Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έρχεται νέο sell off - Ο μείζον καταλύτης στις 3 Μαΐου 2023 και οι χαμένες προσδοκίες

Morgan Stanley: Έρχεται νέο sell off - Ο μείζον καταλύτης στις 3 Μαΐου 2023 και οι χαμένες προσδοκίες
Εάν το μήνυμα που θα δοθεί σε αυτή τη συνεδρίαση είναι πιο επιθετικό, θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα αρνητική έκπληξη για τις μετοχές
Οι επενδυτές εναποθέτουν υπερβολικές ελπίδες στην ιδέα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αγορά για ένα sell odd, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson.
Σύμφωνα με τον Wilson, η συνεδρίαση της FOMC της Fed αργότερα αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, όπως αναμένει σήμερα η αγορά, αλλά τα επιθετικά σχόλια από τη Fed θα μπορούσαν επίσης να αναπροσαρμόσουν τις τρέχουσες προσδοκίες για τα επιτόκια από μειώσεις έως το τέλος του έτους σε μια μακροχρόνια παύση.
"Διαπιστώσαμε ότι οι επενδυτές είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed ως πιθανό γεγονός κινδύνου για τις μετοχές", δήλωσε ο Wilson.
Όμως η συνεδρίαση της FOMC την Τρίτη και την Τετάρτη θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταλύτη για χαμηλότερες τιμές μετοχών, εάν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell αλλάξει την άποψη της αγοράς για τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων.
"Εάν το μήνυμα που θα δοθεί σε αυτή τη συνεδρίαση είναι πιο επιθετικό, θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα αρνητική έκπληξη για τις μετοχές", δήλωσε ο Wilson.

Τι αναμένει η αγορά

Η αγορά αναμένει επί του παρόντος μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023, ακολουθούμενη από μια παύση που θα διαρκέσει μέχρι τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της FOMC τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στις οποίες προβλέπονται δύο μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το CME FedWatchTool.
Αντιθέτως, ο Wilson αναμένει ότι η Fed θα διακόψει τις αυξήσεις και τις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας ουσιαστικά το επιτόκιο Fed Funds σε σταθερό επίπεδο λίγο πάνω από το 5%.
"Εάν το μήνυμα που δόθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των προσδοκιών της αγοράς ομολόγων για μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του '23 (δηλαδή, οι μειώσεις επιτοκίων θα αποτιμηθούν, οδηγώντας σε μια υπονοούμενη πορεία που είναι περισσότερο σύμφωνη με την άποψη των οικονομολόγων μας για παύση), αυτό θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει αρνητική έκπληξη για τις μετοχές", εξήγησε ο Wilson.
Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό δεδομένης της σταθερής ανόδου που έχουν απολαύσει οι μετοχές μέχρι στιγμής φέτος, με τον S&P 500 να έχει αυξηθεί σχεδόν 10% από την αρχή του έτους.
Την εμπιστοσύνη του Wilson στις προοπτικές του ενισχύει επίσης το γεγονός ότι η επικείμενη συνεδρίαση της FOMC την Τετάρτη "είναι μία από τις λιγότερο συζητημένες στην πρόσφατη μνήμη", δήλωσε ο Wilson.
Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η οικονομία συνεχίζει να παραμένει ανθεκτική, εμφανίζονται ρωγμές που θα μπορούσαν να δώσουν στη Fed παύση για να συνεχίσει την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων της, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης τριών αμερικανικών τραπεζών τους τελευταίους δύο μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης