γαλλίας στις 17 Ιουνίου 2022.
Το περιστατικό σχετίζεται από τις αρχές με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Ο δραπέτης υπόκειται σε καθεστώς ειδικής παρακολούθησης (détenu particulièrement surveillé), ανέφερε δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταγράφονται επειδή ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα ή σε τρομοκρατική οργάνωση ή επειδή είναι πιθανό να αποδράσουν.

Το περιστατικό της απόδρασης

Η αιματηρή απόδραση με θύματα δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, 52 και 35 ετών, έγινε στην πόλη Εβρέ της Νορμανδίας όταν το βαν στο οποίο μετέφεραν τον κρατούμενο δέχτηκε ένοπλη επίθεση το πρωί της Τρίτης.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλα τρία άτομα με τους δύο εκ των τραυματιών να βρίσκονται σε εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση, ενώ ο τρίτος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή με την οποία επικοινώνησε το AFP, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «ομάδα πολλών εγκληματιών», οι οποίοι χρησιμοποίησαν δύο οχήματα.
Το ένα από αυτά τα οχήματα βρέθηκε καμμένο λίγο μετά την επίθεση, σε τοποθεσία που δεν διευκρινίστηκε.
Ίδιες πηγές τόνισαν πως και εγκληματίες έχουν διαφύγει, ενώ ένας από αυτούς είχε τραυματιστεί.
Στο μεταξύ, η τοπική αστυνομία του Ερβέ έχει θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για τον εντοπισμό του 30χρονου δραπέτη κρατούμενου και των ένοπλων κακοποιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν κινητοποιηθεί 200 αστυνομικοί, οι οποίοι «χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή.

Η βία που συνδέεται με τα ναρκωτικά «εκρήγνυται» στη Γαλλία, αναφέρει έκθεση

Η βαριά ένοπλη επίθεση που τον απελευθέρωσε σημειώθηκε την ίδια ημέρα που η Γαλλική Γερουσία δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιούσε ότι η Γαλλία «βυθιζόταν» από το έγκλημα ναρκωτικών.
Η έκθεση σημειώνει μια «έκρηξη προσφοράς και ζήτησης» στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, προειδοποιώντας:
«Κανένα μέρος της εθνικής επικράτειας και καμία κοινωνική τάξη δεν είναι πέρα ​​από την εμβέλεια του εγκλήματος ναρκωτικών... η διακίνηση ναρκωτικών διεισδύει παντού, με συνακόλουθη έξαρση της βίας».
Το εμπόριο ναρκωτικών έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, διεισδύοντας σε αγροτικές περιοχές και μεσαίου μεγέθους πόλεις».
Ο Nicolas Bessone, ο εισαγγελέας της περιφέρειας της Μασσαλίας, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ότι οι συμμορίες ναρκωτικών είχαν γίνει τόσο πλούσιες και ισχυρές που διεισδύουν επιτυχώς στο δικαστικό σύστημα της Μασσαλίας, διαφθείροντας δημόσιους υπαλλήλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης