Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed - Τι «βλέπουν» 7 αναλυτές

Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed - Τι «βλέπουν» 7 αναλυτές
Η Fed φρόντισε η γλώσσα της να μην υποδεικνύει ρητά παύση στις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Οι επενδυτές εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις αποφάσεις της FOMC, καθώς η Fed αφαίρεσε την αναφορά που καταδείκνυε περαιτέρω αυξήσεις και δήλωσε ότι θα παραμείνει εξαρτώμενη από τα δεδομένα προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της.
Η τελευταία αύξηση ώθησε το ομοσπονδιακό επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος-στόχο 5-5,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Η Fed φρόντισε η γλώσσα της να μην υποδεικνύει ρητά παύση στις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά να συνδέει τη νομισματική πολιτική με τα μελλοντικά εισερχόμενα δεδομένα, σημειώνει το Investing.com.
Παρόλα αυτά, το ξεπούλημα των μετοχών δεν συνέβη πριν ο πρόεδρος της Fed Powell δηλώσει στους επενδυτές ότι η FOMC "δεν θα μειώσει τα επιτόκια" εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονα υψηλός.
"Εμείς στην επιτροπή έχουμε την άποψη ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα", δήλωσε ο Powell κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
"Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα και σε αυτόν τον κόσμο, αν αυτή η πρόβλεψη είναι σε γενικές γραμμές σωστή, δεν θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια και δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια".

Πότε θα αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια;

Ο πρόεδρος Powell περιέγραψε τη στροφή ως "ουσιαστική αλλαγή", δεδομένου ότι η FOMC "δεν λέει πλέον ότι αναμένουμε [κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής]".
Η επόμενη συνεδρίαση της FOMC έχει προγραμματιστεί για τις 13-14 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το εργαλείο Fed Rate Monitor Tool του Investing.com, η αγορά τιμολογεί επί του παρόντος μια πιθανότητα 10% ότι η Fed θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Ιούνιο.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων της Fed έχει επίσης τιμολογήσει πάνω από 70% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι και η άποψη των αναλυτών της JPMorgan, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ανησυχίες για την ανάπτυξη και η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα ανοίξουν το δρόμο για να αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια σύντομα.
"Δεν θα μιλήσουν για μειώσεις επιτοκίων ακόμη, δεν μπορούν να κηρύξουν τη νίκη στον πληθωρισμό και δεν πρόκειται να ωθήσουν την αγορά να τιμολογήσει ακόμη περισσότερο", δήλωσαν οι αναλυτές στο Bloomberg σε συνέντευξή τους.
Υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι η ιστορία δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ της τελευταίας αύξησης και της πρώτης μείωσης είναι συνήθως μεταξύ έξι και επτά μηνών.
"Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει λίγο νωρίτερα αυτή τη φορά, απλώς και μόνο επειδή έχουμε δει τον ταχύτερο κύκλο αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980, οπότε βλέπουμε ίσως μια μείωση να έρχεται δυνητικά ήδη από τον Σεπτέμβριο".
Οι αναλυτές της Wells Fargo συμφωνούν ότι η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, αν και δεν πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει τόσο νωρίς όσο προτείνουν οι συνάδελφοί τους της JPMorgan.
"Αναμένουμε ότι η FOMC θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο τέλος του 2023 και προβλέπουμε ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα παραμείνει σε ισχύ και το 2024", έγραψαν οι αναλυτές σε σημείωμά τους.
Από το πρωί της Πέμπτης, η προθεσμιακή αγορά επιτοκίων αναμένει το επιτόκιο της Fed στο 4,33% μέχρι το τέλος του έτους.

Τι λένε οι αναλυτές για τη Fed

Goldman Sachs: "Είδαμε τη συνεδρίαση της FOMC του Μαΐου ως υποστηρικτική της έκκλησής μας για παύση τον Ιούνιο.... Ομολογουμένως, η δήλωση δεν δείχνει προς μια παύση τον Ιούνιο τόσο έντονα όσο περιμέναμε... Όμως, η σύνθεση μιας δήλωσης που θα ήταν αποδεκτή από όλους, όταν το εύρος των απόψεων σχετικά με την κατάλληλη πορεία προς τα εμπρός είναι ευρύ, ήταν πιθανότατα δύσκολη, και εκ των υστέρων δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η FOMC επέλεξε απλώς να πει λιγότερα".
Bank of America: "Πιστεύουμε ότι η Fed έχει φτάσει στο τελικό της ποσοστό σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, αν και σημειώνουμε ότι υπάρχουν δύο εκθέσεις για την απασχόληση και εκθέσεις για τον πληθωρισμό με βάση τον ΔΤΚ πριν από τη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούνιο... Εάν η πίεση των περιφερειακών τραπεζών σταθεροποιηθεί, οι αγορές εργασίας παραμείνουν σφιχτές και ο πληθωρισμός παραμείνει αυξημένος, μια αύξηση του επιτοκίου τον Ιούνιο θα μπορούσε να καταστεί κατάλληλη".
Morgan Stanley: "Με το εύρος πλέον στο προβλεπόμενο ανώτατο όριο της Fed από 5,00% έως 5,25%, αναμένουμε ότι θα παραμείνει σε στάση αναμονής πριν προβεί στην πρώτη μείωση κατά 25 μ.β. τον Μάρτιο του 2024. Όπως και η Fed, βλέπουμε τις επιπτώσεις των τραπεζικών πιέσεων στην οικονομία ως εξαιρετικά αβέβαιες και θα βελτιώσουμε τις προσδοκίες μας για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική καθώς εξελίσσονται τα εισερχόμενα δεδομένα".
Barclays: "Αναμένουμε ότι η FOMC θα διατηρήσει το εύρος-στόχο του επιτοκίου κεφαλαίων στο 5,00-5,25% μέχρι το υπόλοιπο του έτους".
SoFi: "Παρόλο που αυτή η δήλωση της Fed ήταν απαλλαγμένη από τεράστιες εκπλήξεις, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή που έκανε πολλούς να πιστεύουν με μεγαλύτερη πεποίθηση ότι έχουμε πλέον εισέλθει στο τμήμα του προγράμματος "κρατήστε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα"".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης