Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το Ιράν «σκότωσε» την πολιτική του Biden στη Μέση Ανατολή - Το σενάριο για απευθείας πόλεμο με το Ισραήλ και τα πυρηνικά

Το Ιράν «σκότωσε» την πολιτική του Biden στη Μέση Ανατολή - Το σενάριο για απευθείας πόλεμο με το Ισραήλ και τα πυρηνικά
Η πολιτική των ΗΠΑ για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις χώρες του Περσικού Κόλπου και η στρατηγική των μουλάδων του Ιράν
Σχετικά Άρθρα
Η βία στη Μέση Ανατολή επιστρέφει με ιδιαίτερη σφοδρότητα, αναδεικνύοντας το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή.
Σφοδρή επίθεση έχει δεχθεί στο εσωτερικό – και όχι μόνον - η κυβέρνηση Biden για την αποτυχία της πολιτικής της, καθώς η απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 6 δισ. δολ. για το Ιράν ως αντάλλαγμα για την ανταλλαγή κρατουμένων που είχε στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία (τον πλέον παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή) έγινε θρύψαλα με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Η χρονική επιλογή των βίαιων επιθέσεων από τη Χαμάς υπαγορεύθηκε από μία προσπάθεια εκμετάλλευσης των σκληρών εσωτερικών διχασμών στο Ισραήλ όσον αφορά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας που προωθεί η υπερσυντηρητική κυβέρνηση, αλλά σε στρατηγικό επίπεδο, η επίθεση όπως παραδέχονται όλες οι πλευρές καθοδηγήθηκε από το Ιράν, ένα θεοκρατικό σιιτικό μουσουλμανικό κράτος, με μεγάλο βάρος στο γεωπολιτικό ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή.
Η χθεσινή επίθεση αποτέλεσε ξεκάθαρα αποτέλεσμα σχεδιασμού μηνών ή ίσως και ετών, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Τα κεφάλαια για την εκτέλεσή του και η τεχνολογία για τους πυραύλους προήλθαν από το Ιράν, το οποίο ασκεί επιρροή δι’ αντιπροσώπων στην περιοχή.
Η επιρροή της Τεχεράνης εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς το καθεστώς υποστηρίζει άλλες αντίστοιχες ομάδες στην Υεμένη, τον Λίβανο με κυρίαρχη τη Hezbollah και το Ιράκ.
Οι μουλάδες, οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν, έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ του μουσουλμανικού σουνιτικού κόσμου και του Ισραήλ.
Πρόσφατα, αυτές οι σχέσεις με την επίνευση των ΗΠΑ παρουσίαζαν βελτίωση.
Το Ιράν είναι σύμμαχος της Ρωσίας και η Ρωσία είναι σύμμαχος της Κίνας.
Και οι τρεις αυτές δυνάμεις επιθυμούν να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται στην αμερικανική ηγεμονία και πλέον έχουν όλους τους… λόγους και τις δυνάμεις για υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
In striking Israel, Hamas also took aim at Middle East security realignment  - The Economic Times
Χωρίς αμφιβολία, η στρατιωτική ανάπτυξη του Ιράν υποστηρίζεται από τη Μόσχα, η οποία, με τη σειρά της, χρειάζεται την τεχνολογία drone του Ιράν και χρησιμοποιεί εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed για να επιτεθεί σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία.
Όπως κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, η Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν χρησιμοποιεί πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς για να πλήττει το Ισραήλ με χειρουργικά χτυπήματα.
Αυτή η τεχνολογία γίνεται φθηνότερη και πιο εύκολα διαθέσιμη.
Κάθε λίγα χρόνια, η Χαμάς γίνεται πιο εξελιγμένη στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις επιθετικές της ενέργειες, ενώ τα ωφέλιμα φορτία που μπορούν να μεταφέρουν οι πύραυλοι μεγαλώνουν και είναι φονικότερα.
Ο πλέον ανησυχητικός κίνδυνος είναι ότι αυτές οι δυνατότητες θα γίνουν απειλή για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ– ειδικά εάν το Ιράν αναπτύξει πλήρως το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο.
Το αμερικανικό ναυάγιο
Ο πρόεδρος Biden, με το βλέμμα στις εκλογές του επόμενου έτους και επιθυμώντας μια σημαντική διπλωματική νίκη, πίεσε για μια συμφωνία και ανέμενε περισσότερες συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες -- παρά τον σκεπτικισμό ορισμένων σχετικά με τις προτεινόμενες εγγυήσεις ασφαλείας στο συντηρητικό βασίλειο,.
«Ήταν πάντα ένας δύσκολος λόφος να αναρριχηθεί, και αυτός ο λόφος έγινε πολύ πιο απότομος», είπε ο Brian Katulis, αντιπρόεδρος πολιτικής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον.
Η βία ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στις διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και «καθιστά δυσκολότερο να κρύψουμε  αυτά τα περίπλοκα ζητήματα κάτω από το χαλί όπως έκαναν οι Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020», είπε.
Ο de facto ηγεμόνας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman, μίλησε πρόσφατα για πρόοδο στις σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά είχε τις αμφιβολίες του για το Παλαιστινιακό το οποίο θεωρείται προτεραιότητα για τον ηλικιωμένο βασιλιά Salman.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε το Σάββατο 7/10 επισήμανε σχετικά ότι το βασίλειο είχε προειδοποιήσει για μια «εκρηκτική κατάσταση ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής και στέρησης των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».
Ο Aziz Alghashian, Σαουδάραβας ειδικός στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, επισήμανε ότι η δήλωση είχε σκοπό να διαλύσει κάθε ιδέα ότι το βασίλειο θα δώσει προτεραιότητα στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, σε βάρος της υποστήριξης των Παλαιστινίων.
«Αυτό το είδος της κατάστασης έκανε τη Σαουδική Αραβία να επιστρέψει στον παραδοσιακό της ρόλο», είπε.
«Ο Netanyahu έθεσε άλλο ένα εμπόδιο σε αυτές τις συνομιλίες εξομάλυνσης, επειδή δήλωσε ότι τώρα είναι πόλεμος.
Δεν προβλέπω ότι η ομαλοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει πολέμου», δήλωσε ο Alghashian.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ήταν «πρόωρο» να συζητηθεί η επίδραση της βίας στην εξομάλυνση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken συζήτησε τη σύγκρουση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Faisal bin Farhan, τηλεφωνικά.
Μια διπλωματική ανάγνωση της ανακοίνωσης από τη Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι ο πρίγκιπας Farhan τόνισε «την απόρριψη εκ μέρους του Βασιλείου των πληγμάτων εναντίων αμάχων με οποιονδήποτε τρόπο και την ανάγκη να σέβονται όλα τα μέρη το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Escalating Israeli-Palestinian Conflict: Middle East on the Brink
Πυρ ομαδόν κατά Biden

Ο Netanyahu χαρακτήρισε τη διπλωματία με τους Παλαιστίνιους ως απαρχαιωμένη και περιέγραψε ένα ειρηνικό μέλλον με τους Άραβες του Κόλπου, οι οποίοι συμμερίζονται την εχθρότητα του Ισραήλ απέναντι στους μουλάδες του Ιράν.
Η κυβέρνηση του Netanyahu, η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, συνέχισε να επιδιώκει εποικισμούς, αν και ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε το 2020 στην προσάρτηση της Δυτική Όχθη, καθώς προσπαθούσε να προσελκύσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ηγετική χώρα του Περσικού Κόλπου, στις Συμφωνίες του Αβραάμ.
Ο Joost Hiltermann, διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για τη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι η Χαμάς μπορεί να ενήργησε εν μέρει λόγω του φόβου «διαφαινόμενης περαιτέρω περιθωριοποίησης της παλαιστινιακής υπόθεσης στα μάτια του Αραβικού Κόσμου» εάν η Σαουδική Αραβία αναγνωρίσει το Ισραήλ.
Με το Ισραήλ να αναμένεται να απαντήσει δυναμικά στις επιθέσεις, τα αραβικά κράτη πιθανότατα θα αισθανθούν υποχρεωμένα να λάβουν μια πιο σκληρή στάση σύμφωνα με το δημόσιο αίσθημα στθις τοπικές κοινωνίες, υπογρ.
«Αν όλα αυτά συμβούν, τότε θα προέκρινα ένα σενάριο όπου, όπως έχουμε μια ψυχρή ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, θα καταλήξουμε σε ‘’πάγωμα’’ των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Εμιράτων και πιθανώς καθυστέρηση.
Τουλάχιστον, κάθε είδους συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας», είπε.
Ο Steven Cook, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, επεσήμανε μια έρευνα που έδειξε ότι μόλις το 2% των Σαουδάραβων υποστήριξε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.
«Δεν ήταν πολύ καιρό πριν», σημείωσε, «που γίνονταν τηλεμαραθώνιοι στη Σαουδική Αραβία για την υποστήριξη των βομβιστών αυτοκτονίας της Χαμάς».
Iran praises Hamas as attack reverberates around Middle East - POLITICO
Iran and its Hamas proxy have been emboldened by Western weakness: Hybrid  warfare expert BOB SEELY explains how Tehran's tentacles are spreading  remorselessly through the Middle East | Daily Mail Online
Το Ιράν αντιτίθεται στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τα κράτη του Περσικού Κόλπου

Η κυβέρνηση Biden έχει σε μεγάλο βαθμό επιδιώξει να μειώσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, επίσης με τη μείωση των εντάσεων με το Ιράν.
Η ηγεσία του Ιράν, η οποία από πέρυσι έχει καταστείλει μεγάλες διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Hezbollah του Λιβάνου και χαιρέτισε την επίθεση.
«Αυτό αφορά τις προτεραιότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Danielle Pletka, στέλεχος του συντηρητικού American Enterprise Institute.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham δήλωσε ότι η επίθεση φαινόταν «σχεδιασμένη για να σταματήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ».
«Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ αυτών των δύο κρατών θα ήταν εφιάλτης για το Ιράν και τη Χαμάς», είπε.

Η αδυναμία της Δύσης…

Σε αυτό το επικίνδυνο πλαίσιο, εκτός από τη στρατιωτική ικανότητα, το Ιράν και η αντιπρόσωπος της Χαμάς έχουν ενθαρρυνθεί από την κατανόηση της δυτικής στρατηγικής αδυναμίας.
Αυτό αποτυπώνεται από τον Λευκό Οίκο υπό τον Πρόεδρο Joe Biden, έναν άνθρωπο του οποίου η κατανόηση της πολιτικής και η διανοητική οξύτητα δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Η αίσθηση της παρακμής που αποπνέει ο 80χρονος έχει αντικατοπτριστεί σε μια σειρά γεγονότων: H μονόπλευρη συμφωνία για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που κρατούσε το Ιράν με αντάλλαγμα κολοσσιαίες πληρωμές και η τριβή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία.
Το Ιράν βλέπει όλα αυτά ως απόδειξη της δυτικής αδυναμίας και είναι πρόθυμο να τις εκμεταλλευτεί.
Russia-China-Iran alliance
Γενική αποσταθεροποίηση και το... πυρηνικό σενάριο

Η στιγμή ανατροπής του αμερικανικού imperium θα ήταν μαζικά αποσταθεροποιητική στη Μέση Ανατολή και αλλού – το σενάριο για γενίκευση της κρίσης και άμεση σύγκρουση Ισραήλ θα είναι καταλύτης για γενικότερες ανατροπές…
Οι Σαουδάραβες είτε θα απαιτούσαν πυρηνικές εγγυήσεις είτε θα έπαιρναν τη δική τους βόμβα από το Πακιστάν.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Χαμάς προέρχεται από το Ιράν – και το Ιράν έχει στο στόχαστρό του πολλά άλλα κράτη της περιοχής , όπως το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.
Aυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ και στην Ουκρανία είναι μια σοβαρή προειδοποίηση προς όλους : Οι «τεκτονικές» πλάκες της γεωπολιτικής ισχύος έχουν μετακινηθεί διά παντός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης