Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άντεξε η παγκόσμια οικονομία, αλλά όχι για πολύ - Oxford Economics: Έρχεται επιβράδυνση το 2023 - 2024

Άντεξε η παγκόσμια οικονομία, αλλά όχι για πολύ - Oxford Economics: Έρχεται επιβράδυνση το 2023 - 2024
Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται ότι θα είναι αδύναμη τα επόμενα τρίμηνα
Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική τα τελευταία τρίμηνα, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο αυτή η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους τελευταίους μήνες του 2022 και στις αρχές του 2023 ήταν καλύτερες από ό,τι θα αναμενόταν, δεδομένης της κλίμακας του πληθωρισμού και των επιτοκιακών κλυδωνισμών που υπέστη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics.
Η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας από την κορύφωσή τους, η δημοσιονομική παρέμβαση και οι χαμηλές αποταμιεύσεις στις ΗΠΑ βοήθησαν, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές ενδέχεται να καθυστέρησαν την πλήρη επίπτωση του νομισματικού σοκ.
Παρ' όλα αυτά, η ανάπτυξη φαίνεται ότι θα είναι αδύναμη τα επόμενα τρίμηνα.
Η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας από το τρίτο τρίμηνο του 2022 αποτέλεσε υποστηρικτικό παράγοντα για την ανάπτυξη, ιδίως στην Ευρώπη, και ο αντίκτυπός της ενδέχεται να έχει υποτιμηθεί.
Οι καταναλωτικές δαπάνες στην G7 έχουν επίσης υποστηριχθεί από την κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμβλύνει τη μετακύλιση των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά, και από τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης στις ΗΠΑ.
Το νομισματικό σοκ μέχρι στιγμής μπορεί να ήταν ασθενέστερο από το αναμενόμενο.
Η σύσφιξη των συνολικών χρηματοπιστωτικών συνθηκών ήταν μικρότερη από ό,τι προβλέπουν οι προσομοιώσεις των υποδειγμάτων, ενώ οι επιπτώσεις στις βασικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων δείχνουν σημάδια εξομάλυνσης.
Αυτό μπορεί εν μέρει να αντανακλά διαρθρωτικές αλλαγές στις μεγάλες οικονομίες που τις έχουν καταστήσει λιγότερο ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων πολιτικής.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν την παραγωγή, ενώ υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός, ιδίως μέσω των διαύλων χρήματος και πιστώσεων.
Ως αποτέλεσμα, η βασική μας πρόβλεψη εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες θα διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Αναβάθμιση εκτιμήσεων

Η βασική πρόβλεψη της Oxford Economics για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε ανοδικά τους τελευταίους μήνες σε 2,4% τον Ιούλιο από 1,5% τον Φεβρουάριο.
Η ανθεκτικότητα αυτή επιβεβαιώνεται από μια προσομοίωση του μοντέλου με τη χρήση του Παγκόσμιου Οικονομικού Μοντέλου της Οξφόρδης.
Ξεκινώντας από τη βάση των εκτιμήσεων του Μαρτίου 2021, οι αναλυτές μιμήθηκαν τους κύριους κλυδωνισμούς που υπέστη η παγκόσμια οικονομία έκτοτε.
«Εάν συγκρίνουμε την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ από την προσομοίωση με εκείνη στη βάση των προβλέψεών μας του Μαρτίου 2021, διαπιστώνουμε ότι από το α' τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ που προβλέπει η προσομοίωση θα πρέπει να είναι 2% χαμηλότερο από το αναμενόμενο - αρκετά σημαντική επίπτωση από τα σοκ.
Αλλά αν εξετάσουμε τα πραγματικά δεδομένα για το παγκόσμιο ΑΕΠ από τη βάση προβλέψεών μας του Ιουλίου 2023, μπορούμε να δούμε ότι το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2023 ήταν μόνο περίπου 1% χαμηλότερο από ό,τι στη βάση του Μαρτίου 2021- έτσι, η πραγματική πορεία της παγκόσμιας παραγωγής ήταν κάπως ισχυρότερη από ό,τι προέβλεπε η προσομοίωση του σοκ (Διάγραμμα 1).
Πώς το εξηγούμε αυτό; Ένας τρόπος για να το δούμε αυτό είναι να αναλύσουμε την προσομοίωση στα δύο κύρια συστατικά της μέρη: το σοκ της ενέργειας/εμπορευμάτων και το σοκ των επιτοκίων.
Με βάση τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, ο αντίκτυπος του πρώτου από αυτά τα δύο σοκ κορυφώθηκε το 4ο τρίμηνο του 2022 και μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2023», εξηγούν οι αναλυτές.

oxford1.jpg
Καθοδικοί κίνδυνοι

Συμπερασματικά, η ανάλυσή της Oxford Economics υποδηλώνει ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας, η κυβερνητική παρέμβαση και το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης στις ΗΠΑ ήταν σημαντικοί παράγοντες για την ανθεκτικότητα που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία στις αρχές του 2023.
Ένας άλλος πιθανός παράγοντας είναι ο αντίκτυπος της επαναλειτουργίας στην Κίνα, ο οποίος όμως αναμένεται να εξασθενίσει γρήγορα.
Η κινεζική ανάπτυξη ήταν σταθερά χαμηλότερη από το επίπεδο που προέβλεψαν οι αναλυτές τον Μάρτιο του 2021, οπότε αυτό δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα που εξηγεί την απόκλιση μεταξύ της πορείας του παγκόσμιου ΑΕΠ στην προσομοίωση του υποδείγματός και της πραγματικής πορείας που παρατηρήθηκε τα τελευταία τρίμηνα.
Φαίνεται επίσης πιθανό ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, ιδίως οι μετατοπίσεις στη διάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενδέχεται να έχουν αμβλύνει ή τουλάχιστον να έχουν καθυστερήσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων.
Ως αποτέλεσμα, η μέγιστη επίδραση στο ΑΕΠ μπορεί να μετατοπίστηκε περισσότερο απ' ό,τι υποδηλώνει η προσομοίωσή - στο 2024 ή και αργότερα.
Αυτό ταιριάζει σε γενικές γραμμές με την τρέχουσα βασική πρόβλεψη που προβλέπει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τέλος του 2023 και στις αρχές του 2024, ιδίως στην G7. Οι καθοδικοί κίνδυνοι αυτής της πρόβλεψης παραμένουν παρόντες, ιδίως σε σχέση με τους διαύλους χρήματος/πιστώσεων και την αβέβαιη επίπτωση του QT, καταλήγουν οι αναλυτές.

oxford21.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης