Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύσταση αγορά για Eurobank, διακράτηση για Πειραιώς από Deutsche Bank - Τα κεφάλαια αυξάνονται, αλλά προσοχή στις διανομές

Σύσταση αγορά για Eurobank, διακράτηση για Πειραιώς από Deutsche Bank - Τα κεφάλαια αυξάνονται, αλλά προσοχή στις διανομές
Η Deutsche Bank δίνει για την Eurobank τιμή στόχο στα 1,90 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3 ευρώ
Τη σύσταση "αγορά" για Eurobank και "διακράτηση" για Πειραιώς εδωσε η Deutsche Bank, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες για το β' 3μηνο του 2023, με την Eurobank να έχει τιμή στόχο στα 1,90 ευρώ και την Πειραιώς στα 3 ευρώ.

Eurobank: Η ισχύς οδηγεί σε αναβαθμίσεις

Τα καθαρά κέρδη της Eurobank ενίσχυσαν τα βασικά έσοδα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία απέδωσε την αύξηση του 89% στα καθαρά κέρδη στον συνδυασμό καλύτερων επιδόσεων στα επιτοκιακά έσοδα (NII) και τις προμήθειες, αλλά και τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη συναλλαγών, χαμηλών φόρων (51 εκατ. αναγνώριση DTA από την πώληση χαρτοφυλακίου στη Βουλγαρία) και 111 εκατ. αρνητική υπεραξία από την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.
Με προσαρμοσμένο RoTE περίπου στο 18% το α' εξάμηνο του 2023, η Eurobank αναβάθμισε την καθοδήγηση σε >15% για το 2023 (+1 π.μ. έναντι 1 τριμήνου 23), βασιζόμενη κυρίως στα βασικά έσοδα, με αμετάβλητη προοπτική κόστους και προβλέψεων.

Ισχυρά βασικά έσοδα, τα καλύτερα νέα στο τρίμηνο

Τα συνολικά βασικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% σε τριμηνιαία βάση (+38% σε ετήσια βάση), κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια και του χαμηλού beta καταθέσεων, οδηγώντας σε αναβάθμιση του στόχου επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) σε >250 μ.β. έναντι 235 μ.β. για το 2023, με τη χαμηλότερη αύξηση των δανείων να είναι η κύρια προειδοποίηση το έτος.
Οι προμήθειες ήταν επίσης ισχυρές, αυξημένες κατά 9% σε επίπεδο τριμήνου, κυρίως λόγω των προμηθειών δανεισμού.

Ελεγχόμενα κόστη

Το κόστος ήταν σταθερό, καλύτερο από το αναμενόμενο, παρά τις δραστηριότητες της ΝΑΕ και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για NPEs ήταν υψηλότερες.
Τα NPEs αυξήθηκαν λόγω ενός μόνο ονόματος (Avramar, πιστεύει η Deutsche Bank), αλλά με τη μόνη σημαντική υποκείμενη υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού που παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια.
Ο λόγος NPE αυξήθηκε στο 5,2% έναντι 5,1%, αλλά η καθοδήγηση για το '23 περιορίστηκε στο 5,0% έναντι 5,2% προηγουμένως.

Το κεφάλαιο αυξάνεται, αλλά με προσοχή στα μηνύματα διανομής

Ο CET1 FL ανήλθε στο 16,1%, +42 μ.β. λόγω ισχυρών κερδών, που οδήγησε σε αναβάθμιση του στόχου του 2023 στο 17% (+1 π.μ.), αλλά χωρίς ισχυρά μηνύματα για την επιστροφή κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να είναι απλώς σταδιακή.
Αυτό το μήνυμα μπορεί να θεωρηθεί λίγο απογοητευτικό δεδομένων των πρόσφατων επιπέδων παραγωγής κεφαλαίου.

Πειραιώς: Άθικτες βασικές τάσεις

Τα προ προβλέψεων κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά περίπου 19%, ενώ οι προβλέψεις επηρεάστηκαν από τον καθαρισμό των NPE, οδηγώντας σε απώλεια περίπου 17% στα αναφερθέντα καθαρά κέρδη, σχολιάζει η Deutsche Bank για την Πειραιώς.
Ωστόσο, οι σταθερές λειτουργικές τάσεις, που υποστηρίζονται από τα βασικά έσοδα και την απόδοση του κόστους, οδήγησαν σε αναβάθμιση του στόχου RoTE σε περίπου 14% (από 12%) το 2023, σε συνδυασμό με άλλες αναβαθμίσεις-στόχους.
Υψηλότερα των εκτιμήσεων και τα έσοδα, κατά +10%, με οδηγό τα NII (+5%), λόγω της επέκτασης του περιθωρίου κέρδους και του χαμηλού beta καταθέσεων, οδηγώντας σε πλήρη βελτίωση των προοπτικών NIM του έτους στο 2,5% (έναντι >2,2% πριν).
Τα έσοδα από προμήθειες ήταν επίσης ισχυρότερα (περίπου +15%), όσον αφορά τα έσοδα από ενοίκια, τον όγκο δανείων και το AuM.
Τέλος, τα έσοδα από τις συναλλαγές ήταν υψηλότερα από τις προσδοκίες.

Χαμηλότερο κόστος

Το κόστος ήταν περίπου 6% χαμηλότερο, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και εξακολουθεί να υποστηρίζεται από ήδη εκτελεσθέντα προγράμματα VES.
Οι προοπτικές αποτελεσματικότητας για ολόκληρο το έτος 2023 βελτιώθηκαν σε περίπου <38% (έναντι 40%).
Ωστόσο, τα LLP επηρεάστηκαν από δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίου ανόργανων NPE το 2ο τρίμηνο, ενώ οι επαναλαμβανόμενες προβλέψεις αυξήθηκαν λόγω μιας μεγάλης, μεμονωμένης εταιρικής χρεοκοπίας, που οδήγησε σε αναφερόμενο οργανικό CoR 114 μ.β. (έναντι 75 μ.β. το 1ο τρίμηνο του 23).
Συνολικά, παρά τον εφάπαξ θετικό σχηματισμό NPE περίπου 100 εκατ. ευρώ, ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 1,1% λόγω των πωλήσεων NPE (έναντι του στόχου <5% το 2023), ενώ ο στόχος κάλυψης παρέμεινε αμετάβλητος στο 60% (έναντι περίπου 57% το β' τρίμηνο του 23).

Πιο "φωτεινές" οι προοπτικές του κεφαλαίου

Το κεφάλαιο ήταν και πάλι θετικό το τρίμηνο, με το CET1 FL να φτάνει στο 12,23%, αυξημένο κατά +7 μ.β., λόγω των οργανικών κερδών και αντισταθμίζεται από την ανάπτυξη RWA, την εκκαθάριση NPE και τις αποσβέσεις κουπονιών AT1 και DTC.
Η εκτίμηση υψηλότερης δημιουργίας εισοδήματος το 2023 οδήγησε σε βελτίωση του στόχου CET1 της Πειραιώς για το 2023 σε περίπου 13% (από >12,5%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης