Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi: Αρνητική για τις ιταλικές τράπεζες η έκτακτη εισφορά - Ισούται με το 19% των καθαρών κερδών του 2023

Citi: Αρνητική για τις ιταλικές τράπεζες η έκτακτη εισφορά - Ισούται με το 19% των καθαρών κερδών του 2023
Ο εφάπαξ φόρος θα είναι ίσος με περίπου 19% των καθαρών κερδών των τραπεζών για το έτος
Σχετικά Άρθρα
Αρνητική θα είναι για τις ιταλικές τράπεζες η επιβολής της έκτακτης εισφοράς 40% στα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Citi.
Ο εφάπαξ φόρος θα είναι ίσος με περίπου 19% των καθαρών κερδών των τραπεζών για το έτος, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi με βάση τα τρέχοντα διαθέσιμα στοιχεία.
"Βλέπουμε αυτόν τον φόρο ως ουσιαστικά αρνητικό για τις τράπεζες, δεδομένου του αντίκτυπου τόσο στο κεφάλαιο και τα κέρδη όσο και στο κόστος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζικών μετοχών.
Ο νέος προσομοιωμένος αντίκτυπος είναι επίσης υψηλότερος [από] την προσομοίωση που κάναμε τον Απρίλιο", δήλωσε η αναλύτρια της Citi Equity Research Azzurra Guelfi.

Πως θα εφαρμοστεί η έκτακτη εισφορά

Ο φόρος θα εφαρμοστεί στα "υπερβάλλοντα" καθαρά έσοδα από τόκους τόσο το 2022 όσο και το 2023 που προκύπτουν από τα υψηλότερα επιτόκια, και θα εφαρμοστεί σε NII που υπερβαίνουν την ετήσια αύξηση 3% το 2022 από τα επίπεδα του 2021 και υπερβαίνουν την ετήσια αύξηση 6% το 2023 σε σχέση με το 2022.
Οι τράπεζες υποχρεούνται να καταβάλουν τον φόρο εντός έξι μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους.
"Η εισαγωγή αυτού του φόρου θα μπορούσε να οδηγήσει τις ιταλικές τράπεζες να αυξήσουν το κόστος των καταθέσεών τους προκειμένου να μειώσουν το επιπλέον κέρδος, και αυτό έρχεται μετά από έναν γύρο αποτελεσμάτων όπου κάθε τράπεζα αυξάνει τις προβλέψεις για το 2023 για το NII και υποθέτοντας επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2ο εξάμηνο (λόγω της αύξησης του beta των καταθέσεων, ακόμη και αν η προσδοκία είναι κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις)", δήλωσε η Citi.
"Δεν είναι σαφές εάν ο φόρος θα εφαρμοστεί μόνο στα εγχώρια NII (βασίζουμε την προσομοίωσή μας σε αυτό), και αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο για την UCI έναντι των ομοειδών (δεδομένου του διεθνούς franchise)".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης