Σε ένα πεδίο τεράστιων επενδυτικών ευκαιριών για τα μεγάλα funds, έχει εξελιχθεί η αμυντική βιομηχανία την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες.
Επενδυτικά funds ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας, από αυτόνομα drones και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μέχρι δορυφορικές εφαρμογές, ποντάροντας στην αυξανόμενη ζήτηση για σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της PitchBook, οι παραδοσιακοί επενδυτές εξαγορών στρέφονται όλο και περισσότερο σε νεότερες, ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου. Οι επενδύσεις ανάπτυξης από κεφάλαια private equity στην αμυντική τεχνολογία έφτασαν τα 4 δισ. δολάρια κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2026, από μόλις 500 εκατ. δολάρια το 2024.
Καθώς οι εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας ωριμάζουν, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κεφάλαια private equity, ο δανεισμός και άλλες μορφές χρηματοδότησης θα διαδραματίσουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ καινοτομίας και βιομηχανικής παραγωγής μεγάλης κλίμακας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) ενδέχεται να μην επαρκούν από μόνα τους για να χρηματοδοτήσουν την επέκταση των εταιρειών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι πόλεμοι και οι προσπάθειες των κρατών να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες δημιουργούν ευκαιρίες για εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες όπως τα αυτόνομα drones, τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και οι δορυφορικές εφαρμογές.
Έρευνα της δικηγορικής εταιρείας White & Case, στην οποία συμμετείχαν 250 ανώτερα στελέχη εταιρειών του αμυντικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι το 97% αναμένει πως οι επιχειρήσεις του θα αναζητήσουν σημαντική εξωτερική χρηματοδότηση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
«Οι εταιρείες διαδραματίζουν πλέον κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση των εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας», δήλωσε στο CNBC ο Daniel Turgel της White & Case. Όπως ανέφερε, εταιρείες private equity, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, κρατικά επενδυτικά ταμεία και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία (family offices) επιδιώκουν πλέον να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στον κλάδο. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με λίγα μόλις χρόνια πριν, όταν πολλοί επενδυτές ήταν απρόθυμοι ή αντιμετώπιζαν περιορισμούς ως προς την επένδυση στην αμυντική βιομηχανία.
Μια νέα κατηγορία επενδυτών
Η αύξηση των επενδύσεων private equity στην αμυντική τεχνολογία καταγράφεται παράλληλα με την εκτόξευση των επενδύσεων venture capital στον ίδιο κλάδο.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ και συμμαχικά κράτη άντλησαν 27,1 δισ. δολάρια έως τον Σεπτέμβριο, σχεδόν διπλάσια από το συνολικό ποσό που συγκέντρωσαν σε ολόκληρο το 2025, σύμφωνα με έκθεση του Οκτωβρίου από τις Dealroom και Resilience Media.
Παραδοσιακά, τα κεφάλαια venture capital χρηματοδοτούν νεοφυείς επιχειρήσεις με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ τα private equity επικεντρώνονται σε πιο ώριμες επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα όρια μεταξύ των δύο κατηγοριών γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, καθώς ορισμένα funds private equity στρέφονται πλέον και σε επενδύσεις ανάπτυξης.
«Οι εταιρείες private equity επενδύουν περισσότερα χρήματα στην άμυνα και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το κάνουν», δήλωσε στο CNBC ο Jim Corridore της PitchBook.
Ο αριθμός των συμφωνιών επενδύσεων ανάπτυξης από private equity στον αμυντικό κλάδο αυξήθηκε από 15 το 2024 σε 31 το 2025 και σε 48 έως τον Σεπτέμβριο του 2026, σύμφωνα με την PitchBook. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 41% της συνολικής αξίας των συμφωνιών private equity στον αμυντικό κλάδο το 2026, από μόλις 3% το 2024.
«Είναι σαφές σε εμένα ότι τα private equity εισέρχονται σε ένα πεδίο που μέχρι πρότινος ανήκε στα venture capital», ανέφερε ο Corridore.
Τον Μάρτιο, η εταιρεία private equity Advent International ανακοίνωσε δέσμευση κεφαλαίων έως 1 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη τεχνολογιών άμυνας νέας γενιάς. Στις επενδύσεις της περιλαμβάνονται εταιρείες ανάπτυξης αυτόνομων συστημάτων, όπως οι Shield AI και Saronic.
Ο Shonnel Malani της Advent, δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία έχει ήδη διαθέσει περίπου τα τρία τέταρτα του συγκεκριμένου ποσού. Ο Malani ανέφερε ότι η επέκταση της Advent σε νεότερες εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας αποτελεί φυσική εξέλιξη των υφιστάμενων επενδύσεών της σε πιο ώριμες επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως εξήγησε, η Advent στηρίζει εταιρείες που γνωρίζει καλά και δίνει προτεραιότητα σε τεχνολογίες που έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους, καλύπτουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ανάγκες και έχουν επικυρωθεί από τους πελάτες. Αντίθετα, δεν επικεντρώνεται πρωτίστως σε χρηματοοικονομικούς δείκτες.
Φόβοι για επενδυτική φούσκα
Παρότι η εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων συμβάλλει στην επιτάχυνση της καινοτομίας στην αμυντική τεχνολογία, παράλληλα ενισχύει τις ανησυχίες για υπερβολικές αποτιμήσεις και κερδοσκοπικές επενδύσεις.
Ο Malani δήλωσε ότι οι εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας αποτιμώνται όλο και περισσότερο με βάση τις τεχνολογικές τους προοπτικές και λιγότερο με βάση τα έσοδα, τα κέρδη ή το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών τους. Αυτό αφήνει σημαντικά περιθώρια υποκειμενικής εκτίμησης ως προς την πραγματική αξία τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια διόρθωση των αποτιμήσεων μπορεί να είναι αναπόφευκτη, καθώς ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν να μετατρέψουν τις τεχνολογικές τους δυνατότητες σε εμπορική επιτυχία. «Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επενδυτική φούσκα. «Υπάρχει πολλή υπερβολή στο σύστημα», ανέφερε ο Malani, προσθέτοντας ότι η Advent έχει αποσυρθεί από αρκετές πιθανές επενδύσεις επειδή οι αποτιμήσεις είχαν γίνει «παράλογες».
Από την πλευρά του, ο Corridore της PitchBook διαφώνησε με την άποψη ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης, αν και εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Οι προϋπολογισμοί αυξάνονται, ο στρατός έχει καταναλώσει μεγάλο μέρος των αποθεμάτων πυρομαχικών και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες drones και αντιμετώπισης drones», δήλωσε. «Όλα αυτά προσφέρουν στους επενδυτές τη σταθερή ροή εσόδων που χρειάζονται τα private equity για να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις».
Άλλοι επενδυτές private equity εξακολουθούν να ακολουθούν πιο παραδοσιακές στρατηγικές εξαγορών.
Ο Lionel Mestre, εταίρος της γαλλικής εταιρείας private equity Weinberg Capital Partners, δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία του εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε κερδοφόρες αμυντικές επιχειρήσεις με καθιερωμένα προϊόντα, πελατολόγιο και θετικές ταμειακές ροές, αντί να επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου. Όπως ανέφερε, οι αποτιμήσεις των μικρότερων, καθιερωμένων προμηθευτών αμυντικού εξοπλισμού στους οποίους στοχεύει η Weinberg δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, παρά το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο.
Ο Mestre βλέπει ευκαιρίες στη χρηματοδότηση της επέκτασης της παραγωγής και στην ενοποίηση της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού της αμυντικής βιομηχανίας. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ταχέως εξελισσόμενη αγορά των drones δεν έχει ακόμη ωριμάσει αρκετά ώστε να ενταχθεί στην παραδοσιακή επενδυτική στρατηγική εξαγορών της εταιρείας του.
Οι μικρότερες αμυντικές επιχειρήσεις στις οποίες στοχεύει η Weinberg χρειάζονται επενδύσεις στην παραγωγική δυναμικότητα, στο ανθρώπινο δυναμικό, στο κεφάλαιο κίνησης και στις εμπορικές τους δραστηριότητες, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. «Αυτός ο κλάδος θα πρέπει ούτως ή άλλως να ενοποιηθεί», δήλωσε ο Mestre, υποστηρίζοντας ότι οι μικρότεροι προμηθευτές πρέπει να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Πρόσθεσε επίσης ότι η στάση των Ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών απέναντι στην αμυντική βιομηχανία έχει αλλάξει σημαντικά, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο και την ανανεωμένη πίεση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Μπορεί η επενδυτική έκρηξη να αποφέρει κέρδη;
Τόσο ο Malani όσο και ο Mestre εκτιμούν ότι οι εταιρείες private equity μπορούν να βοηθήσουν τις αμυντικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγή τους, προσφέροντας όχι μόνο κεφάλαια αλλά και επιχειρηματικές διασυνδέσεις και πρόσβαση σε κρατικούς πελάτες.
Ο Malani ανέφερε ότι ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις σπεύδουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), προτού αποκτήσουν την επιχειρησιακή ωριμότητα που απαιτείται για να λειτουργήσουν με βιώσιμο τρόπο ως εισηγμένες εταιρείες.
Παρά την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας, ωστόσο, η έξοδος από τις επενδύσεις εξακολουθεί να αποτελεί πιθανή πρόκληση. Σύμφωνα με την PitchBook, από το 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 504 συμφωνίες private equity στον αμυντικό κλάδο, αλλά μόλις 101 έξοδοι επενδυτών. Η σύγκριση περιλαμβάνει και συμπληρωματικές εξαγορές, επομένως δεν αποτυπώνει άμεσα το ποσοστό των επενδύσεων που παραμένουν σε αναμονή εξόδου.
Οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) αντιπροσώπευαν το 70% της συνολικής αξίας των εξόδων από επενδύσεις private equity στον αμυντικό κλάδο έως τον Σεπτέμβριο του 2026, αφήνοντας τους επενδυτές εκτεθειμένους στις μεταβολές των χρηματιστηριακών συνθηκών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών