Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καμία «οικονομική κατάρρευση»: Η Citi προβλέπει υγιέστερη οικονομική ανάπτυξη

Καμία «οικονομική κατάρρευση»: Η Citi προβλέπει υγιέστερη οικονομική ανάπτυξη
Οι μεγάλες οικονομίες έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά ανθεκτικές στις απότομες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια
Την άποψη ότι δεν χρειάζεται μια «οικονομική κατάρρευση» ώστε ο πληθωρισμός να μειωθεί στον στόχο και η οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, εξέφρασε ο Steven Wieting, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγο της Citi Global Wealth.
Οι μεγάλες οικονομίες έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτικές στις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στις ΗΠΑ, με την ύφεση να έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής και την αγορά εργασίας να παραμένει εύρωστη. Η συζήτηση έχει πλέον στραφεί στις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε πτωτική τροχιά προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ενώ η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί.
Ο Wieting -μιλώντας στο CNBC- εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται μια «οικονομική κατάρρευση» για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. «Είχαμε ένα τεράστιο σοκ - μια πανδημία, μια κατάρρευση. Δεν χρειαστήκαμε δύο υφέσεις για να θεραπεύσουμε τελικά το πρόβλημα του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά.
«Τώρα κρατάει χαμηλά τμήματα της οικονομίας μας -η μεταποίηση και το εμπόριο μειώνονται σε όλο τον κόσμο- αλλά αυτά είναι πιθανό να φτάσουν στο κατώτατο σημείο τους μέσα στο έτος».
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, αλλά μειωμένος σημαντικά από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022.
«Αυτή η περίοδος της βραδύτερης παγκόσμιας ανάπτυξης και της επιβράδυνσης της αύξησης της απασχόλησης στις ΗΠΑ πιστεύουμε ότι μπορεί να περάσει και να οδηγήσει σε μια υγιέστερη περίοδο ανάπτυξης, αν ρίξουμε μια ματιά ιδιαίτερα στο επόμενο έτος και μετά, και αυτή είναι η φετινή δουλειά για τους επενδυτές» δήλωσε ο Wieting. Ο ίδιος τόνισε ότι ενώ υπάρχει περίσσευμα που πρέπει να δουλευτεί από την οικονομία, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα μιας «πραγματικής υπερθέρμανσης» ή μιας παρατεταμένης «άνθησης», αλλά αντίθετα της υπερβολικής κυβερνητικής δημοσιονομικής τόνωσης που σχετίζεται με την ανάκαμψη από την πανδημία, η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
«Αν ρίξετε μια ματιά στην προσφορά χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή μειώθηκε κατά 4% κατά το προηγούμενο έτος. Ρίξτε μια ματιά στη δεκαετία του 1970, ήταν σχεδόν 10% αύξηση για ολόκληρη τη δεκαετία, σημαντικές τιμές που εκτινάσσονταν κατά 14% κάθε χρόνο - αυτό είναι... συνεχής πληθωρισμός», δήλωσε ο Wieting. «Αυτή η ιστορία με όλες αυτές τις κυβερνητικές δαπάνες που έρχονται και φεύγουν -αναταραχή στην προσφορά και τη ζήτηση, καταναλωτικές δαπάνες που αυξάνονται ή μειώνονται κατά 30% μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας- αυτό δεν είναι το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε πλέον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης