Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Τέσσερα τα οφέλη από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΕSM - Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος απαιτείται να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, ήτοι μια διαγραφή ύψους 170 δισ. ευρώ

Societe Generale: Τέσσερα τα οφέλη από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΕSM - Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος απαιτείται να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, ήτοι μια διαγραφή ύψους 170 δισ. ευρώ
"Διάχυτες είναι οι αμφιβολίες των αγορών αναφορικά με την ικανότητα της Ευρωζώνης να προχωρήσει τάχιστα και με αποτελεσματικό τρόπο στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος" προειδοποιεί σε σημερινή 18σέλιδη έκθεσή της με τίτλο "On our minds - Week Ahead - Greece bailout III" η Societe Generale.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου στην εν λόγω έκθεση, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου καλείται να αποκρυσταλλώσει τη μορφή του τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
"Η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, επιμένει πως απαιτείται μια λύση καθαρά ρεαλιστική για την Ελλάδα", σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οίκος και σημειώνει: Μιλώντας κανείς για ζητήματα χρέους μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πως βιώσιμα επίπεδα μπορούν να θεωρηθούν εκείνα που αφορούν σε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ της τάξης του 80-90%.
"Το ελληνικό χρέος αυξάνεται με ρυθμούς διπλάσιους από τους φυσιολογικούς. Για να μειωθεί το ελληνικό χρέος κοντά στα επίπεδα του 90% απαιτείται μια μείωση του ελληνικού χρέους της τάξης των 170 δισ. ευρώ", σημειώνει η Societe Generale και εξηγεί: Για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σπιράλ με τη δυναμική αύξησης του ελληνικού χρέους, η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια που λαμβάνει.
Αλλά ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι, συνεχίζει ο οίκος, αποφασίσουν μια διαγραφή της τάξης των 170 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, η κίνηση αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Στη συνέχεια της έκθεσής της η Societe Generale επιχειρεί να αναλύσει τα οφέλη από μια άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM.
Mάλιστα ο οίκος διακρίνει 4 συγκεκριμένα πλεονεκτήματα:
- Εάν η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πραγματοποιηθεί μέσω του ESM τότε θα είναι σημαντική η ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος. Στα χαρτιά, το ελληνικό χρέος θα μπορεί να μειωθεί κάτω του 120% έως το 2020.
- Η κίνηση αυτή συνιστά από μόνη της μια επίσημη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
- Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί προηγούμενο για παρόμοιες αποφάσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Η κίνηση αυτή θα σημάνει αυτόματα πως σπάει η αυξημένη αλληλεξάρτηση κρατικού χρέους και τραπεζικού συστήματος.
"Αλλά δεν είναι βέβαιο πόσο εφικτή μπορεί να είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ESM προτού τεθεί επισήμως σε εφαρμογή ο μηχανισμός εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών", καταλήγει η Societe Generale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης