Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επόμενη μέρα σε Πορτογαλία και Ισπανία - Δημοσιονομικά εμπόδια στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων

Η επόμενη  μέρα σε Πορτογαλία και Ισπανία - Δημοσιονομικά εμπόδια στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων
Tόσο η πορτογαλική όσο και η ισπανική οικονομία θα δυσκολευτούν τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμά η Capital Economics
Σχετικά Άρθρα

Ήταν μια πλούσια εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων στην Ιβηρική χερσόνησο.
Στην Πορτογαλία, ανακοινώθηκαν πρόωρες εκλογές για τον Μάρτιο του 2024, αφού ο πρωθυπουργός António Costa αναγκάστηκε να παραιτηθεί εν μέσω έρευνας για διαφθορά.
Και μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez εξασφάλισε την υποστήριξη των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων, προετοιμάζοντας τον για μια δεύτερη θητεία.
«Δεν είμαστε ειδικοί στις πολιτικές επιπτώσεις αυτών των γεγονότων, αλλά οι αντίροπες οικονομικές τύχες των δύο χωρών αξίζει να σημειωθούν» σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Πορτογαλία, η επόμενη μέρα της παραίτησης Costa

Στην Πορτογαλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Costa έχει διαψεύσει σταθερά τους φόβους για οικονομική κακοδιαχείριση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2015, ασκώντας αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, επιβλέποντας παράλληλα την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Πράγματι, το δημοσιονομικό ισοζύγιο μεταβλήθηκε από έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ το 2014 σε πλεόνασμα 0,8% φέτος, ενώ το συνολικό δημόσιο χρέος μειώθηκε από το 132% του ΑΕΠ στο 112% και βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ισπανίας, όπου το δημόσιο χρέος αυξήθηκε την ίδια περίοδο. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των πορτογαλικών και των ισπανικών κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει απότομα κάτω από το μηδέν πρόσφατα.
Βραχυπρόθεσμα, τα πολιτικά γεγονότα στην Πορτογαλία δεν αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική, διότι το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 - το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το κοινοβούλιο μόλις μια εβδομάδα πριν από την παραίτηση του Costa- φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι ο κύριος αντίπαλος των Σοσιαλιστών και το οποίο επέβλεψε τη στασιμότητα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, να θέσει σε κίνδυνο αυτά τα οφέλη  σε περίπτωση εκλογής του - ιδίως δεδομένου ότι θα χρειαστεί πιθανότατα να σχηματίσει συνασπισμό με την ακροδεξιά λαϊκιστική ομάδα Chega για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

capital.png

Ισπανία

Στην Ισπανία, εν τω μεταξύ, η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να έχει μικρή επίπτωση στις δημοσιονομικές προοπτικές, δεδομένου ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για συνέχιση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η γενική εικόνα είναι ότι τόσο η πορτογαλική όσο και η ισπανική οικονομία θα δυσκολευτούν τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η ώθηση στην ανάπτυξη από τον τουρισμό εξασθενεί και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική συνεχίζει να επηρεάζει τη δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης