Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Ευρωζώνη λύγισε αλλά δεν έσπασε - Πως απέφυγε την ύφεση

H Ευρωζώνη λύγισε αλλά δεν έσπασε - Πως απέφυγε την ύφεση
Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας ήταν το κλειδί

H Ευρωζώνη λύγισε αλλά δεν έσπασε, καθώς κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, η οποία θεωρούνταν δεδομένη, με τη γερμανική οικονομία να αποτελεί το κλειδί, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics.
Όπως εξηγούν, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε οριακά το γ' τρίμηνο κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, με τα στοιχεία εξαιρουμένης της Ιρλανδίας να δείχνουν στασιμότητα, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών.
Το τρίτο τρίμηνο ήταν το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με μη ικανοποιητικές επιδόσεις, καθώς η ανάπτυξη της ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση, έχει κατά μέσο όρο 0,1% από το γ΄ τρίμηνο του 2022.
Παρόλα αυτά, η άποψη ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο καταδεικνύει ότι η ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση που φαινόταν αναπόφευκτη πριν από ένα χρόνο.

Κλειδί η Γερμανία

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας ήταν το κλειδί, με το γ΄ τρίμηνο να αποτελεί μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση.
Ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, αυτό αποτέλεσε μια ανοδική έκπληξη σε σχέση με τις γενικά απαισιόδοξες προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας.
Το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναθεωρήθηκε από αμετάβλητο σε οριακή αύξηση, ενισχύοντας μια ελαφρά ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής για τη γερμανική ανάπτυξη το 2023 σε -0,2% από -0,5% τον περασμένο μήνα.Φαίνεται ότι η ενεργειακή και η βιομηχανική κρίση και η ταχύτερη σύσφιξη της ΕΚΤ στα χρονικά έχουν κάμψει, αλλά δεν έχουν σπάσει τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Αν και, η Oxford Economics ότι η γερμανική οικονομία θα κλείσει το 2023 σε αδύναμη βάση, ενώ η σταδιακή ανάκαμψη θα ξεκινήσει μόλις το 2024.

OXFORD.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης