Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιμένει στις προειδοποιήσεις για υποβάθμιση των ΗΠΑ παρά τη συμφωνία για το χρέος η Fitch - «Yπάρχει μια σταθερή επιδείνωση»

Επιμένει στις προειδοποιήσεις για υποβάθμιση των ΗΠΑ παρά τη συμφωνία για το χρέος η Fitch - «Yπάρχει μια σταθερή επιδείνωση»
Νέο «καμπανάκι» από τη Fitch στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η αξιολόγηση -μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας- «ΑΑΑ» των ΗΠΑ παραμένει υπό επιτήρηση για υποβάθμιση εντός των επόμενων τριών μηνών (έναντι 12 μηνών που αφορά το outlook), παρά την πρόσφατη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
«Εξετάζουμε τις πλήρεις επιπτώσεις και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τροχιές και την πορεία του χρέους.
Στις 2 Ιουνίου 2023 ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο για την αναστολή του ορίου χρέους έως την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αναστολή του ορίου του χρέους ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της Fitch και την αξιολόγηση AAA των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η επίτευξη συμφωνίας παρά την έντονη πολιτική αβεβαιότητα, με παράλληλη μέτρια μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τα επόμενα δύο χρόνια, είναι θετική.
Ωστόσο, η Fitch εκτιμά ότι οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από το όριο χρέους και τις αναστολές της τελευταίας στιγμής, μειώνουν την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση σε θέματα δημοσιονομικών και χρέους», σχολιάζει ο -αμερικανικός- οίκος αξιολόγησης, συμπληρώνοντας πως «υπήρξε μια σταθερή επιδείνωση της διακυβέρνησης τα τελευταία 15 χρόνια, με αυξημένη πολιτική πόλωση, επαναλαμβανόμενη αστοχία στο όριο του χρέους και αποτυχία αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προκλήσεων από τις αυξανόμενες υποχρεωτικές δαπάνες, αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της επιβάρυνσης του χρέους».
Η Fitch πιστεύει ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ υποστηρίζεται από εξαιρετικά δυνατά σημεία, όπως το μέγεθος της οικονομίας, το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το δολάριο ΗΠΑ είναι το κατεξοχήν αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση απαράμιλλη χρηματοδοτική ευελιξία. Ορισμένα από αυτά τα δυνατά σημεία θα μπορούσαν να διαβρωθούν με την πάροδο του χρόνου από ελλείψεις διακυβέρνησης.
Η Fitch σκοπεύει να επιλύσει το «Negative Watch» (υπό επιτήρηση για υποβάθμιση) για την αξιολόγηση «AAA» των ΗΠΑ το 3ο τρίμηνο του 2023. Η συνοχή και η αξιοπιστία της χάραξης πολιτικής, καθώς και οι αναμενόμενες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τροχιές και τροχιές χρέους, θα είναι βασικοί παράγοντες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης