
Παρά τη μερική άρση των αμοιβαίων δασμών των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων οικονομιών—πλην της Κίνας—η αβεβαιότητα στις αγορές παραμένει αυξημένη.
Αναλυτές της DBRS εκτιμούν ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κινδύνου (Cost of Risk - CoR) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Morningstar DBRS, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανότατα θα προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των οικονομικών τους προβλέψεων για το 2025, ενσωματώνοντας σενάρια με πιο αδύναμη ανάπτυξη και συνεχιζόμενη υψηλή μεταβλητότητα.
Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων και μεγαλύτερο ποσοστό δανείων Σταδίου 2.
Όπως είχε παρατηρηθεί και κατά την περίοδο της πανδημίας, εάν επιβληθούν νέοι, υψηλότεροι δασμοί από τις ΗΠΑ, οι τράπεζες θα προσεγγίσουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα κλάδους που θεωρούνται ευάλωτοι—όχι μόνο τον αυτοκινητοβιομηχανικό, τον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά και τον βιομηχανικό, τα καταναλωτικά αγαθά, τη χημική βιομηχανία και την υγεία.
Παρότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης επιτοκίων, αναλυτές σημειώνουν ότι θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα συγκριτικά με την εποχή των αρνητικών ή μηδενικών επιτοκίων. Εφόσον η οικονομική δραστηριότητα εξασθενήσει και η ανεργία αυξηθεί, είναι πιθανό να σημειωθεί άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά συνέπεια, αύξηση στις προβλέψεις.
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι τράπεζες διαθέτουν ακόμα «management overlays», δηλαδή αποθεματικά ασφαλείας, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πιέσεις.
Έτσι, η Morningstar DBRS δεν προβλέπει δραστική αύξηση στο CoR ή στα δάνεια Σταδίου 2 εντός του 2025—αν και τα επίπεδά τους θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με το 2024.
Στατιστικά και τάσεις ανά χώρα
Το μέσο CoR για τις 50 ευρωπαϊκές τράπεζες που εξετάστηκαν στην έκθεση ανήλθε σε 31 μονάδες βάσης (bps) για το 2024, οριακά αυξημένο από τις 30 bps στο α’ εξάμηνο και μειωμένο από τις 39 bps του 2023. Συγκριτικά, το 2020 το CoR είχε εκτοξευθεί στις 107 bps λόγω πανδημίας.
Οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα CoR, με τα ισπανικά μεγέθη να επηρεάζονται από τη διεθνή έκθεση των τραπεζών Santander και BBVA στις αναδυόμενες αγορές.
Στη Γερμανία, η αύξηση αποδίδεται κυρίως σε υψηλότερες προβλέψεις της DZ Bank για δάνεια καταναλωτικά, ακίνητης περιουσίας και εταιρικά.
Αντίθετα, τράπεζες στη Δανία, Σουηδία και Φινλανδία κατέγραψαν τα χαμηλότερα επίπεδα CoR, όπως και στην Ιρλανδία, λόγω σημαντικών αποδεσμεύσεων προβλέψεων.
Οι τράπεζες στην Πορτογαλία επίσης βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις τους σε σχέση με το 2023, με αιχμή του δόρατος την Caixa Geral de Depósitos (CGD).
Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν εντυπωσιακή μείωση του κόστους κινδύνου σε σχέση με το 2023.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε μείωση κατά 90 bps, ενώ η Alpha Bank, παρότι κατέγραψε αύξηση το πρώτο εξάμηνο λόγω συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων, έκλεισε τη χρονιά με βελτιωμένο COR χάρη στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της.
Στη Γερμανία, η αύξηση του COR προήλθε κυρίως από την DZ Bank λόγω αυξημένων προβλέψεων σε καταναλωτικά δάνεια, εμπορικά ακίνητα και εταιρικά δάνεια. Αντίθετα, οι σκανδιναβικές τράπεζες (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία) σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ η Ιρλανδία παρουσίασε εντυπωσιακή μείωση του COR, λόγω αποδεσμεύσεων προβλέψεων από την Permanent tsb.
Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία σημείωσαν επίσης σημαντικές μειώσεις, κυρίως λόγω επικαιροποίησης των μακροοικονομικών μοντέλων και αποδέσμευσης διοικητικών αποθεμάτων που είχαν σχηματιστεί κατά την πανδημία, τα οποία ενδέχεται να επανέλθουν αν επιδεινωθεί το οικονομικό περιβάλλον.
Αντιθέτως, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γερμανία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο COR από το 2023, αν και οι αυξήσεις αυτές κρίνονται ήπιες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών