Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Αναβάθμιση - έκπληξη για το outlook των ελληνικών τραπεζών - Σε θετικό από σταθερό λόγω επενδυτικής βαθμίδας

Fitch Ratings: Αναβάθμιση - έκπληξη για το outlook των ελληνικών τραπεζών - Σε θετικό από σταθερό λόγω επενδυτικής βαθμίδας
Aναβάθμιση έκπληξη για τις ελληνικές τράπεζες από τη Fitch Ratings
Μια αναβάθμιση-έκπληξη επεφύλασσε για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες η Fitch Ratings την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook των Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας.
Επίσης διατήρησε την αξιολόγηση «BB» σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αλλά και την αξιολόγηση «ΒΒ-» σε Alpha Bank... και Πειραιώς.
Βασικός λόγος για την «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και τη διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επίσης, όπως επισημαίνεται, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας μειώνει τα ρίσκα από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων των τραπεζών.
Γενικότερα, η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, που θα συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές.
Το θετικό outlook δείχνει ότι η βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πιθανό να αναβαθμιστεί τους επόμενους 12 έως 24 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, μια νέα αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από την αναβάθμιση της βαθμολογίας ΟΕ της Ελλάδας.

Εθνική Τράπεζα

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η επί τα βελτίω αναθεώρηση του Outlook αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι επωφελής, δεδομένου ότι θα υπάρξει βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Επίσης, θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Εθνικής, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας της και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Περαιτέρω μειώνεται ο κίνδυνος από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που διακρατά (πάνω από το 90% του κεφαλαίου Common Equity Tier 1 -CET1- στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023).
Όπως αναφέρει η Fitch, «η τάση της Εθνικής Τράπεζας για ικανοποιητικές αποδόσεις θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από τους μειωμένους συστημικούς κινδύνους και τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη».
Το Outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε Σταθερό εάν:
-Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επιδεινωθούν.
-Ο δείκτης NPE (εξαιρουμένων των senior ομολόγων) αυξηθεί πάνω από το 7% σε συνεχή βάση ή εάν ο δείκτης CET1 μειωθεί στο 13%.
-Μειωθούν τα λειτουργικά κερδη/σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWAs) κάτω του 2% λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών του επιχειρηματικού μοντέλου της Εθνικής ή ενδείξεων αστάθειας χρηματοδότησης ή αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές χρέους για παρατεταμένη περίοδο.
Από την άλλη, θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση αν:
-Ο δείκτης NPE παραμείνει κάτω από το 5% και ο δείκτης CET1 παραμείνει τουλάχιστον περίπου στο 16% σε διαρκή βάση με αποτέλεσμα χαμηλό κεφαλαιακό βάρος από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε επίσης τη διατήρηση  του δείκτη λειτουργικά κέρδη/RWAs περίπου στο 2,5%, χωρίς σημαντική επιδείνωση του προφίλ κινδύνου της τράπεζας, συνοδευόμενη από σταθερή χρηματοδότηση και συνεχή συσσώρευση αποθεμάτων ασφαλείας MREL.

Eurobank

Η αναθεώρηση του Outlook της Eurobank αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα είναι επωφελής για τις τράπεζες, αφού θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας.
Με τη σειρά της, η οικονομία θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Eurobank, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας της και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η επενδυτική βαθμίδα μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου το 70% των κοινών μετοχικών κεφαλαίων Tier 1 -CET1- στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023).
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων (NPE) της Eurobank 5,5% και του επαρκούς δείκτη κάλυψης (72%) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, οδήγησαν σε αναθεώρηση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας σε «bb-» από «b+».
Σύμφωνα με τη Fitch, η τάση της Eurobank για ικανοποιητική απόδοση ποιότητας ενεργητικού θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από μειωμένους συστημικούς κινδύνους και συνεχή οικονομική ανάπτυξη.
Το Outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε Σταθερό εάν:
-Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επιδεινωθούν.
-Ο δείκτης NPE (εξαιρουμένων των senior ομολόγων) αυξηθεί πάνω από το 7% σε συνεχή βάση ή εάν ο δείκτης CET1 μειωθεί στο 13%.
-Μειωθούν τα λειτουργικά κερδη/σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWAs) κάτω του 2% λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών του επιχειρηματικού μοντέλου της Εθνικής ή ενδείξεων αστάθειας χρηματοδότησης ή αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές χρέους για παρατεταμένη περίοδο.
Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε επίσης ο δείκτης NPE να παραμείνει κάτω από το 5% και ο δείκτης CET1 να παραμείνει τουλάχιστον περίπου στο 16% σε διαρκή βάση, με αποτέλεσμα χαμηλό κεφαλαιακό βάρος από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Eπίσης, θα απαιτούσε τη διατήρηση του λόγου λειτουργικών κερδών/RWAs περίπου στο 2,5%, χωρίς σημαντική επιδείνωση του προφίλ κινδύνου της τράπεζας και συνοδευόμενη από σταθερή χρηματοδότηση και συνεχή συσσώρευση αποθεμάτων ασφαλείας MREL.

Alpha Bank

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η Fitch Ratings πιστώνει την αναβάθμιση του Outlook στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκ μέρους της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει, η επενδυτική βαθμίδα μειώνει επίσης τους κινδύνους που απορρέουν από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου 1,7 φορές το κεφάλαιο Common Equity Tier 1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) και τους συστημικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ποιότητα του ενεργητικού της.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η Alpha Bank θα συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές επιδόσεις επί της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και καθαρά κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία, σε μεσαία μονοψήφια νούμερα μέχρι το τέλος του 2025.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή πρόσβαση στις αγορές χρέους, γεγονός που θα υποστηρίξει την ικανότητα της Alpha Bank να παραμένει συμβατή με τις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις.
«Όλες αυτές οι εξελίξεις τελικά θα επηρεάσουν θετικά την εκτίμησή μας για το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας» προσθέτει η Fitch.
Το Outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε Σταθερό εάν:
-Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επιδεινωθούν
-Ο δείκτης NPE αυξηθεί πάνω από το 8% σε σταθερή βάση ή εάν ο δείκτης CET1 πέσει κάτω από το 12%
-Υπάρξει μείωση του λειτουργικού κέρδους κάτω από το 1% επί των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWA) λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών του επιχειρηματικού μοντέλου της Alpha Bank ή ενδείξεων αστάθειας χρηματοδότησης ή αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές χρέους για παρατεταμένη περίοδο
Από την άλλη, η σταθεροποίηση του δείκτη λειτουργικών κερδών/RWAs άνω του 2% χωρίς σημαντική επιδείνωση του προφίλ κινδύνου της τράπεζας, η ενίσχυση του δείκτη CET1 πάνω από 15%, η διατήρηση του δείκτη των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στο 7% με ενισχυμένη κάλυψη NPE, σε συνδυασμό με τη σταθερή χρηματοδότηση και συνεχή συσσώρευση αποθεμάτων ασφαλείας MREL, θα μπορούσαν να φέρουν αναβάθμιση.

Τράπεζα Πειραιώς

Η αναθεώρηση του Outlook της Τράπεζας Πειραιώς αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκ μέρους της ελληνικής οικονομίας θα είναι επωφελής για το επιχειρηματικό μοντέλο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Η επενδυτική βαθμίδα μειώνει και σε αυτή την περίπτωση τον κίνδυνο ο οποίος απορρέει από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου 2,2 φορές το κεφάλαιο Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) και τους συστημικούς κινδύνους λόγω ποιότητας του ενεργητικού.
«Το τελευταίο και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υποστηρίζουν την προσδοκία μας ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές επιδόσεις και θα μειώσει τον δείκτη NPEs εγγράφοντας μεσαία μονοψήφια μέχρι το τέλος του 2025» υποστηρίζει η Fitch.
Το Outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε Σταθερό εάν:
-Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επιδεινωθούν
-Ο δείκτης NPE αυξηθεί πάνω από το 8% σε σταθερή βάση ή εάν ο δείκτης CET1 πέσει κάτω από το 12%
-Το λειτουργικό κέρδος μειωθεί κάτω από το 1% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs) λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών στο επιχειρηματικό μοντέλο της Πειραιώς ή ενδείξεων αστάθειας χρηματοδότησης ή αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές για παρατεταμένη περίοδο.
Παράγοντες που θα μπορούσαν, μεμονωμένα ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε δράση/αναβάθμιση θετικής αξιολόγησης είναι:
-Η σταθεροποίηση του δείκτη λειτουργικών κερδών/RWAs άνω του 2% χωρίς σημαντική επιδείνωση του προφίλ κινδύνου της τράπεζας και η ενίσχυση του δείκτη CET1 πάνω από το 15%.
-Ο δείκτης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων να μειωθεί στο 7% με ενισχυμένη κάλυψη NPE, σε συνδυασμό με σταθερή χρηματοδότηση και συνεχή συσσώρευση αποθεμάτων ασφαλείας MREL.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης