Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άλλαξε ξανά και μάλιστα άρδην το προφίλ ρίσκου της χώρας και του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά το τραπεζικό «πλιάτσικο» στην Κύπρο - Νέα δεδομένα στην αγορά και στις μετοχές - Ελπίδες για καλή βραχυχρόνια αντίδραση

Άλλαξε ξανά και μάλιστα άρδην το προφίλ ρίσκου της χώρας και του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά το τραπεζικό «πλιάτσικο» στην Κύπρο - Νέα δεδομένα στην αγορά και στις μετοχές - Ελπίδες για καλή βραχυχρόνια αντίδραση
Τη δραματική επάνοδο του συστημικού ρίσκου για την Ελλάδα πιστοποιεί η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και της αγοράς των ομολόγων αυτή την εβδομάδα.
Το προφίλ ρίσκου έχει αλλάξει ξανά όχι σε επίπεδο εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά γενικότερα στην εμπιστοσύνη στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα δραματικά τεκταινόμενα στην Κύπρο και το τραπεζικό «πλιάτσικο» που έλαβε χώρα, αλλάζουν άρδην το σκηνικό και στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το ευρωπαϊκό νότο, που βλέπει ξανά ισχυρούς τριγμούς σ’ όλο το χρηματοπιστωτικό του σύστημα.
Αν οι αποφάσεις των ευρωπαίων… εταίρων ήταν να αποδομήσουν περαιτέρω τους αδύνατους του ευρωπαϊκού νότου και να ενισχύσουν τους ισχυρούς της Ευρώπης, το πέτυχαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα spreads σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση το διήμερο, ενώ και τα χρηματιστήρια – κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας – πιέστηκαν.
Μάλιστα, το spreads του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε ραγδαία αύξηση διαμορφούμενο την Τετάρτη στις 1.157 μονάδες με άνοδο 71 μονάδων βάσης, ενώ θυμίζουμε προ ενάμιση περίπου μήνα είχε κατέλθει στην περιοχή των 860 μονάδων, που ήταν το χαμηλό σχεδόν δύο ετών!
Σε ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το «μακελειό» της Τρίτης με την πτώση – γκρέμισμα σε ποσοστό -4,90% που όχι μόνο εκμηδένισε εντελώς τα κέρδη του 2013, αλλά έφερε νέα χαμηλά 3,5 μηνών, συνέχισε με πτώση -3,99% την Τετάρτη!
Συνολικά ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου χάνει -8,70% το διήμερο της πτώσης, ο FTSE 25 βρίσκεται στο -9,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει μικρότερη πτώση σε ποσοστό -4,07%.

Πτώση έως και -21,41% σε κορυφαία blue chips το διήμερο

Όμως, ιδιαίτερα σφοδρές είναι οι πιέσεις που δέχονται σημαντικές μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας και μάλιστα αυτές που είχαν ηγηθεί στην πρότερη άνοδο της αγοράς!
Αναφερόμαστε σε μετοχές όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ που χάνουν το διήμερο -17,77% και -21,41% αντίστοιχα, πιστοποιώντας το ξεπούλημα που λαμβάνει χώρα στην αγορά.
Μεγάλες οι απώλειες και για άλλες ισχυρές μετοχές όπως Jumbo που χάνει -18,08% το διήμερο (έχει έκθεση στην Κύπρο με τρία μεγάλα καταστήματα), Μέτκα που χάνει -14,23%, ΕΛΠΕ -8,64%, Ελλάκτωρ -16,57%, Τέρνα Ενεργειακή -14%, ΓΕΚ Τέρνα -16,13%, Fourlis -15,57% κ.α.
Θεσμικά χαρτοφυλάκια εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια λόγω έλλειψης ρευστότητας από τον εγκλωβισμό καταθέσεων στην Κύπρο υποχρεώνονται σε άκριτες ρευστοποιήσεις μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η έλλειψη ρευστότητας από την «ομηρία» των καταθέσεων θεσμικών, επιχειρηματιών και ιδιωτών στην Κύπρο υποχρεώνουν τους επενδυτές να πουλάνε μετοχές σε απεγνωσμένη αναζήτηση της οποιασδήποτε διαθέσιμης ρευστότητας.

Οι ελπίδες αντίδρασης – αποφόρτισης - Υπερπιεσμένη η αγορά

Πάντως, το γεγονός ότι χθες το κλείσιμο ήταν εντυπωσιακά διαφορετικό (επί το θετικότερο) από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και η εν γένει εικόνα της αγοράς, αφήνει ελπίδες αντίδρασης… Ο Γενικός Δείκτης είχε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 821,21 μονάδες όταν έχανε σε ποσοστό -7,21%, όμως στο φινάλε έκλεισε στις 849,62 μονάδες με πτώση -3,99%! Μεγάλη ασφαλώς πτώση, αλλά όχι σε βαθμό – κραχ που παρέπεμπε το -7,20% και το -15% κορυφαίων μετοχών του FTSE 25!
Θετικό είναι επίσης το ότι σχεδόν όλα τα blue chips περιόρισαν σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειές τους, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μετοχές των ΕΛΠΕ που έχανε έως και -14,06% αλλά έκλεισε στο -4,52%, ο Τιτάνας έχανε -11,64% αλλά έκλεισε στο +1,48%, η Μέτκα έχανε -12,11% και έκλεισε -8,20%, η Jumbo από -16,09% μάζεψε στο -8,30%, ο ΟΠΑΠ από -8,40% έκλεισε στο -3,36% κ.λπ.
Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τη ζώνη των 850 μονάδων είναι θετικό.
Αν – σε ορίζοντα – δύο – τριών συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης απολέσει τη ζώνη των 850 μονάδων, τότε παύει οριστικά η διόρθωση (που επιταχύνθηκε από τους εξωγενείς παράγοντες και τα στοιχεία βιαιότητας που υπήρξαν) και αλλάζει η τάση επί το χείριστο. Ασφαλώς, σε συνθήκες… πολέμου, ελάχιστη αξία έχουν οι τεχνικές στηρίξεις, τα τεχνικά «φράγματα», οι αντιστάσεις και τα άλλα τεχνοκρατικά δεδομένα.
Όμως, σ’ αυτή τη φάση, οι 850 μονάδες σημαίνουν μια διόρθωση 200 μονάδων από τα υψηλά των 1052 μονάδων που ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 8 Φεβρουαρίου και – ποσοστιαία – μπορεί να θεωρηθεί – υπό προϋποθέσεις εντός πλαισίου, δεδομένων και των ιδιαζόντων συνθηκών.

Α.Σ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης