Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H EKT θα περιμένει… δεν θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια - Αυτή είναι η αιτία

H EKT θα περιμένει… δεν θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια - Αυτή είναι η αιτία
H ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι να γίνει εμφανής μια πιο έντονη επιβράδυνση για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια

Η αύξηση των μισθών φαίνεται τελικά να επιβραδύνεται στην ευρωζώνη εν μέσω της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης και της πτώσης του πληθωρισμού, παρόλα αυτά παραμένει υπερβολικά υψηλή.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι να γίνει εμφανής μια πιο έντονη επιβράδυνση για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.

Προβλήματα στην αγορά εργασίας

   Όπως εξηγούν, η αγορά εργασίας της ευρωζώνης παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,5% τον Σεπτέμβριο - κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών - ενώ το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτό υποδηλώνει ότι ο αγώνας των επιχειρήσεων μετά την πανδημία να βρουν εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας συνεχίζεται. (Βλέπε Διάγραμμα 1.) Πράγματι, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως περιορισμό στην παραγωγή παραμένει αυξημένο σε όλους τους τομείς. (Βλέπε Διάγραμμα 2.)

capital1.jpg

Το σήμα Lagarde

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών θα εμποδίσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή για κάποιο χρονικό διάστημα. Πράγματι, αν και η πρόεδρος Lagarde αναγνώρισε ενδείξεις εξασθένησης της αγοράς εργασίας στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, κατέστησε επίσης σαφές ότι η Τράπεζα θεωρεί την αύξηση των μισθών ως έναν ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει "αυξανόμενη σημασία".
Η Lagarde επεσήμανε επίσης ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων μισθολογικών συμφωνιών των συνδικάτων - οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το επόμενο έτος - διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην "εξαρτώμενη από τα δεδομένα προσέγγιση" της ΕΚΤ για τις αποφάσεις της σχετικά με τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης