Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σενάριο Ζ: Αργά αλλά σταθερά ο κόσμος υπνοβατεί προς έναν Γ' Παγκόσμιο - Στο κόκκινο η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Σενάριο Ζ: Αργά αλλά σταθερά ο κόσμος υπνοβατεί προς έναν Γ' Παγκόσμιο - Στο κόκκινο η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Του Bob Savic, Senior Research Fellow, Global Policy Institute, London UK, και επισκέπτη καθηγητή, School of International Relations and Politics, University of Nottingham UK
«Το κινεζικό ναυτικό δέχεται επίθεση και αποκρούει τους εχθρούς του…».
Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας, αλλά για πολεμική υπόθεση στη θάλασσα της Κίνας που δημοσιεύτηκε στο «Chinese Journal of Ship Research»…
Το «σενάριο Ζ», όπως ονομάζεται, δεν ονοματίζει αντίπαλη χώρα, αλλά αναφέρει τα σκάφη «Arleigh Burke», κατηγορία αντιτορπιλικών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού… σε κάτι που θυμίζει Γ’ Παγκόσμιο.
Και η αλήθεια είναι πως τα γεωπολιτικά καθέκαστα κλιμακώνονται…
Σύμφωνα με τον Bob Savic, Senior Research Fellow, Global Policy Institute, London UK, η δημόσια εκδήλωση πρόθεσης εκ μέρους της Κίνας να θεσπίσει νόμο βάσει του οποίου θα συλλαμβάνει ξένους υπηκόους που εισέρχονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (SCS), σε ύδατα τα οποία ισχυρίζεται πως τελούν υπό τη δικαιοδοσία της, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η νομοθεσία, γνωστή ως Διαδικασία Επιβολής του Διοικητικού Νόμου για τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2024.
Τα βίαια επεισόδια μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, των Φιλιππίνων και της Κίνας, έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες.
Τελευταία εξέλιξη ήταν βίντεο το οποίο πρόβαλε το βρετανικό Sky News και έδειχνε πολλά μεγάλα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής να σφυροκοπούν μικρότερο πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων με ισχυρά κανόνια νερού, στα αμφισβητούμενα ύδατα που περιβάλλουν το Scarborough Shoal.
Λίγο πριν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida στην Ουάσιγκτον έχοντας στην ατζέντα ζητήματα που σχετίζονταν με την περιφερειακή ασφάλεια.
Ο Biden επιβεβαίωσε τη «σιδηρά» υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες και ιδιαίτερα προς τα πλοία της ακτοφυλακής που δέχονται ένοπλες επιθέσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Δεδομένου ότι η συνθήκη απαιτεί την αναφορά «ένοπλης» επίθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) σε πρώτη φάση, η χρήση κανονιών νερού από την Κίνα, αν και δυνητικά θανατηφόρα, δεν έχει μέχρι σήμερα ερμηνευθεί ως τέτοια.
Σίγουρα οι Φιλιππίνες δεν υπέβαλαν αναφορά για το περιστατικό που κινηματογραφήθηκε από το Sky News στο ΣΑΗΕ.
Ωστόσο, στον Διάλογο για την Ασφάλεια στη Σιγκαπούρη που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου, ο Marcos δήλωσε «Αν ένας Φιλιππινέζος πολίτης σκοτωθεί από εσκεμμένη ενέργεια, αυτό είναι πολύ κοντά σε αυτό που ορίζουμε ως πράξη πολέμου. Είναι κόκκινη γραμμή; Σχεδόν σίγουρα».
Αυτή η κόκκινη γραμμή θα γίνει ακόμη πιο κόκκινη από τις 15 Ιουνίου, καθώς οποιεσδήποτε συλλήψεις πραγματοποιούνται βάσει του νέου κινεζικού νόμου είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν υπό την απειλή όπλου, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την πρόκληση θανατηφόρου περιστατικού.
Ο Marcos JR χαρακτήρισε την επιβολή του νόμου από την Κίνα ως «κλιμάκωση» και «διαφορετική» από οτιδήποτε είχε επιβάλει το Πεκίνο στην αμφισβητούμενη και στρατηγική θαλάσσια περιοχή, της οποίας η Κίνα σχεδόν το 90% κάτω από τη γραμμή των εννέα παύλων της.
Εάν η Manila επικαλεστεί την αμοιβαία αμυντική της συνθήκη που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ, η σύγκρουση κινεζικών και αμερικανικών σκαφών θα είναι θέμα χρόνου.

Ο Ινδοειρηνικός παραμένει προτεραιότητα

Επιπλέον, υπογραμμίζοντας την εστίαση της Ουάσιγκτον στον Ινδοειρηνικό σε περίοδο κλιμακούμενης έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, δήλωσε στη Σιγκαπούρη ότι, «παρά τις συγκρούσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ο Ινδοειρηνικός παραμένει η προτεραιότητά μας.
Με τη σειρά του, ο Κινέζος υποστράτηγος Jing Jianfeng απάντησε περιφρονητικά ότι η στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδοειρηνικό είχε σκοπό «να προκαλέσει διχασμό, αντιπαράθεση, και να υπονομεύσει τη σταθερότητα».
Υπό το φως της επανεστίασης του Austin στον Ινδοειρηνικό, φαίνεται πιθανό ότι οποιοδήποτε αίτημα για στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ από τις Φιλιππίνες θα αντιμετωπιστεί θετικά στην Ουάσιγκτον - πιθανώς να κερδίσει τη συντριπτική διακομματική υποστήριξη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
Είναι ενδιαφέρον ότι ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουάσιγκτον, το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει σημαντικούς ναυτικούς πόρους που έχουν αναπτυχθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορεί να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Η ξαφνική και απροσδόκητη ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak για εκλογές στις 4 Ιουλίου ήρθε παράλληλα με μια πρόταση για προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, που μπορεί να σημαίνει πόλεμο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Εκτός από τα καταστροφικά παγκόσμια χρηματοπιστωτικά και οικονομικά κύματα σοκ που ενδέχεται να προκύψουν από οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, μπορεί να είναι μια σύγκρουση για την οποία προετοιμάζεται η Ουάσιγκτον, με την επιφύλαξη ενός κύριου περιοριστικού παράγοντα: οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση περιορίζεται αποκλειστικά στη Νότια Κίνα Θαλάσσια περιοχή.
Μπορεί να μην είναι τόσο τραβηγμένο σενάριο - αν σκεφτεί κανείς τον πόλεμο της Κορέας του 1950-53.
Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, περίπου δύο εκατομμύρια Αμερικανοί στρατιώτες πολέμησαν σκληρά εναντίον τριών εκατομμυρίων Κινέζων και 100.000 σοβιετικών, μαζί με τους συμμάχους τους στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.
Ωστόσο, ήταν μια σύγκρουση στην οποία οι τότε ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης, Truman, Mao και Stalin προσπαθούσαν να αποφύγουν την κλιμάκωση.
Ας ελπίσουμε ότι η συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα επικρατήσει, και μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση θα αποτραπεί.
Αλλά η ειρήνη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» υπογραμμίζει ο Savic.

Κλιμάκωση…

Οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για να μην αναφέρουμε την κοντινή Ταϊβάν, κλιμακώνονται σχεδόν μέρα με τη μέρα.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον επίσης κλιμακώνεται, εν μέσω νέων τιμωρητικών δασμών στις εισαγωγές κινεζικής πράσινης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων.
Στο μεταξύ, οι αιτιάσεις κατά του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, ότι δηλαδή προσφέρει στήριξη στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στον πόλεμο στην Ουκρανία, εντείνονται στους δυτικούς κύκλους.
Να σημειωθεί πως πρόκειται για αβάσιμους ισχυρισμούς του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (για απευθείας κινεζικές στρατιωτικές προμήθειες στη Ρωσία).
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Kurt Campbell ισχυρίστηκε ότι η κινεζική υποστήριξη ουσιαστικά ανασυγκρότησε τον ρωσικό στρατό με τη μορφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυροβολικού, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και παρακολούθησης κινήσεων στο πεδίο της μάχης.
«Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια που υποστηρίζεται από την ηγεσία της Κίνας και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στη Ρωσία κάθε υποστήριξη» δήλωσε ο Campbell κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαΐου.
Δεν μπορεί κανείς απλώς να παραμερίσει τους κινδύνους που αναδύονται από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας σε πολλαπλά μέτωπα, όπως έκαναν πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αγωνίστηκαν για την υπεροχή στην ήπειρο.
Στο σημερινό εξίσου πολωμένο και στρατιωτικοποιημένο περιβάλλον, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να κατευναστούν πιθανά σημεία πυροδότησης, είτε τυχαία είτε όχι, που μπορεί να εκραγούν σε μια καταστροφική, συγκλονιστική περιφερειακή σύγκρουση.
Το έναυσμα για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο σημειώθηκε στις 28 Ιουνίου 1914, με τη δολοφονία του Αυστριακού Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, στο Σεράγεβο.
Αυτή τη φορά, το έναυσμα θα μπορούσε να είναι ο θάνατος ενός Φιλιππινέζου ναύτη στα τροπικά νερά της Νοτιοανατολικής Ασίας.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπνοβατούν ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδίας του 1914 στο δεύτερο μισό του Ιουνίου 2024 ή, μάλιστα, σε οποιοδήποτε σημείο στο μέλλον» καταλήγει ο Savic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης