Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η δημοσιονομική καταστροφή των ΗΠΑ και η αναμενόμενη φτωχοποίηση των Αμερικανών

Η δημοσιονομική καταστροφή των ΗΠΑ και η αναμενόμενη φτωχοποίηση των Αμερικανών
Ο Daniel Lacalle μπαίνει στη… μακρά λίστα όσων βλέπουν αυτό που έρχεται
Σχετικά Άρθρα
Ως μία καταστροφική «συνταγή» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση μίας μεγάλης μερίδας Αμερικανών, αποτιμά τη δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης του Joe Biden ο γνωστός οικονομολόγος Daniel Lacalle.
Όπως αναφέρει στο blog του, oι ελλειμματικές δαπάνες δεν είναι εργαλείο ανάπτυξης, αλλά μία συνταγή στασιμο-πληθωρισμού.
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) δείχνουν την έκταση των προκλήσεων του δημοσιονομικού εφιάλτη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το CBO αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,9 τρισεκ. δολαρίων το 2024, έτος υποτιθέμενης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικών εσόδων ρεκόρ. «Αναμένουν τα έσοδα να φτάσουν τα 4,9 τρισεκ. δολάρια, ή το 17,2% του ΑΕΠ, το 2024, τα οποία θα αυξηθούν στο 18% έως το 2027 και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2034.
Το κύριο εύρημα αυτής της έκθεσης είναι ανησυχητικό. Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται ύφεση και αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από το 2024 έως το 2034, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκραγεί από 1,9 τρισεκ. δολάρια σε 2,8 τρισεκ. δολάρια έως το 2034.
Οι εκτιμήσεις τοποθετούν το προσαρμοσμένο έλλειμμα στο 6,9% του ΑΕΠ έως το 2034, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο του 3,7% τα προηγούμενα 50 χρόνια», σχολιάζει ο οικονομολόγος, ενώ διερωτάται:

Ποιο είναι το πρόβλημα όταν το CBO βλέπει σταθερή ανάπτυξη και αύξηση των εσόδων; Τα ελλείμματα είναι πάντα πρόβλημα δαπανών.
Μέχρι το 2034, αναμένεται ότι οι δαπάνες θα εκτοξευθούν από 6,8 τρισεκ. δολάρια σε 10,3 τρισεκ. δολάρια, ή 24,9% του ΑΕΠ. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη σημαντική αύξηση των δαπανών που αναφέρει το CBO είναι το αυξανόμενο κόστος του χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση, το χρέος διογκώνεται από το 2024 έως το 2034 «καθώς οι αυξήσεις στο κόστος των τόκων και οι υποχρεωτικές δαπάνες υπερβαίνουν τον ρυθμό των δαπανών κατά διακριτική ευχέρεια και την αύξηση των εσόδων».
«Το δημόσιο χρέος αυξάνεται από 99% του ΑΕΠ το 2024 σε 122% το 2034, ή 50,6 τρισεκ. δολάρια, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε το δημόσιο χρέος που κατέχουν άλλες οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της Fed. Το CBO θεωρεί ότι το «χρέος που κατέχει το δημόσιο» είναι 28 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, όταν το δημόσιο χρέος είναι ήδη 34 τρισεκ.δολάρια. Έτσι, το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αυξηθεί κατά 22 τρισεκ.δολάρια σε μια δεκαετία.
Οι προβλέψεις του CBO αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία ότι δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό μέσω μέτρων για τα έσοδα. Δεν υπάρχει σύνολο μέτρων εσόδων που να μπορούν να συγκεντρώσουν 2 τρισεκ. δολάρια ετησίως σε πρόσθετες ετήσιες εισπράξεις.
Μια οικονομία που δημιουργεί ετήσιο έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για να επιτύχει ετήσια ανάπτυξη μόλις 2%, βρίσκεται σε επικίνδυνο μονοπάτι, ακόμα κι αν αυτό το είδος ανάπτυξης διατηρηθεί. Αναπόφευκτα, με το πρώτο σημάδι ύφεσης, η κυβέρνηση θα ξόδευε ακόμη περισσότερα.
Γιατί να ανησυχούν οι Αμερικανοί για αυτόν τον απερίσκεπτο ρυθμό δανεισμού; Γιατί θα σημαίνει τρία πράγματα για αυτούς: υψηλότεροι φόροι, ασθενέστερη ανάπτυξη και φθίνουσα αγοραστική δύναμη του μισθού και των αποταμιεύσεών τους.

Εάν αποδέχεστε τις ελλειμματικές δαπάνες, ασπάζεστε τη φτωχοποίηση. Εάν υπερασπίζεστε αυτού του είδους τις ελλειμματικές δαπάνες, υποστηρίζετε ενεργά τον στασιμο-πληθωρισμό.
Οι ελλειμματικές δαπάνες δεν είναι κοινωνική πολιτική, είναι βαθιά αντικοινωνική. Σημαίνει μετακύλιση του βάρους του κράτους στην επόμενη γενιά, κάνοντας τα αγέννητα φτωχότερα πριν δουν το φως της δημοσιότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν τον ευρωπαϊκό τρόπο και απέτυχαν.
Παρέδωσε ένα διογκωμένο ΑΕΠ με χρέη με φθίνουσα καταναλωτική εμπιστοσύνη και καταστροφή της αγοραστικής δύναμης», καταλήγει ο Daniel Lacalle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης