
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Bessent, έχει συντάξει μια λίστα χωρών με προτεραιότητα για εμπορικές συμφωνίες
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν δύο νέες εμπορικές ενέργειες βάσει του Άρθρου 232, που αναμένεται να οδηγήσουν στην επιβολή δασμών 25% σε ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα.
Προφανώς, και οι δύο κλάδοι θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, ενώ ιδιαίτερα αναμένεται να πληγεί η Ιρλανδία.
Ο Πρόεδρος Trump υπαινίχθηκε επίσης ότι θα παγώσει προσωρινά τους δασμούς στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων για εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.
Είναι αναμενόμενο ότι και άλλοι κλάδοι θα ζητήσουν το ίδιο, και θα λάβουν παρόμοια απάντηση: «μόνο προσωρινά και μόνο εάν μεταφέρετε την παραγωγή σας στις ΗΠΑ».
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Bessent, έχει συντάξει μια λίστα χωρών με προτεραιότητα για εμπορικές συμφωνίες: Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία — καθώς και Καναδά και Μεξικό.
Το Βιετνάμ και η ASEAN παραμένουν στο περιθώριο, καθώς είναι κράτη στενά συνδεδεμένα με την κινεζική οικονομία, διατηρώντας ταυτόχρονα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα και εξίσου μεγάλα πλεονάσματα με τις ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Trump δυσαρεστήθηκε με την πρόσφατη κρατική επίσκεψη του Xi Jinping στο Βιετνάμ —με εκκλήσεις για κοινή στάση απέναντι στον «εκφοβισμό» και την υπογραφή 45 συμφωνιών— αλλά η απόφαση του Ανόι να αυξήσει κατά 30% τον αμυντικό του προϋπολογισμό ίσως υποδηλώνει την πρόθεσή του να αγοράσει αμερικανικά F-16, με στόχο τη μείωση του διμερούς εμπορικού ελλείμματος.
Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η απόφαση δεν θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Από στρατηγική σκοπιά, η Ουάσιγκτον θέλει οι χώρες να αντικατοπτρίζουν τις κινήσεις της έναντι της Κίνας, δημιουργώντας έναν νέο κλειστό κύκλο εμπορίου/χρηματοδότησης/ενέργειας/άμυνας.
Καθώς οι ΗΠΑ "αρπάζουν" εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής (περισσότερα γι’ αυτό σύντομα), ποιοι θα μείνουν για την Ευρώπη, αν δεν ενταχθεί σε αυτήν την "παρέα";
Η Μικρονησία και οι πιγκουίνοι που αντιμετωπίζουν δασμούς 10% από τις ΗΠΑ;
Αναμενόμενα, υπάρχουν αναφορές ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις, αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν πλέον με «καρτοκινητά» για λόγους μυστικότητας.
Εδώ, η Ευρώπη νομίζει και πάλι ότι η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ θα λύσει το πρόβλημα• αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με την Κίνα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Την ίδια ώρα, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στους καταναλωτές πώς τα ευρωπαϊκά πολυτελή brands κατασκευάζονται στην Κίνα, ενθαρρύνοντάς τους να προτιμήσουν εγχώριες εναλλακτικές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, «ανώτερα στελέχη των Εργατικών ζητούν επανεξέταση των κινεζικών επενδύσεων στις υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου», ενώ μέλη του κόμματος προειδοποιούν ότι η «επαναπροσέγγιση της κυβέρνησης με το Πεκίνο ίσως θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» στον απόηχο της κρίσης στην British Steel.
Παράλληλα, τα οικιακά και επιχειρηματικά απορρίμματα ενδέχεται να αρχίσουν να συσσωρεύονται στους δρόμους έξω από το Μπέρμιγχαμ, καθώς τα συνδικάτα απορρίπτουν πρόταση για αύξηση μισθών λίγο πριν τις τοπικές εκλογές της 1ης Μαΐου.
Πολλά πράγματα που ήρθαν σε ωραία κουτιά την περασμένη εβδομάδα τώρα κινδυνεύουν να πεταχτούν δημόσια.
Η πρώην υπουργός Οικονομικών Janet Yellen λέει ότι η κυβέρνηση Trump υπονομεύει το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος• πρόκειται για την ίδια πρώην επικεφαλής της Fed που δανείστηκε τεράστια ποσά βραχυπρόθεσμα και δεν αναχρηματοδότησε φθηνά το χρέος των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα όταν είχε την ευκαιρία.
Η Yellen λέει επίσης ότι η επαναπατρισμένη βιομηχανική παραγωγή είναι «όνειρο απατηλό» και μη επιθυμητή, παρά το γεγονός ότι επέβλεψε την επιβολή δασμών στην Κίνα, την ψήφιση του CHIPS Act και των επιδοτήσεων IRA με στόχο την επαναφορά της παραγωγής και των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Κανένα «χαρτί»
Ένα editorial των Financial Times υποστηρίζει ότι ο Trump δεν έχει κανένα «χαρτί» και θα χάσει τον εμπορικό πόλεμο, επειδή το λέει το φιλοπαγκοσμιοποιητικό Peterson Institute for International Economics (PIIE).
Παρά το ιστορικό λανθασμένων προβλέψεών τους, οι αναλυτές του PIIE αντιμετωπίζουν τη νέα εμπορική στρατηγική ως ένα «auto-da-fé» – μια πράξη πίστης που απαιτεί δημόσια μεταμέλεια και κάψιμο αιρετικών.
Αυτή η σχεδόν θρησκευτική προσέγγιση στο εμπόριο είναι ακόμη ένα επεισόδιο στο αφήγημα «ή μαζί μας ή απέναντι», και δεν βοηθά καθόλου εκείνους που προσπαθούν να αξιολογήσουν τα πιθανά αποτελέσματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και στις δύο πλευρές. Άλλωστε, ποια «χαρτιά» κοιτάζει το PIIE;
Ναι, η Κίνα παράγει τα πάντα και οι ΗΠΑ όχι. Όμως, ένα μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ χωρίς την Κίνα θα μπορούσε, μετά από περίοδο προσαρμογής, να την αφήσει με υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα που δεν θα μπορεί να απορροφήσει.
Παρομοίως, σχολιασμός του Bloomberg υποστηρίζει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί καθώς χάνει την ελκυστικότητά του ως αποθεματικό νόμισμα• όμως δεν παρέχει καμία ανάλυση για τις συνέπειες ενός κόσμου χωρίς παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για όσους έχουν χρέη σε δολάρια: Μήπως η απόλυτη κατάρρευση του δολαρίου;
Η κατάρρευση του δολαριοκεντρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς όλοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δισεκατομμύρια των δανείων τους;
Η πληθωριστική απομείωση αυτών των χρεών;
Η παγκόσμια διάσπαση σε διαφορετικά νομισματικά (ή βασισμένα σε εμπορεύματα), εμπορικά, ενεργειακά και αμυντικά μπλοκ — εντός των οποίων το δολάριο ενδέχεται να παραμείνει «πρώτο μεταξύ ίσων» υπό την απειλή ισχύος, παρά το μειωμένο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ;
Άλλωστε, οι ΗΠΑ μπορούν να μετατρέψουν την παλιά, χρηματοοικονομικά εύθραυστη θέση τους σε πλεονέκτημα, εάν το επιλέξουν.
Ο Bessent, μόλις δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος σκέφτεται ποιος θα διαδεχθεί τον Powell στην ηγεσία της Fed το επόμενο έτος – και σε μια εποχή οικονομικής γεωστρατηγικής, θα είναι σίγουρα κάποιος που κατανοεί τη δύναμη των γραμμών ανταλλαγής δολαρίων.
Κι αυτό, τη στιγμή που η απόδοση των ιαπωνικών 30ετών ομολόγων πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές του 2004 – και δεν απέχει πολύ από το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2000.
Πώς θα τα βγάλει πέρα η Ιαπωνία, με τόσο υψηλό χρέος;
Με ακόμα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων; Αντίστοιχα, πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωζώνη στις συνέπειες του γεγονότος ότι το ευρώ λειτουργεί ως το νέο «παγκόσμιο αποθεματικό... ψευτονόμισμα»;
Με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, αποβιομηχάνιση και πόλωση — όχι ενότητα και επανεξοπλισμό.
Τόσο πολλά είναι ασαφή σε τόσα πολλά μέτωπα: η αστάθεια στις αγορές αντανακλά αυτή την αβεβαιότητα και δεν την συγκαλύπτει.
Σκληρή ισχύς
Στο πεδίο της «σκληρής ισχύος», ο Trump απέρριψε πρόταση της Ουκρανίας για αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 50 δισ. δολαρίων, λέγοντας για τον Πρόεδρο Zelensky: «Πάντα ζητάει πυραύλους.
Άκου, όταν ξεκινάς έναν πόλεμο, πρέπει να ξέρεις ότι μπορείς να τον κερδίσεις. Δεν ξεκινάς πόλεμο με κάποιον που είναι 20 φορές πιο ισχυρός από εσένα και ελπίζεις μετά ότι κάποιοι θα σου δώσουν πυραύλους».
Είναι φανερό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για μια «ειρηνευτική» συμφωνία και έναν αντεστραμμένο Νίξον – έναν «Νοξον».
Οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν πρόκειται επίσης να συνεχιστούν στο Ομάν, όχι στη Ρώμη, με απειλές για επίθεση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία• παράλληλα, μια συμφωνία ΗΠΑ–Σαουδικής Αραβίας για την επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων βρίσκεται στα σκαριά – «Επιτρέπεται και στους δύο να επεξεργάζεστε ουράνιο. Οπότε, να φέρεστε καλά και οι δύο!»
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο αλλά και δυνητικά κερδοφόρο διπλωματικό στοίχημα.
Επιπλέον, σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, 80.000 στρατιώτες συγκεντρώνονται στην Υεμένη, προετοιμαζόμενοι για επίθεση σε εδάφη υπό τον έλεγχο των Χούθι.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί, όλα αυτά μπορούν να ερμηνευθούν ως σημάδι ότι η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν πλέον ταχθεί στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, αφού διαπίστωσαν ότι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία μπορούν να προβάλλουν ουσιαστική ισχύ στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, οι ομοσπονδιακές εκλογές στην Αυστραλία δείχνουν πόσο λίγο κατανοούν ορισμένες δυτικές δημοκρατίες τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως.
Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πολιτικές και των δύο μεγάλων κομμάτων θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 15% ακόμη: προφανώς, το να καταστήσεις κάτι πιο προσιτό δεν σημαίνει ποτέ ότι η τιμή του θα πέσει, και το ΑΕΠ της Αυστραλίας προσανατολίζεται προς ακόμη υψηλότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων.
Κάτι που το PIIE θα ήταν ευτυχές να δει και στις ΗΠΑ.
Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον εισέλθει σε μια άλλη μορφή αυτο-μαστίγωσης και η παγκοσμιοποίηση έχει ριχτεί στην πυρά – ίσως μαζί με
τη Wall Street, μέχρι να αρχίσει να αντανακλά όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία.
Άρα, ναι, υπάρχει αστάθεια τώρα — αλλά ένας άλλος κόσμος έρχεται. Είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτόν;
www.bankingnews.gr
Προφανώς, και οι δύο κλάδοι θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, ενώ ιδιαίτερα αναμένεται να πληγεί η Ιρλανδία.
Ο Πρόεδρος Trump υπαινίχθηκε επίσης ότι θα παγώσει προσωρινά τους δασμούς στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων για εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.
Είναι αναμενόμενο ότι και άλλοι κλάδοι θα ζητήσουν το ίδιο, και θα λάβουν παρόμοια απάντηση: «μόνο προσωρινά και μόνο εάν μεταφέρετε την παραγωγή σας στις ΗΠΑ».
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Bessent, έχει συντάξει μια λίστα χωρών με προτεραιότητα για εμπορικές συμφωνίες: Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία — καθώς και Καναδά και Μεξικό.
Το Βιετνάμ και η ASEAN παραμένουν στο περιθώριο, καθώς είναι κράτη στενά συνδεδεμένα με την κινεζική οικονομία, διατηρώντας ταυτόχρονα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα και εξίσου μεγάλα πλεονάσματα με τις ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Trump δυσαρεστήθηκε με την πρόσφατη κρατική επίσκεψη του Xi Jinping στο Βιετνάμ —με εκκλήσεις για κοινή στάση απέναντι στον «εκφοβισμό» και την υπογραφή 45 συμφωνιών— αλλά η απόφαση του Ανόι να αυξήσει κατά 30% τον αμυντικό του προϋπολογισμό ίσως υποδηλώνει την πρόθεσή του να αγοράσει αμερικανικά F-16, με στόχο τη μείωση του διμερούς εμπορικού ελλείμματος.
Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η απόφαση δεν θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Από στρατηγική σκοπιά, η Ουάσιγκτον θέλει οι χώρες να αντικατοπτρίζουν τις κινήσεις της έναντι της Κίνας, δημιουργώντας έναν νέο κλειστό κύκλο εμπορίου/χρηματοδότησης/ενέργειας/άμυνας.
Καθώς οι ΗΠΑ "αρπάζουν" εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής (περισσότερα γι’ αυτό σύντομα), ποιοι θα μείνουν για την Ευρώπη, αν δεν ενταχθεί σε αυτήν την "παρέα";
Η Μικρονησία και οι πιγκουίνοι που αντιμετωπίζουν δασμούς 10% από τις ΗΠΑ;
Αναμενόμενα, υπάρχουν αναφορές ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις, αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν πλέον με «καρτοκινητά» για λόγους μυστικότητας.
Εδώ, η Ευρώπη νομίζει και πάλι ότι η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ θα λύσει το πρόβλημα• αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με την Κίνα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Την ίδια ώρα, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στους καταναλωτές πώς τα ευρωπαϊκά πολυτελή brands κατασκευάζονται στην Κίνα, ενθαρρύνοντάς τους να προτιμήσουν εγχώριες εναλλακτικές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, «ανώτερα στελέχη των Εργατικών ζητούν επανεξέταση των κινεζικών επενδύσεων στις υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου», ενώ μέλη του κόμματος προειδοποιούν ότι η «επαναπροσέγγιση της κυβέρνησης με το Πεκίνο ίσως θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» στον απόηχο της κρίσης στην British Steel.
Παράλληλα, τα οικιακά και επιχειρηματικά απορρίμματα ενδέχεται να αρχίσουν να συσσωρεύονται στους δρόμους έξω από το Μπέρμιγχαμ, καθώς τα συνδικάτα απορρίπτουν πρόταση για αύξηση μισθών λίγο πριν τις τοπικές εκλογές της 1ης Μαΐου.
Πολλά πράγματα που ήρθαν σε ωραία κουτιά την περασμένη εβδομάδα τώρα κινδυνεύουν να πεταχτούν δημόσια.
Η πρώην υπουργός Οικονομικών Janet Yellen λέει ότι η κυβέρνηση Trump υπονομεύει το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος• πρόκειται για την ίδια πρώην επικεφαλής της Fed που δανείστηκε τεράστια ποσά βραχυπρόθεσμα και δεν αναχρηματοδότησε φθηνά το χρέος των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα όταν είχε την ευκαιρία.
Η Yellen λέει επίσης ότι η επαναπατρισμένη βιομηχανική παραγωγή είναι «όνειρο απατηλό» και μη επιθυμητή, παρά το γεγονός ότι επέβλεψε την επιβολή δασμών στην Κίνα, την ψήφιση του CHIPS Act και των επιδοτήσεων IRA με στόχο την επαναφορά της παραγωγής και των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Κανένα «χαρτί»
Ένα editorial των Financial Times υποστηρίζει ότι ο Trump δεν έχει κανένα «χαρτί» και θα χάσει τον εμπορικό πόλεμο, επειδή το λέει το φιλοπαγκοσμιοποιητικό Peterson Institute for International Economics (PIIE).
Παρά το ιστορικό λανθασμένων προβλέψεών τους, οι αναλυτές του PIIE αντιμετωπίζουν τη νέα εμπορική στρατηγική ως ένα «auto-da-fé» – μια πράξη πίστης που απαιτεί δημόσια μεταμέλεια και κάψιμο αιρετικών.
Αυτή η σχεδόν θρησκευτική προσέγγιση στο εμπόριο είναι ακόμη ένα επεισόδιο στο αφήγημα «ή μαζί μας ή απέναντι», και δεν βοηθά καθόλου εκείνους που προσπαθούν να αξιολογήσουν τα πιθανά αποτελέσματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και στις δύο πλευρές. Άλλωστε, ποια «χαρτιά» κοιτάζει το PIIE;
Ναι, η Κίνα παράγει τα πάντα και οι ΗΠΑ όχι. Όμως, ένα μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ χωρίς την Κίνα θα μπορούσε, μετά από περίοδο προσαρμογής, να την αφήσει με υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα που δεν θα μπορεί να απορροφήσει.
Παρομοίως, σχολιασμός του Bloomberg υποστηρίζει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί καθώς χάνει την ελκυστικότητά του ως αποθεματικό νόμισμα• όμως δεν παρέχει καμία ανάλυση για τις συνέπειες ενός κόσμου χωρίς παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για όσους έχουν χρέη σε δολάρια: Μήπως η απόλυτη κατάρρευση του δολαρίου;
Η κατάρρευση του δολαριοκεντρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς όλοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δισεκατομμύρια των δανείων τους;
Η πληθωριστική απομείωση αυτών των χρεών;
Η παγκόσμια διάσπαση σε διαφορετικά νομισματικά (ή βασισμένα σε εμπορεύματα), εμπορικά, ενεργειακά και αμυντικά μπλοκ — εντός των οποίων το δολάριο ενδέχεται να παραμείνει «πρώτο μεταξύ ίσων» υπό την απειλή ισχύος, παρά το μειωμένο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ;
Άλλωστε, οι ΗΠΑ μπορούν να μετατρέψουν την παλιά, χρηματοοικονομικά εύθραυστη θέση τους σε πλεονέκτημα, εάν το επιλέξουν.
Ο Bessent, μόλις δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος σκέφτεται ποιος θα διαδεχθεί τον Powell στην ηγεσία της Fed το επόμενο έτος – και σε μια εποχή οικονομικής γεωστρατηγικής, θα είναι σίγουρα κάποιος που κατανοεί τη δύναμη των γραμμών ανταλλαγής δολαρίων.
Κι αυτό, τη στιγμή που η απόδοση των ιαπωνικών 30ετών ομολόγων πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές του 2004 – και δεν απέχει πολύ από το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2000.
Πώς θα τα βγάλει πέρα η Ιαπωνία, με τόσο υψηλό χρέος;
Με ακόμα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων; Αντίστοιχα, πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωζώνη στις συνέπειες του γεγονότος ότι το ευρώ λειτουργεί ως το νέο «παγκόσμιο αποθεματικό... ψευτονόμισμα»;
Με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, αποβιομηχάνιση και πόλωση — όχι ενότητα και επανεξοπλισμό.
Τόσο πολλά είναι ασαφή σε τόσα πολλά μέτωπα: η αστάθεια στις αγορές αντανακλά αυτή την αβεβαιότητα και δεν την συγκαλύπτει.
Σκληρή ισχύς
Στο πεδίο της «σκληρής ισχύος», ο Trump απέρριψε πρόταση της Ουκρανίας για αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 50 δισ. δολαρίων, λέγοντας για τον Πρόεδρο Zelensky: «Πάντα ζητάει πυραύλους.
Άκου, όταν ξεκινάς έναν πόλεμο, πρέπει να ξέρεις ότι μπορείς να τον κερδίσεις. Δεν ξεκινάς πόλεμο με κάποιον που είναι 20 φορές πιο ισχυρός από εσένα και ελπίζεις μετά ότι κάποιοι θα σου δώσουν πυραύλους».
Είναι φανερό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για μια «ειρηνευτική» συμφωνία και έναν αντεστραμμένο Νίξον – έναν «Νοξον».
Οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν πρόκειται επίσης να συνεχιστούν στο Ομάν, όχι στη Ρώμη, με απειλές για επίθεση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία• παράλληλα, μια συμφωνία ΗΠΑ–Σαουδικής Αραβίας για την επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων βρίσκεται στα σκαριά – «Επιτρέπεται και στους δύο να επεξεργάζεστε ουράνιο. Οπότε, να φέρεστε καλά και οι δύο!»
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο αλλά και δυνητικά κερδοφόρο διπλωματικό στοίχημα.
Επιπλέον, σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, 80.000 στρατιώτες συγκεντρώνονται στην Υεμένη, προετοιμαζόμενοι για επίθεση σε εδάφη υπό τον έλεγχο των Χούθι.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί, όλα αυτά μπορούν να ερμηνευθούν ως σημάδι ότι η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν πλέον ταχθεί στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, αφού διαπίστωσαν ότι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία μπορούν να προβάλλουν ουσιαστική ισχύ στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, οι ομοσπονδιακές εκλογές στην Αυστραλία δείχνουν πόσο λίγο κατανοούν ορισμένες δυτικές δημοκρατίες τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως.
Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πολιτικές και των δύο μεγάλων κομμάτων θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 15% ακόμη: προφανώς, το να καταστήσεις κάτι πιο προσιτό δεν σημαίνει ποτέ ότι η τιμή του θα πέσει, και το ΑΕΠ της Αυστραλίας προσανατολίζεται προς ακόμη υψηλότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων.
Κάτι που το PIIE θα ήταν ευτυχές να δει και στις ΗΠΑ.
Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον εισέλθει σε μια άλλη μορφή αυτο-μαστίγωσης και η παγκοσμιοποίηση έχει ριχτεί στην πυρά – ίσως μαζί με
τη Wall Street, μέχρι να αρχίσει να αντανακλά όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία.
Άρα, ναι, υπάρχει αστάθεια τώρα — αλλά ένας άλλος κόσμος έρχεται. Είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτόν;
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών